Tipy na hračky a hry pre deti vo veku 4 roky

Tetovačky, ktoré v tme svietia.

Povaľuje sa mi tu pár fotografií, ktoré by som nechcela len tak nechať nepublikované, väčšinou sú na nich dievčatá pri hre, kreatívnych činnostiach a tak som sa rozhodla, že vám napíšem, čo ich momentálne najviac baví. Je možné a pravdepodobné, že sa budeme v najbližších mesiacoch pohybovať skôr doma, takže sa vám nejaké hry budú hodiť.

Nalepovacie vymaľovánky sú veľmi pohodlným riešením na zem, stenu, alebo stôl.
Niekedy však stačí obyčajný veľký papier a pár nálepiek.

Vždy som sa snažila pre baby vyberať hračky s nejakou pridanou hodnotou a také, ktoré u dieťaťa niečo aj rozvíjajú. Nanešťastie (pre mňa) väčšina z takýchto hračiek vyžaduje aj participáciu rodiča. Uznávam, že je oveľa jednoduchšie dať dieťaťu tablet, alebo zapnúť telku a sama to občas robím. Avšak verte tomu, že každá aktivita, ktorú s ním spravíte, sa vám vráti stokrát. Že kedy? Možno až na promóciách, alebo vtedy, keď zistíte, že vaše dieťa je naozaj dobrým a vyhľadávaným automechanikom, pretože ho v detstve bavilo skladať súčiastky.

Bola som pozvaná na čajový večierok.

Každá hra okrem rozvíjania zručností u dieťaťa dáva aj príležitosť sa o dieťati dozvedieť niečo nové a preniknúť nachvíľu do jeho sveta. Nie nadarmo jednou z veľmi účinných psychoterapeutických metód je terapeutické hranie sa s dieťaťom. To prebieha tak, že vyberiete hračky (najlepšie také, ktoré dieťa nepozná) a začnete sa hrať. Nechávate dieťa nech vedie hru, vy neurčujete tempo, iba sa prispôsobujete dieťaťu. Garantujem vám, že sa o deťoch veľa naučíte. A možno nielen o nich ale aj od nich. Táto metóda najlepšie funguje na deti od 3-4 rokov.

Niekedy nechávam dievčatá mi čítať rozprávky a veľa sa pritom dozviem z ich vnútorného sveta.

Deti vám často pri hre povedia aj veci, ktoré by vám inak nepovedali, najmä v rolových hrách. Veľmi dobré zrkadlo je aj pozorovať dieťa hrať sa s bábikami a počúvať, čo bábike vraví. U nás to bolo najčastejšie: „musím pracovať“, „nemôžem sa ti venovať“ a „nebudeme o tom diskutovať“. Píšem vám to sem aj preto, aby ste pochopili, že ani ja sa deťom nevenujem stále a často, žiaľ, na ne čas nemám. To je údel slobodného pracujúceho rodiča. No napriek tomu sa snažím aspoň raz-dvakrát do ťýždňa cielene sa zahrať alebo kresliť, tvoriť, pracovať so zošitmi. Našťastie sú dve a tak v tomto veku už zvládnu mnohé hry aj samotné. Teraz, keď nechodia do škôlky, niečo tvoríme aj každý deň. Nahrádza im to režim a kolektív v škôlke a mne to pomáha sa nezblázniť.

Aj tak však väčšina hier medzi súrodencami končí hádkou, plačom alebo obojím. Neviem prečo to tak je, ale vždy to tak bolo a bude, môžeme sa aj na hlavu postaviť. U mňa a súrodencov to bolo presne tak isto. „Z hračky bývajú plačky“, však áno. Takže ak máte nebodaj výčitky svedomia, že tie vaše deti sa mlátia, hádajú a berú si hračky, nemajte.

U nás teda vedú najmä kreatívne sady, nálepky, rôzne prevliekanie, lepenie, strihanie. Tieto činnosti majú mnoho výhod, najmä rozvíjanie jemnej motoriky, fantázie, spoznávanie tvarov a budovanie pozornosti a trpezlivosti. Nemyslite si, že u nás to zo začiatku išlo samé. Ako všetky deti, aj moje vydržali najviac 10 minút. Niekedy sa to nezaobišlo bez hádok, kriku a nervového zrútenia. Teraz už dievčatá vydržia tvoriť aj hodinu, samozrejme s dozorom.

Pečiatky, ktoré sa dajú poumývať.
Zamatové omaľovánky naučia dieťa nevychádzať za čiaru, navyše majú vzorce, ktoré vidno až po vyfarbení, takže dieťa je motivované objavovať políčka a dokončiť tak prácu.

Vyšívanie, prevliekanie, lepenie a strihanie vás pripraví asi o trochu nervov, ale deti to baví a nejedno dokáže s nožnicami divy. Okrem toho hojne využívame akrylové farby, maľovanie na keramiku, vodovky a maľovanie prstami.

Druhou veľkou kategóriou, ktorá je v tejto vekovej skupine obľúbená, sú rolové hry. Malí kuchári, opravári, speváčky, domčeky so zariadením, doktorské kufríky, dnes sa už hračkárstva (chvalabohu) neobmedzujú len na barbiny a hasičské autá. U nás je najobľúbenejšia kuchynka, čajové večierky, pizzeria a domček pre bábiky.

Ak máte doma deti trojročné, možno sa vám zíde článok o hračkách, ktoré u nás fičali v troch rokoch a tiež tipy na vianočné a narodeninové darčeky. Linky na kreatívne hračky nájdete nižšie, všetko slovenské a české obchody.

Kreatívne sady
Pizzeria a zamatové omaľovánky
Domček a kuchynka
Lepiaca omaľovánka a knižky
Tetovačky a nálepky



Zdieľaj

3 komentáre k “Tipy na hračky a hry pre deti vo veku 4 roky”

  1. Dobrý deň, vedeli by ste mi poslať link na tu zamatovú omalovanku a tu sadu kde dievčatka lepia tie farebne guličky? Ďakujem veľmi ❤️

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *