5 rád pre zdravie, ktoré vás nestoja takmer nič…

Veľa ľudí v mojom okolí sa sťažuje, že ostať zdravý je v dnešnej dobe drahé. Stále na vás vyskakujú tréneri, fitká, cvičebné plány, výživové doplnky a rôzne iné veci, ktoré vám majú pomôcť vrátiť zdravie, alebo ostať zdravými. V skutočnosti však potrebujete veľmi málo na to, aby ste mali kvalitnejší a zdravší život. Keby som mala poradiť niekomu, ktorých 5 vecí pomáha, boli by to tieto:

Užívajte vitamín D. Najmä od septembra do mája, ale pokojne aj celý rok. Je to veľmi malá investícia s veľmi dobrými benefitmi pre imunitu, kosti a zdravie. Vitamín D vplýva na zdravie respiračného traktu, tráviaceho traktu a močového traktu, pretože má protizápalovú schopnosť, čím ich robí odolnejšími voči infekcii. V rámci imunity tiež stimuluje aktivitu niektorých bielych krvniniek. Veľmi zaujímavé sú jeho antikarcinogénne účinky, a to najmä pri hormonálne aktívnych nádoroch ako sú tie v prsníku, prostate, či čreve. Nielen, že nedostatok vitamínu D bol vo viacerých štúdiách vyhodnotený ako zvýšené riziko pre výskyt týchto nádorov, ale vitamín D dokáže priamo pôsobiť na rast a proliferáciu týchto buniek. Nie je to samozrejme žiadny zázračný liek na všetky choroby a tobôž rakovinu, ale ako podporná terapia vôbec neuškodí. Viac o vitamíne D som písala v tomto článku.

Majte pravidelný spánok. Toto sa veľmi zle praktizuje s malými deťmi, v službách a vôbec v dnešnej dobe, keď máte pocit, že musíte každý seriál na netflixe dopozerať do konca. Pravidelne a dostatočne spať je však veľmi dôležité pre imunitu, prevenciu rakoviny a najmä preto, aby ste boli oddýchnuté a nevrešťali po deťoch od únavy. Táto rada zahŕňa aj duchomneprítomné prechádzanie si reelsov dokola, kedy sa ani nezbadáte a je zrazu polnoc. Nastavte si časovač a po ňom zhasnite. Bez telefónu. Ak nespíte dostatočne a v tme, máte zvýšené riziko obezity, rakoviny a porúch imunity. Viac si môžete prečítať tu.

Pohyb, ktorý vás nič nestojí, je chôdza. Či denne prejdete 10 kilometrov s kočíkom, alebo v lese, je len a len na vás, hlavne choďte. Nemusíte podľahnúť davovému šialenstvu behania polmaratónov, ani si nemusíte kupovať drahé cvičebné plány, ktoré opustíte po prvej svalovici. Nakoľko sa nám vyčasilo, nemáte ani výhovorky počasia. Čerstvý vzduch a pohyb robí zázraky, s telom aj mysľou. Nemám nič proti online cvičeniam, trénerom a tréningovým plánom, ak máte konkrétny cieľ a chcete zvýšiť kondíciu, alebo aktívne športovať, je to super. Ale povedzme si rovno, pre ľudí, ktorí nemajú čas, nechcú a nestíhajú cvičiť pravidelne, sú prechádzky dobrým spôsobom ako začať.

Menej živočíšnej stravy a viac rastlinnej do jedálnička. Toto rozhodnutie vám ušetrí dosť peňazí, planétu a aj vaše zdravie. Viete, že nemám rada extrémy, čiže vám nikdy nepoviem, že staňte sa vegánmi, alebo vyraďte nejakú potravinu úplne. Ale vás (ani mňa) rozhodne nezabije, keď zaradíte viac zeleniny a strukovín a menej mäsa a spracovaných potravín. Zároveň táto rada je najťažšia na zavedenie, pretože horalku narozdiel od jablka krájať nemusíte a variť pravidelne stojí dosť času. Avšak je najdôležitejšia zo všetkých, keďže stravovacie návyky väčšiny populácie sú katastrofálne. Sama mám čo zlepšovať, ale nie je dňa, kedy by deti nezjedli dávku ovocia a zeleniny.

Chodievajte na preventívne prehliadky. Nestojí vás to nič okrem času ale ušetrí vám to kopec peňazí a starostí. Malý zubný kaz sa opravuje ľahšie ako veľký, malá rakovina sa dá lepšie vyliečiť ako zanedbaná. Viete napríklad svoju hladinu vitamínu D? A čo váš cholesterol? V mnohých lekárňach vám napríklad zmerajú cukor, cholesterol a tlak zadarmo alebo za malý poplatok, napríklad v Benu lekárňach alebo v sieti Dr. Max. Chválim aj rôzne osvetové akcie, na ktorých si viete dať zmerať tlak, cholesterol, glykémiu, BMI a napríklad aj dioptrie.

Starať sa o svoje zdravie neznamená kupovať si predražené výživové doplnky, hoci sa vám môže, najmä na sociálnych sieťach zdať, že byť zdravý stojí veľa peňazí a úsilia. Výživové doplnky sú super, ak vám niečo konkrétne chýba, také magnézium proti únave a kyselina listová pred tehotenstvom majú určite zmysel. Takisto ako v chrípkovej sezóne imunoglukány a vitamín C. Ale väčšinu kolagénov, spiruliny, CBD kvapiek, multivitamínov, jačmeňa a podobných všadeprítomných produktov vôbec nepotrebujete. Je mi jasné, že tým naštvem všetkých predajcov a agentov multilevel marketingových schém, ale viem s tým žiť. 

Zdieľaj

3 komentáre k “5 rád pre zdravie, ktoré vás nestoja takmer nič…”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *