Aktivity s deťmi vo veku 6 rokov

Neviem ako vás, ale mňa všetky tie lockdowny ma celkom vytrénovali v hrách a aktivitách pre deti. Teda, mali sme už asi všetky kreatívne sady sveta, hrali sme nespočetné množstvo spoločenských hier a či už je to na cesty alebo do kaviarne, mnohé z nich si berieme so sebou. Ich výber vám ponúkam, keďže mám kopu fotiek a predsavzala som si, že sa vrátim k písaniu článkov na blog.

Tento článok nie je nijako sponzorovaný a všetky hry dostali baby na narodeniny, k sviatkom, kúpila som ich ja alebo rodinní príslušníci. Nie, že by na tom záležalo, lebo reklamu dobrým veciam a hračkám robím rada a pokojne aj keď mi za to neplatia. Zároveň by som rada podotkla, že moje deti sú úplne priemerné, čo sa šikovnosti alebo vedomostí týka a vyberala som hry, ktoré v pohode zvládnu.

Puzzle

Puzzle všetkých druhov sa u nás skladajú denne, od takých troch rokov. Zo začiatku určite vyberajte nenáročné 36-100 dielikové puzzle, s väčšou veľkosťou. Deťom sa budú ľahšie stavať, ale rýchlo sa im opozerajú. Postupne sa prepracujete ku krásnym a náročným obrázkom. Dnes je výber taký široký, že budete mať problém si vybrať. Moje obľúbené sú od značky Janod, ktoré sú v prenosných kufríkoch. Okrem toho majú aj hmatové puzzle, ktoré sú pre menšie deti (cca 3-4 roky). Obrázky na nich sú také pekné, že si ich rady postavíte s deťmi aj vy. U nás už stokusové sú nuda a úspešne sme prešli na 200 dielikov. Zabavia sa aj hodinku. Krásne, na ktoré sa najbližšie chystám, sú tieto. Extra krásne sú umelecké puzzle z dielne Djeco, podľa mňa aj pre dospelých.

Grabolo

Toto je najlepšia hra na cesty, malá spratná, ľahká a zábavná.

Princípom tejto hry je, že hodíte dvoma kockami na ktorých je farba a zvieratko a deti musia z rozložených kartičiek rýchlo vybrať kombináciu farby a zvieratka, ktorá bola hodená. Je to výborné na pozornosť a postreh, lebo keď zaváhate, dvojička (alebo kamoška) bude určite rýchlejšia. Existujú rôzne verzie, táto detská je od štyroch rokov, niektoré sú od šiestich a dávam do pozornosti aj verziu Harry Potter. Všetky kúpite na webe Ihrysko. U nás je toto hra, ktorá sa dva roky hrala v každej kaviarni, čo mne dalo priestor na prácu. Na podobnom princípe funguje aj hra Dobble, ktorá je trošku ťažšia, ale tiež výborná.

Kreatívne sady

Viete, že u nás sa kreatívne veci míňajú rýchlosťou blesku a že väčšinu na trhu sme už vyskúšali. Moje kritériá sú jednoduché: žiadne trblietky, piesky, slizy. Veci z ktorých je bordel nekupujem a neodporúčam to ani vám, v záujme zachovania psychického zdravia. Mnoho kreatívnych sád si viete vziať na cesty alebo aj do kaviarne, deti sa s nimi zabavia, kým potrebujete vyriešiť svoje dospelácke veci. Ja mám vždy niečo v zázračnej skrini a balím ich na všetky výlety, alebo aj keď potrebujem vziať deti na úrady, alebo viem, že budeme dlhšie čakať u lekára. Pripravenosť je polovica úspechu 🙂

Mnohé obsahujú rôzne farby, nálepky, úlohy, origami aj lepenie, vyškrabovačky a koláže. Obľúbené su u nás najmä maľovanie podľa čísel, mozaiky, sady na výrobu šperkov.

Dnes by som vám chcela odporučiť aj dve sady, ktoré sú len na doma, ale veľmi sa babám páčili a mne tiež. Škoda, že nemám aj lepšie fotky, ale zrovna baby potrebovali pomôcť a ja som nemala čas fotiť.

Prvou tvorivou sadou je maľovanie na kamienky. Sada obsahuje aj kamienky, takže nemusíte pol roka stráviť hľadaním pri jazerách. Tiež obsahuje dve farby a nálepky, ktoré si deti otlačia po natretí farbou. Sada vyžaduje trocha zručnosti, preto ju neodporúčam pre deti menšie ako 6 rokov. Kúpite ju tu.

Druhou sadou, ktorá nás veľmi bavila je mydlové laboratórium. Tieto sady máme dve, ale zatiaľ sme použili len jednu. Deti budú potrebovať vašu pomoc, musíte im v mikrovlnke roztopiť glycerín aby ho potom mohli naliať do foriem, zafarbiť, pridať vône a nechať mydlá stuhnúť. Najväčší výber ponúka Agátin Svet.

Kvído

Kde som bola, keď som nepoznala hry Kvído? Tento koncept od Albi sa mi veľmi páči, všetko je spratné, prenosné, vytiahnete kedykoľvek a kdekoľvek. Prvé dve hry, ktoré sú ale podľa môjho názoru až tak od 7 rokov, sú Rýchle čísla a Rýchle slovíčka. Tie prvé ponúkajú pár veľmi ľahkých príkladov pre deti v prvom a druhom ročníku základnej školy a slovíčka zasa precvičujú anglickú slovnú zásobu. Výhodou rýchlych slovíčok je, že ju hráte s deťmi a môžete si zvoliť ťažkú úroveň a s ňou som sa zapotila aj ja. Deti zatiaľ môžu mať úroveň začiatočník, ktorá obsahuje naozaj ľahké anglické slová. Podstatou hry je poskladať meno Kvído a kto ho uhádnutím slov zloží prvý, vyhráva. Celá hra trvá asi 15 minút a hodí sa do kaviarní.

Pri číslach a počtoch som ja teda nie zrovna rýchla, takže verím, že príklady z ťažších úrovní potrápia aj mňa.

Druhá hra z tejto série je kvíz o zvieratách, ktorý má tiež dve úrovne a hodí sa už od piatich rokov. Deti musia správne odpovedať na otázky a potom si za každú správnu odpoveď môžu postaviť kúsok puzzle. Kto postaví celý obrázok, vyhráva. Tak jednoduché a dosť ich to baví. Chystám sa aj na iné vreckové kvízy, všetky tieto hry nájdete na eshope Albi Slovensko.

Mnohé tieto hry nám spríjemnili čas s kamošmi, vyplnili čakanie alebo nás troška vytrhli zo stereotypu škôlka-nákup-domov. Verím, že ste si nejaké tipy uložili a využijete ich pri najbližšom plánovní darčekov či chystačkách na výlety. Ja už presne viem, ktoré zabalím najbližšie do kufra.

Ak sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *