Rím s deťmi

Zažili sme šialenú jazdu taxíkom aj pravú taliansku hádku, perfektné talianske jedlo aj turistickú pascu. Kupovali sme lístky od prekupníkov aj online, jedli sme na schodoch aj v luxusnej reštaurácii. V Ríme sme boli choré aj šťastné, zmoknuté aj znudené. Bol to perfektný výlet a hocikedy by som si ho zopakovala.

Piazza del Popolo

Nutno dodať, že ja som príslušníkom slow travel hnutia, teda neznášam napakovaný itinerár, 4 naplánované pamiatky za deň a večné naháňačky za niečím. A neznášam aj davy ľudí, takže do Ríma by som nikdy nešla v lete. Od začiatku som mala naplánované dve veci, zoologickú záhradu a detské múzeum, pretože keď raz idete s malými deťmi, nemôžete očakávať, že budú obdivovať päťstoročné sochy a zdieľať vaše nadšenie nad každým renesančným kostolom. Ak si toto uvedomíte, bude vám na výletoch oveľa ľahšie na duši. Naplánujte si to tak, aby vám bolo všetkým čo najpohodlnejšie. Keďže mám už deti (povedzme) rozumné, robíme kompromisy, jeden deň dospelácky program, ďalší deň detský. Niekedy si však hovorím, že bolo lepšie mať menšie deti bez názoru, ktoré sa tešili na každú jednu vec. Deti s názorom už sú troška zložitejšie na dohodu.

Plánovala som let z Bratislavy, pretože je to oveľa príjemnejšie ako sa trepať do Viedne, letenky bývajú lacnejšie a nemusím riešiť odvoz a dovoz, autosedačky a nehovoriac o tom, že na menšom letisku sa vám tie deti nestratia až tak ľahko. Letenky ma aj s batožinou vyšli do 200e pre tri osoby a leteli sme Ryanairom. Musím povedať, že cestovať s deťmi má aj svoje výhody. Na oboch letiskách boli extrémne príjemní, všade nás pustili dopredu, otvorili nám prechody a do lietadla sme nastupovali medzi prvými. To je aj súčasť letenky keď kupujete detský lístok. Cestu z letiska Ciampino do centra som volila taxíkom, pretože Eliška sa necítila dobre a proste tých 30-40e mi neprišla až taká horibilná suma aby som menila autobus za metro v cudzom meste, kde sa nevyznám. Inak sa z letiska pohodlne dostanete autobusom číslo 520 do Cine Cittá (taliansky Hollywood ževraj) a odtiaľ prestup na metro.

Bývali sme v centre, na pešo od všetkých turistických pamiatok, ubytovanie mi doporučila Lenka, ktorá v Ríme žije už veľa rokov. Ubytovanie sa volá Maison Tritone, nachádza sa asi 2 minúty od fontány Di Trevi, 3 minútky od Piazza di Spagna a ostatné tiež na pešo. Nie je to hotel, skôr penzión, ktorý sa nachádza na druhom poschodí obytného domu. Servírujú len raňajky, ale tie boli výborné, deti šesť dní zo šiestich jedli lievance s ovocím. Domáci boli veľmi milí, izby čisté a veľké. Každý deň nám vymenili uteráky a upratali všetok bordel po mojich deťoch. No proste sen. Ak máte veľmi malé deti a napríklad kočík, toto ubytovanie pre vás nebude vhodné, výťah je malý a nie je to baby friendly. Avšak bookujte túto lokalitu, vyhnite sa okoliu stanice (Roma Termini) a časti Vittorio Emanuele. Najideálnejšie je pozerať prvý obvod, okolie Piazza Navona, prípadne nábrežie, tam je nádherne a je to blízko aj do Vatikánu aj do centra.

Na prvé zorientovanie sa v meste odporúčam Hop on, Hop off autobusy, ktorých je v Ríme niekoľko spoločností, ale všetky majú rovnakú trasu, prejdú takmer všetky pamiatky a vy budete mať možnosť naplánovať si ktorým smerom sa vydáte. Môžete si kúpiť lístky v stánkoch, ktorých je všade dosť, alebo aj priamo pri autobuse vám priekupníci radi predajú lístky. Inak priekupníci, to je kapitola sama o sebe, celkom som sa toho bála, že ma oklamú a tak, ale teda lístok predali za dobrú cenu, deti neplatia, dospelý stojí cca 14eur. Dostanete slúchatká a môžete nachvíľu ignorovať deti a tváriť sa, že počúvate výklad. Deťom sa výlet autobusom na streche mimoriadne páčil, najmä preto, že nemuseli chodiť. Vozili sme sa asi tri hodiny. Musím povedať, že hop on autobusy rada využívam prvé dni výletov, pretože vám dajú celkom dobrú orientáciu v neznámom meste. Vďaka nim sa už potom nestratíte.

Pre deti, ako som písala už vyššie naozaj odporúčam v Ríme nevynechať múzeum Explora. Je to múzeum pre deti, ale nenájdete tam exponáty, podstatou tohto miesta je ponúknuť deťom možnosť objavovať svet hrou. Je vhodné aj pre malé deti, pre ktoré majú vyhradenú špeciálnu časť, aby nekazili zážitok tým väčším. Deti v ňom objavujú zákony fyziky, hrajú sa na povolania ako predavačka, vodič električky, či hlásateľ v rádiu. Väčšia časť múzea je vhodná pre také deti od 5 rokov. Ideálne pre staršie deti, ak vedia po anglicky, tak si môžu všetky návody prečítať, ak nie, budú potrebovať vašu pomoc, najmä na hornom poschodí. Lístky, ako úplne všade v Ríme, si treba kúpiť dopredu na presný čas, inak vás tam nepustia.

Druhým programom pre deti, ktorý baby bavil je Zoologická záhrada. Musím povedať, že je fakt pekná a veľká, majú tučniaky aj tulene, pekné výbehy, niekoľko detských prvkov. Tie by si zaslúžili rekonštrukciu, rovnako ako záchody, ktoré boli otrasné. Najhoršie však s prehľadom bolo jedlo. Ak sa vyberiete do ZOO, zabaľte si jedlo so sebou. Márne som si myslela, že tam musia mať aspoň stánok s dobrou pizzou (veď Rím), ale dostanete tam akurát hnusné hotdogy a hamburgre z polotovarov. na ten obschnutý tuniakový šalát som si ani netrúfla. Pokiaľ nejdete v lete, lístky si môžete kúpiť v pokladniach, je tam pomerne prázdno, boli sme tam samé okrem jedného školského výletu. Babám sa v ZOO veľmi páčilo, vydržali by tam aj celý deň.

Zoologická záhrada v Ríme sa nachádza vo veľkom komplexe Villa Borghese, čo sú vlastne obrovské záhrady v centre Ríma, v ktorých sa môžete bicyklovať, navštíviť Zoo, sú tam ihriská, kaviarničky, malé detské ihrisko a kolotoče pre menšie deti. V rámci tohto komplexu sa nachádza aj galéria Villa Borghese, v ktorej je toľko krásnych sôch, že keby ste žiadne iné múzeum v Ríme nenavštívili, tak aspoň toto navštívte. Ja som to samozrejme s deťmi nedala, ale práve preto sa tam musím vrátiť. Prechádzku rozsiahlym parkom však dáte aj s kočíkom a deti sa tam vybehajú do sýtosti.

Ďalším výletom, ktorý sme absolvovali boli Vatikánske múzeá. Lístky na oficiálnej stránke boli vypredané dlho dopredu, preto som priplatila a objednala nám lístky spolu organizovaným vstupom, aby sme nemuseli čakať v rade. Bolo to cez turistickú kanceláriu a všetko za nás vybavili. Prešli sme bezpečnostnou kontrolou a nečakali sme nikde. Ak idete s deťmi, veľmi odporúčam pozrieť si výstavu vatikánskych kočov a limuzín, ktorá je v podzemí a ide sa na ňu z nádvoria. Babám sa páčila najviac z celého Vatikánu, najmä preto, že to konečne nebolo niečo abstraktné a bolo tam aj menej ľudí. Ostatné výstavy sme prebehli v dave, ktorý nás neustále tlačil dopredu a nebol to až taký pekný zážitok. Veľmi pekná výstava je zo starovekého Egypta, všetky sochy a hieroglyfy, je zaujímavé to vidieť takto naživo. Dievčatá ohodnotili vatikánske múzeá na 5/10 a ja sa tam musím opäť ešte vrátiť, bez nich. Do múzeí odporúčam rúško alebo respirátor, je tam naozaj veľa ľudí a budú vám dýchať na krk.

Vynechali sme Baziliku Sv. Petra aj niektoré iné atrakcie, po španielskych schodoch sme prebehli v dave a fontánu di Trevi sme videli o jedenástej v noci. Bolo tam oveľa menej ľudí ako cez deň. Jedlo je v Ríme vynikajúce, kamkoľvek idete, jedli sme všeličo, nielen talianske, ale aj peruánsku reštiku sme našli.
Rím ale zároveň nie je úplne mesto pre deti, napríklad oproti Lisabonu tam je veľmi málo ihrísk alebo detských prvkov. Mesto samotné je špinavé, majú veľký problém s odpadom, verejné priestory sú neudržiavané. Napriek tomu však je Rím jedinečný, krásny, dá sa prejsť napešo a má neopakovateľnú atmosféru. Treba vidieť aspoň raz v živote. Verím, že pokiaľ zľavíte z nárokov ako ja, budete si to vedieť celkom dobre užiť a možno sa spolu niečo nové aj naučíte.

Na záver vám dám pár všeobecných rád, ktoré vyplynuli s pozorovania a skúseností, pokojne ich ignorujte, ak vám nevyhovujú:

Nainštalujte si Uber, vodiči sú slušní, poväčšine vedia po anglicky, jazdia opatrne. Taxikári v Ríme sú šialení, autá sú staré a smrdia od cigariet. Uber vás vyjde lacnejšie.
Do Ríma sa oplatí ísť od októbra do mája, potom už sú tam davy turistov a veľmi teplo. Všeobecne tam bolo o 5-10 stupňov viac ako u nás, v novembri sme chodili v mikinách a tenkých bundách.
Všetky lístky si kupujte dopredu aj s rezerváciou presného času na vstup. Inak nemáte šancu sa dostať, alebo pol dňa strávite v radách na pamiatky. Odporúčam najmä pri koloseu (ktoré imho nestojí za vstup, pokojne ho obkuknite zvonka).
Čo ale odporúčam vidieť, je Palatino a Rímske fórum, najmä ak je pekné počasie, je to pekná prechádzka medzi pomarančovníkmi, výhľady sú krásne a deti môžu behať, nikoho nepohoršia.
Ak plánujete využívať dopravu v Ríme, kúpte si Roma Pass online, viete si ho vyzdvihnúť na letisku a používať na dopravu. Máte v ňom vstup na dve pamiatky, ale nezabudnite, že aj keď vstup máte, rezerváciu na presný čas si stále musíte spraviť, inak vás nepustia.

Dúfam, že sa vám článok páčil a ak sa do Ríma vyberiete, pokojne sa podeľte o vaše zážitky v komentári. Prípadné otázky vám rada takisto zodpoviem v komentároch.

Zdieľaj

Jeden komentár k “Rím s deťmi”

  1. My sme v Ríme už boli zopár krát s mužom.S deťmi ešte nie,ale chystáme sa,sami sme pochodili toho veľa,no viem že s detmi to bude iné no už sa nato teším ja osobne Rím milujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *