Všetko, čo ste chceli vedieť o lepku

V tomto článku si povieme:

  • čo je to vlastne ten lepok
  • čo je intolerancia lepku aký je rozdiel medzi celiakiou a intoleranciou
  • či je lepok v strave škodlivý a kedy sa mu vyhnúť
  • kedy ho v strave zaviesť u detí
  • o lepku a imunite, ekzémoch a iných ochoreniach
kvapka krvi kapilara

Hádam neexistuje diskutovanejšia potraviny v posledných rokoch ako práve pšenica a v nej obsiahnutý lepok. Čo to teda je? A naozaj nám ubližuje, alebo je to len módny trend?
Múdre knihy vravia, že lepok (glutén) je bielkovina obsiahnutá v niektorých obilninách, ako pšenica, raž či jačmeň. Skladá sa z glutenínu a gliadínu. Gliadín je práve tá zložka, ktorá robí ľuďom ťažkosti. Zároveň je ale aj tou ingredienciou, ktorá robí cesto vláčne a pomáha mu „dvihnúť sa“ v trúbe.

Celiakia

Najhoršou formou intolerancie lepku je celiakia. Toto ochorenie postihuje asi 1% ľudí a diagnostika býva náročná. A to najmä preto, že príznaky sú skôr všeobecné a mnoho pacientov ani na celiakiu nemyslí. Celiakia sa prejavuje hnačkami, nevoľnosťou, bolesťami brucha, únavou, bolesťami hlavy a svalstva. Okrem toho býva pri celiakii prítomná aj anémia, nechutenstvo a úbytok hmotnosti.

Veľmi zjednodušená podstata tohto ochorenia spočíva v tom, že po požití lepku sa aktivuje imunitný systém, ktorý tvorí protilátky proti gliadínu, zároveň však tieto protilátky ničia sliznicu čreva. Sliznica tenkého čreva je tvorená klkmi, ktoré majú za úlohu vstrebávať živiny, vodu, minerály a vitamíny. Táto ich funkcia vyhladzovaním zmizne, čo má za následok anémiu, nedostatok vitamínov a minerálov, hnačky a ostatné príznaky celiakie.

tenké črevo pri celiakii
Zdroj: pravda.sk

Na celiakiu treba myslieť najmä v prípadoch, ak už človek má aj iné autoimunitné ochorenie. Je častá pri autoimunitných ochoreniach, napríklad cukrovke, ochoreniach štítnej žľazy, reumatických ochoreniach, autoimunitných črevných zápaloch. Okrem toho, ak má niekto vo vašej rodine celiakiu, treba vyšetriť aj všetkých prvostupňových príbuzných, u ktorých je vyššia pravdepodobnosť poškodenia tenkého čreva (aj bez príznakov).

Celiakia sa diagnostikuje zásadne u lekára. Diagnostika je pomerne zložitá, vyžaduje jednak odber krvi, kde sa okrem nešpecifických parametrov, ako krvného obrazu, hladiny vitamínov a minerálov, odoberajú aj protilátky – takzvané anti-TTG a AGA protilátky. Okrem toho, ak je podozrenie na celiakiu, zvyčajne treba absolvovať aj gastrofibroskopiu, kde sa odoberú vzorky z dvanástnika, ktoré sa posielajú na histologické vyšetrenie. V skratke si môžeme predstaviť, že sa z nich zistí, v akom stave sú klky v dvanástniku (prvá časť tenkého čreva). Okrem toho sa potom niekedy robí aj genetické vyšetrenie, najmä ak človek nemá prítomné protilátky.
Ak by ste si o diagnostike celiakie chceli prečítať viac, dobrý slovenský článok vám prikladám na konci v použitej literatúre. Celiakia ide často ruka v ruke s intoleranciou laktózy, takže pri diagnostike treba myslieť na obe.

Alergia na pšenicu/lepok

Narozdiel od celiakie, pri alergii na pšenicu nie sú prítomné antiTTG protilátky, ale špecifické alergické protilátky (IgE) a nebýva ani typické poškodenie čreva. Aj prejavy pri alergii na pšenicu môžu byť okrem hnačiek aj vyrážky, dýchacie ťažkosti, anafylaktické prejavy (ako pri každej inej alergii).

veroval test na celiakiu

Intolerancia lepku

Intolerancia (neznášanlivosť) lepku alebo aj neceliakálna gluténová senzitivita (NGCS) je pomerne častou vecou. Ak máte problém s nafukovaním, hnačkami, únavou a bolesťami brucha po múčnych jedlách, no nepreukáže sa u vás celiakia ani alergia na pšenicu (z krvi a zo vzoriek z čreva), môžete mať pokojne aj neznášanlivosť lepku. Avšak či ju máte alebo nie, to sa dá zistiť len tak, že na určité obdobie vysadíte všetok lepok zo stravy. Ak sa vám príznaky zlepšia, znova lepok nasadíte a budete sa sledovať.

Ak máte pocit, že by sa vás celiakia, alebo neznášanlivosť lepku mohli týkať, môžete sa otestovať doma, pomocou testu, ktorý som si robila aj ja. Kúpite ho v DM alebo v lekárňach a stojí približne 16e. Jeho spoľahlivosť je až 98%. V sieti Benu lekární sa do konca júna môžete nechať otestovať za polovičnú cenu. To je výhodné najmä preto, že sa s tým nemusíte babrať doma. Síce sa to dá, ale stojí to trocha štúdia, ak ho robíte prvýkrát. Ak je takýto test pozitívny, mali by ste navštíviť lekára, ktorý doplní vyšetrenia a tak zistíte, či naozaj máte celiakiu. Avšak tento test vám neurčí, či nemáte NGCS, to zistíte až tak, že zo stravy pokusne lepok vyradíte. Toto by ste však nikdy nemali robiť bez porady s lekárom, najlepšie z výživovej či metabolickej ambulancie.

test na celiakiu

Liečbou všetkých spomínaných troch foriem neznášanlivosti lepku je bezlepková diéta, ktorá je doživotná a ktorá našťastie zaberá veľmi rýchlo.

Lepok a deti

U detí sa odporúča zavádzať lepok medzi štvrtým a šiestym mesiacom života. To ale neznamená, že ich budete denne pchať rožkami. V praxi úplne stačí, ak im dáte na zabavenie piškótu alebo kúsok rohlíka. Podstatou tohto zavádzania lepku je, že detský imunitný systém si naň zvykne a nebude naň vo vyššom veku reagovať ako na alergén.
Problém je v diagnostike celiakie u malých detí, kedy laboratórne výsledky bývajú skreslené, nakoľko ich imunitný systém je nezrelý.

Lepok a zdravie

Nevieme zatiaľ presne ako, ale zdá sa, že lepok zohráva úlohu imunitnom procese a to podnecovaním zápalových faktorov, čo môže byť spúšťačom, alebo zhoršovačom autoimunitných ochorení. Zatiaľ vieme, že bezlepková diéta pomáha zmierniť zápal a zlepšuje inzulínovú rezistenciu. Tiež sa zdá, že podobným alergénom môže byť kazeín a laktóza.
Pravdepodobne lepok a iné prozápalové potraviny ovplyvňujú zloženie črevných baktérií, ktoré voláme aj črevný mikrobióm. A keďže črevo je náš najväčší imunitný orgán, aj touto cestou môže dochádzať k ovplyvňovaniu imunitného systému.

Naše testy boli negatívne.

Lepok a autizmus

Mnoho rodín s autistickými deťmi dodržiava bezlepkovú alebo bezkazeínovú diétu, prípadne oboje (GFCF). Momentálne nemáme k dispozícii klinické štúdie, ktoré by jednoznačne potvrdili zlepšenie symptómov autistických detí pri takejto diéte, nakoľko takéto štúdie a dokazovania sa veľmi ťažko realizujú. Avšak skúsenosti s bezlepkovou diétou priamo z takýchto rodín sú väčšinou veľmi pozitívne, čoho príkladom sú aj Paulínka s maminou Evkou, ktorých príbeh nájdete tu.

Ja som sa rozhodla spraviť si test na základe niektorých príznakov, ako nafukovanie, únava a bolesti brucha po požití múčnych jedál, a tak som ho zobrala a v rámci jedného babského dopoludnia sme si s kamarátkou test spravili spoločne. Trvalo to 10 minút, akurát na vypitie kávy. Testy nám obom vyšli negatívne a ďalším krokom pre mňa preto bude pokusne vylúčiť lepok z jedálnička. Tak mi držte palce a ja vám dám na oplátku vedieť, ako to so mnou dopadlo. Ak máte nejaké otázky, postrehy, komenty, pokojne ich píšte sem alebo na sociálne siete, rada zodpoviem, čo budem vedieť.

Ďakujem Mirka, že si do toho so mnou šla! 🙂

Na záver prikladám pár odpovedí na vaše otázky, ktoré ste sa spýtali:

Vplýva lepok na funkciu štítnej žľazy, keď má niekto autoimunitnú tyreoidídu?
Odpoveď je: Áno. Autoimunitná tyreoitída je často sprevádzaná aj celiakiou a i keď nie je, lepok spôsobuje zápal v tenkom čreve, ktorý môže zhoršovať aj poruchy štítnej žľazy. Či je to hypotyreóza, alebo iné ochorenie, prejsť na bezlepkovú stravu môže výrazne pomôcť.

Prečo je kváskový chlieb ľahšie stráviteľný ako komerčný? Je bezlepkový?
Mnoho ľudí (vrátane mňa) môže konzumovať kváskový chlieb, no komerčný ich nafukuje, preháňa, alebo majú po ňom iné tráviace ťažkosti. Toto nie je kvôli lepku, ale kvôli kyseline fytovej, ktorá sa nachádza v pšenici. Tá má za následok nafukovanie a „zlé trávenie“ a tiež horšie vstrebávanie minerálov a vitamínov, ktoré na seba viaže. Kvások pomáha kyselinu fytovú rozkladať pomocou fermentácie a tým je pre ľudí kváskový chlieb ľahšie stráviteľný. Okrem toho existujú aj malé štúdie o tom, že dlhá fermentácia pomáha rozkladať lepok a preto v poctivých kváskových chleboch je málo lepku. Tieto štúdie sú však zatiaľ na malých vzorkách a v začiatkoch, takže určite by sa celiatici aj ľudia s intoleranciou lepku mali kváskovým chlebom vyhýbať. Kváskovať sa dá aj z bezlepkovej múky, takže smelo do toho.

Dá sa celiakia zistiť z krvi aj keď je človek už na diéte?
Nedá. Na to, aby sme mohli urobiť hladiny protilátok, potrebujeme aby bol v tele prítomný spúšťač (lepok), takže sa neodporúča vysadiť lepok pred skončením diagnostiky, môže to viesť ku skresleniu výsledkov.

Majú atopické deti dodržiavať bezlepkovú stravu?
Musím povedať, že názory na túto problematiku sa rôznia, a to aj u odborníkov. V zásade na to neexistuje odpoveď, keďže nemáme klinické štúdie v dostatočnej kvalite. Avšak pri ťažkých ekzémoch nereagujúcich na liečbu, sa odporúča vylúčiť lepok a laktóza. Ja osobne by som lepok vylúčila u detí s akýmkoľvek autoimunitným prejavom.

Odborné zdroje použité v texte:

Lopez HW, Krespine V, Guy C, Messager A, Demigne C, Remesy C. Prolonged fermentation of whole wheat sourdough reduces phytate level and increases soluble magnesium. J Agric Food Chem. 2001 May;49(5):2657-62. PubMed PMID: 11368651.

Soares FL, de Oliveira Matoso R, Teixeira LG, Menezes Z, Pereira SS, Alves AC, Batista NV, de Faria AM, Cara DC, Ferreira AV, Alvarez-Leite JI. Gluten-free diet reduces adiposity, inflammation and insulin resistance associated with the induction of PPAR-alpha and PPAR-gamma expression. J Nutr Biochem. 2013 Jun;24(6):1105-11. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.08.009. Epub 2012 Dec 17. PubMed PMID: 23253599.

Klucho J. Diagnostika a liečba celiakie v ambulancii
všeobecného lekára, Via pract., 2016, 13(3): 106–109

Buie T. The relationship of autism and gluten. Clin Ther. 2013 May;35(5):578-83. doi: 10.1016/j.clinthera.2013.04.011. Review. PubMed PMID: 23688532.

Grażyna Czaja-Bulsa, Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance, Clinical Nutrition, Volume 34, Issue 2, 2015, Pages 189-194, ISSN 0261-5614, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012.

https://nationaleczema.org/gluten-free-and-ad-the-whole-grain-truth/
Článok nebol sponzorovaný žiadnou firmou, avšak ďakujem firme Schaer za možnosť vyskúšať si test na celiakiu priamo doma.

Zdieľaj

2 komentáre k “Všetko, čo ste chceli vedieť o lepku”

  1. Ahoj Saši,

    ďakujem za super článok. Mne bola diagnostikovaná celiakia pred 12timi rokmi, keď ešte z toho nebol boom alebo trend. Mala som všetky príznaky čo píšeš vyššie, žiaden doktor mi nevedel pomôcť až jedna pani doktorka prišla s teóriou, že mám celkakiu. Dodnes som jej vďačná, nakoľko vyše roka mi nevedeli zistiť čo mi je. Po vysadení lepku mi začal nový život 🙂
    Za mňa veľké plus za takýto test! Určite odporúčam vyskúšať ak je podozrenie. Bezlepková diéta v dnešnej dobe už nie je taká problematická ako v čase keď to diagnostikovali mne ale tak či onak to chce viac pozornosti čo si človek kúpi a vloží do úst 🙂

    Prajem veľa šťastia pri pátraní čo je u Teba spúšťačom. Cítiť sa FIT je veľmi dôležité!

    Ľubica

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *