Tipy na darčeky pod vianočný stromček pre deti vo veku 2-3 roky

Tento článok vydávam už v októbri, lebo verím, že ani jedna nechceme zažiť žiadne predvianočné šialenstvo. Tento rok som sa hecla a väčšinu darčekov pre dievčatá už mám. Podotýkam, že väčšinu z týchto tipov na darčeky už majú, takže zďaleka nedostanú všetky. Zaradila som len veci, ktoré pokladám za užitočné, milé alebo rozvíjajúce a preto tu nenájdete žiadne ohavnosti a gýče. Jediný gýč, ktorý dievčatá od Ježiška dostanú sú elektrické zubné kefky Frozen od Oral B, aj to iba preto, že na ne už dva mesiace pozerajú v dmke. V prípade, že máte doma malé Frozen maniačky ako ja, kúpite ich v DM alebo objednáte online napríklad tu.

Ak sa vám článok bude páčiť, môžete ho nenápadko posunúť babkám a príbuzenstvu, pretože som sa naschvál snažila zaradiť veci všetkých cenových kategórií a aj drobnosti, ktoré môžu kúpiť napríklad babky a dedkovia. Vyhnete sa tak každoročnému preteku, kto kúpi drahšiu plastovú pískajúcu potvoru, ktoré sa vám doma hromadia a ničia vám nervy a pri pohľade na ne vám krváca aj zrak.

Hračky

Z kategórie hračiek som vybrala množstvo vecí a snažila som sa zahrnúť aj veci pre chalanov, aby ma maminy chlapcov neukameňovali.

Prvou hračkou, ktorú sme si celkom obľúbili (aj ja!) sú tieto dúhové kamienky – Rainbow Pebbles.

Obsahujú kartičky, podľa ktorých môžu deti stavať obrázky, ako žirafa, krabík (pokus Elišky na fotke), alebo do výšky rôzne veže. Stavba do výšky je náročná na jemnú motoriku a koncentráciu. Ale pritom je to skvelý relax, nie raz sa zabudnem, že si staviam aj ja. Kamienky sú veľmi príjemné na dotyk a ja by som prijala jemnejšie farby, lebo mám radšej pastelové ako žiarivé. Ja som si inak najprv vravela, že to je aká blbosť, koho by už len bavili kamienky… No pravda je, že moje deti zbierajú kamienky stále a niečo na tej hre fakt je. Kúpite na kidtown.sk. Táto hračka podľa mňa nemá určenie pre chlapcov, či dievčatá, ani vekové obmedzenia.

Ďalšou podobnou montessori hračkou sú senzorické bloky.

Toto je hračka už od 18tich mesiacov a preto som bola celkom prekvapená, že to ešte dievčatá chytilo. Myslela som si, že stavanie vežičiek je už za nami. Pravdepodobne podiel na tom má aj to, že každý blok má inú výplň, takže deti môžu pozorovať presýpanie, tekutinu, ako sa slnko láme cez farebné sklíčka, či trblietky vo vode.

Musím povedať, že táto hračka nie je lacnou záležitosťou a preto ju odporúčam naozaj skôr menším deťom, aby sa s ňou pohrali čo najdlhšie. Kúpite ju takisto na kidtown.sk.

Ak sa vek vašich detí približuje k trom rokom a začínajú ich baviť prezliekania, hry na rôzne povolania a budujú si fantáziu, nasledujúce hračky ich určite potešia.

Prvou hračkou je drevená kuchynka holandskej značky Little Dutch od Minilove toys, kde ju aj kúpite. Ja neviem, či som niekedy v živote videla krajšiu kuchynku. Ak ju porovnám s kuchynkou z Ikea, ktorá je ešte drahšia, tak táto vyhráva na všetkých frontoch. Jej veľkým plusom je, že je pomerne spratná, takže sa zmestí aj do menšej izbičky.

Obsahuje aj príslušenstvo v podobe hrncov a naberačiek, takže jediné, čo musíte dokúpiť je drevené jedlo. Okrem toho má kuchynka plastové násadky na nožičky, čím ju viete predĺžiť a deti sa tak môžu hrať aj do vyššieho veku. Opäť je to podľa mňa darček vhodný rovnako pre dievčatá a chlapcov, ak plánujete pod stromček iba jeden väčší darček, tento nesklame. Baby sa s ňou hrajú každý jeden deň a ja už som prepolievkovaná, čo musím stále jesť ich výtvory. Pre chlapcov môžete zvážiť aj alternatívu v podobe pracovného stola s náradím, ktorý má nádherný takisto Minilove toys.

Okrem toho sú u nás veľmi obľúbené hračky od Djeco, ktoré sú rozvojové a tiež veľmi pekné. Zmrzlináreň, zdobenie medovníčkov a iné sú okrem iného super aj na dovolenky, a trávime s nimi aj choroby a dni, kedy sa nám nechce vyliezť z postele. Nájdete ich tiež na minilove.sk.

Hračky od od firmy Djeco zaujmú chalanov aj baby a už sa teším, keď budú baby staršie, že vyskúšame aj nejaké tvorivé sady, ktoré sa mi veľmi páčia.

Od Djeco máme aj prvé puzzle, ktoré odporúčam tak od dva a pol roka. Skôr to baby až tak nebavilo a cestu si k nim našli až teraz, keď sa blížia k trom rokom. Puzzle však nie sú hračka s ktorou by sa mohli hneď hrať samé, zo začiatku treba s deťmi sedieť a vysvetľovať, ktorý diel kam patrí a prečo, naučiť ich všímať si, kde sú oči, ústa, kam ide ruka alebo noha.

Postupne to ale pochopia a začnú sa hrať aj samé a radosť z prvého samostatne postavaného zvieratka je na nezaplatenie. Puzzle, aj iné Djeco hračky nájdete aj na kidsworld.sk. A nie sú drahé. Popravde, ani jedna vás nebude stáť viac ako 20 eur a pomer cena/výkon majú perfektný. Puzzle sú kvalitné, netrhajú sa a vyzerajú ako nové, zmrzliny tiež už čo to prežili a nevidno to na nich.

Ďalšou obľúbenou značkou hračiek pre deti je u nás Melissa&Doug. Dnes je toľko možností, ako sa hrať kreatívne, že to mojim deťom až závidím. Táto značka ponúka napríklad samolepky, ktoré sa dajú lepiť na špeciálne podložky opakovane, takže si deti môžu zariadiť izbičku zas a znova. Okrem toho majú krásne pečiatky a magnetky. Hračiek od nich máme viac a viac ich sem aj zaradím, nech máte predstavu.

Najobľúbenejšou je ale prezliekanie magnetických bábik. Deti si cvičia jemnú motoriku, spolu s uvažovaním o rôznych príležitostiach a napríklad aj počasí. U mojich detí vyhráva jednoznačne pyžamko a potom sa stále pýtajú, či je vonku zima a musia dať bábike aj bundu a čiapku. Majú alternatívu aj pre chalanov.

Na značku Melissa&Doug má ešte do konca októbra obchod littlerabbit.sk 20%nú zľavu, takže to pokojne využite.

Dlho som hľadala pre baby lekársky kufrík, ktorý by nebol plastový a nepolámal sa pri prvom použití. Tento vám nemôžem odfotiť spolu s babami, pretože ho dostanú až na Vianoce, ale kúpite ho na lovel.sk a je nádherný. Okrem toho majú aj iné drevené hračky, ktoré potešia detské aj dospelácke oko.

Ďalším eshopom, ktorý mám rada a ktorý ponúka edukatívne hračky pre deti, je hravaskolka.sk. Pri každej hračke nájdete aj čo rozvíja a pre ktorú vekovú skupinu je určená, takže sa budete hneď vedieť ľahšie zorientovať v ponuke.

U nás na plnej čiare vyhrala táto tabuľa, ktorá deti podporuje v bežných samoobslužných činnostiach ako je viazanie šnúrok, rozpínanie gombíkov a zipsu, je od troch rokov a slúži rovnako dievčatám ako chlapcom.

Z hračiek ešte nesmiem vynechať náš veľký hit, vymaľovánky Water WOW, z ktorých nie je žiadna špina ani rozliata voda. Dajú sa použiť znova keď uschnú, čo je praktické aj ekologické. Tiež ich kúpite napríklad na hravaskolka.sk, teraz so skoro 30% zľavou.

Poslednou hračkou, ktorú som vám vybrala ako tip na darček pod stromček, je táto magnetická hra. Je ale skôr pre trojročné deti, ktoré sa učia počítať, ako moje. U nás je teraz obdobie „jeden, dva, tli, šesť, osem, dvanásť“, takže sa snažím babám vysvetľovať čísla. Táto hra ich pomocou premiestňovania guličiek naučí, koľko ktoré číslo znamená. Plusom je, že guličky sa nedajú vysypať, takže ich nebudete mať všade. Nájdete ju takisto na hravaskolka.sk, kde majú celkovo iba zmysluplné hračky, čo ja veľmi oceňujem.

Oblečenie

O značkách oblečenia, ktoré mám pre baby rada, som vám už písala v tomto článku, preto sa nebudem opakovať a pridám len nejaké tipy na veci pod stromček, ktoré som objavila nedávno.

Dobrými ponožkami neurazíte a mojimi obľúbencami sa nedávno stali tieto od značky Liewood, ktoré kúpite na littlehipster.sk. Najmä preto, že sú veľmi príjemné, po desiatich praniach stále ako nové a sú dlhšie, takže na zimu ideálne. Celkovo, veci od tejto značky sú jednoduché, krásne a kvalitné. Nedávno mi tam učarovali aj ľadvinky pre deti a doteraz mi nedajú spávať. Misky a kocky na fotke sú tiež značky Liewood. Mám taký pocit, že oblečenie a doplnky od Liewood design u nás uvidíte celkom často.

Okrem toho, som fanúšikom slovenskej značky MOE, ktorá tiež obúva najmä detské nôžky. Nedávno som od nich kúpila legíny a dokúpim ďalšie, lebo ma milo prekvapili kvalitou. Kúpite tu.

Mušelín, moja letná láska, nesklamala ani na jeseň a slovenskí a českí výrobcovia ma potešili šatami a tunikami z tohto materiálu. Nepatrí k lacným, ale vďaka kvalite sú veci z mušelínu aj po sto praniach stále ako nové. Tunika na foto je z Matylda&Hugo shop. Pre chlapcov (aj pre dievčatá) nájdete krásne mušelínové veci aj u zillikids.com.

Najlepší na nich je mierne pokrčený vzhľad, takže ich nemusíte žehliť. Ja som nežehlila už asi, ehm, no veľa rokov…

Kozmetika

Kozmetika poteší viac mamy ako deti, ale u nás sa na vianoce vždy nejaká dávala. Pre deti sa ťažko vyberá, pretože každá mama má iné nároky. Ja si nepotrpím úplne na biokozmetiku, takže penu do vane u nás nájdete Frozen (hej, je to otravné obdobie). Okrem toho mám ale rada aj kvalitné veci. Za posledný rok som si obľúbila taliansku kozmetiku značky Linea Mamma Baby, ktorú kupujem cez littlehipster.sk.

Naposledy som od nich skúšala nový kondicionér a je veľmi dobrý. Vlasy po ňom idú pekne rozčesať a má príjemnú nenásilnú vôňu. Z ostatných značiek nič nepokazíte celkom prírodnou a kvalitnou kozmetikou Weleda.

Ak máte doma malé fashionistky, určite sa potešia zmývateľným lakom na nechty, my máme doma už asi 6 farieb. Kúpite v DM alebo tu.

Ak už pre dieťa vyberáte kozmetiku, nezaškodí sa pozrieť na zloženie, hľadajte skôr prírodné produkty a určite sa oblúkom vyhnite značke Johnson&Johnson.

Knižky

Knihou nikdy nič nepokazíte. Momentálne je na trhu toľko krásnych dizajnových knižiek s krásnymi príbehmi, že tým deťom máme zasa raz čo závidieť. Nemám pre vás konkrétne tipy, pretože som sa ešte stále nedostala k pretriedeniu všetkých, ktoré máme doma. Väčšinou sú to leporelá a knižky zdedené a je čas ich posunúť ďalej. Ak máte tipy na krásne knižky od dvoch rokov, kde sa nezabíja, nikto nikoho nezožrie a ktoré deti vedia pochopiť, pokojne mi ich napíšte do komentára.

Vo výbere kníh vám však určite pomôže blog Zuzky Štelbaskej, ktorá okrem toho, že knihy recenzuje, ich aj píše. Knihy pre deti od dvoch rokov krásne zhrnula tu. Napísala aj o knižkách pre deti vo veku 3-7 rokov a celkovo, ak chcete nájsť knižku pre akúkoľvek vekovú kategóriu detí, určite sa inšpirujte.

 

Za fotky k článku veľmi pekne ďakujem Andrejke, ktorá sa aj tentokrát dobre zapotila. Ak sa vám článok páčil, poteším sa každému zdieľaniu, komentáru aj tipu, čo je u vás teraz hit a čo určite pod stromčekom chýbať nebude.

 

Na záver sa ešte patrí uviesť, že niektoré produkty v tomto článku boli zapožičané, alebo darované firmami. Nedostali by sa sem však, ak by moje deti o ne nejavili záujem, boli nekvalitné, alebo škaredé.
Ďakujeme, že nás čítate 🙂

 

Zdieľaj

9 komentárov k “Tipy na darčeky pod vianočný stromček pre deti vo veku 2-3 roky”

  1. Pekný a praktický článok ?
    Niektoré veci mame a niektoré zrejme prinesie Ježiško ? A ja by som odporučila knihu Tulacik a Klára, Spinuska a Čo sú to háčiky. U nás sú to topky ?

  2. úžasné tipy (: ďakujem krásne, tento rok sa inšpirujem u Vás … našich malých ešte veľmi bavia stavebnice a to najmä tehličky pre detičky, z ktorých dokážu postaviť čokoľvek tak možno inšpirujem aj ja nejaké maminy (:

  3. Ideálny darček pre také dieťa je odrážadlo, naše ich majú tiež. Ponúk na ne je veľa, my sme nakonec kúpili na webe cyklospeciality.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *