Vianočné tipy lenivej matky

Vianoce sa blížia a ako som už spomenula v minulom poste, občas sa u premotivovaných matiek menia skôr na preteky o krajšie, upratanejšie a vyzdobenejšie byty. Jedna nepremotivovaná by sa z toho mohla aj zblázniť. A tak, aby ste nemali pocit menejcennosti, ponúkam vám niekoľko tipov na to, ako si to tento rok neznepríjemniť čakanie na sviatky ešte viac.

Objednajte online

Vedeli ste, že takmer všetko (okrem živého kapra) sa už dá objednať online? Potraviny domov, vianočný stromček a aj vianočné pečivo vám dovezú až pred dvere. Dajte si však pozor, pretože ak objednáte vianočné pečivo skoro, je možné, že vám na Štedrý deň už nič neostane. Objednať môžete aj darčeky a síce sa kuriéri pred Vianocami idú zblázniť, no ten pocit, že nikam nemusíte, je na nezaplatenie.

 

Punč

Alko, či nealko, doprajte si výlet na vianočné trhy, vymrznite a stretnite sa s priateľmi pri teplom punči. Pokojne počas celého adventu, všetko počká. A vezmite aj deti. Okrem toho nevynechajte divadlo, najmä krásne vianočné predstavenia, ako napríklad Luskáčik.

Upratovanie

Vedeli ste, že keď nalepíte dosť nálepiek na okná, tak špinu nebude vidno? Ako vraví kolujúci internetový obrázok, čakáte Ježiška a nie kontrolu z hygieny. Úplne stačí, ak spravíte bežné upratovanie a ak vám pri slove upratovanie behajú zimomriavky na nie úplne príjemných miestach, zavolajte si pomoc. Oberte o tých 50eur, ktoré za to dáte, deti na darčekoch, aj tak za ten bordel môžu oni. Mimochodom, pred Vianocami, kedy som bola tehotná, som vlastnoručne vyrábala ozdoby na stromček a zavolala som aj tepovačov, tak veľmi som sa nudila. Vinu za to čiastočne pripisujem aj syndrómu hniezdenia, ktorý ma už našťastie dávno prešiel (približne pred troma rokmi).

Pečenie

A nedáte si rady a nedáte, že pečenie patrí k vianociam a proste musíte aspoň dačo? A že deti by vás zožrali, keby nemohli vaľkať? Kúpte cesto na škoricové sušienky v IKEA, vaľkajú sa bez múky a sú hotové presne za 4 minúty. Žiadna múka až na záchode a deti to bude baviť rovnako ako medovníky, na ktorých si vylámete zuby celá rodina.

Darčeky

Objednajte všetkým fusakle alebo diáre. Kašlite na to, naozaj. Vianoce sú pre deti, tie sa z toho tešia a pohľad v detských očiach, keď si rozbalí vysnívanú hračku, je na nezaplatenie. My ostatní sme aj tak neposlúchali, nepotrebujeme ďalšie zbytočnosti a ak budeme súrne potrebovať smrad z parfumérky, ktorý sa minie na Veľkú noc, kúpime si ho aj samé. Rovnako ako ďalší balíček kozmetiky, ktorú nepoužívame.
Darčeky by mali byť pre najbližšiu rodinu, ktorá sedí spolu pri štedrovečernom stole. Také to trojdňové chodenie po návštevách a vymieňanie si kníh a ponožiek, načo? Sa dohodnite, že každý si kúpi jeden darček sám sebe a je to. Alebo si dajte jedlý darček, domáci džem, klobásu, alebo nakladaný hermelín. (Ďakujem segra.)

Vianočné večierky

Choďte. Premôžte sa. Ja viem, že kolegovia sú debili a posledná vec, ktorú chcete, je pozerať sa na nich vo voľnom čase. Ale choďte. Nemixujte alkohol, dovoľte si dva poháre vína a prosím vás, v žiadnom prípade nemusíte rozprávať o osobných veciach. Témy, ktoré sa oplatí vynechať: bývalí frajeri, súčasný frajer a to ako vás serie, klepy, rakovina v rodine, ohováranie tej kolegyne, čo ju všetci neznášate. Niektoré témy do spoločnosti nepatria. (!)

Deti

Zapojte ich do domácich prác. Kedy ich môžete účinnejšie vydierať, ako pred Vianocami? Nevyberieš umývačku, nebudú darčeky. Chceš nový iphone? Uprac si ten bordel v izbe a povysávaj byt.
Zvažujem inak, že sa mi nechce hrať tieto hry na Ježiška. Viem, že je to čaro detstva, ale načo deťom tvrdiť, že príde nejaký ujo, čo im dá darčeky? Nie je krajšie si povedať, že darčeky si dávame s tými, ktorých ľúbime?  Je mi celý tento ježiškovský trend trocha proti srsti, vám nie? Poteším sa, ak mi napíšete do komentára, dokedy vaše deti verili na Ježiška a či tieto klamstvá uznávate.

 

No a ten najhlavnejší tip vám dám nakoniec. Užite si to, pozrite si všetky rozprávky a buďte na chvíľu s deťmi deťmi.

 

PS: ak si chcete prečtať ako som sa cítila pred troma rokmi o tomto čase, môžete tu. 🙂

Foto - Andrejka
Červené šaty - Littlepeople.sk
Modré šaty - bibis.sk
Zdieľaj

13 komentárov k “Vianočné tipy lenivej matky”

  1. Myslim, ze kym su decka este male, tak do tych 5-6 rokov, tak to je na vianociach to najkrajsie, ked veria, pisu listy, pozeraju z okna a po stedrovecernej veceri sa pod stromcekom zazracne objavia darceky… Pamatam si ked som bola mala ako som nechapala, ze pred chvilockou po stromcekom nebolo nic a zrazu tam bola kopa darčekov. A pamatam si aj na to obrovske sklamanie ? ked som nasla cast darcekov urcenych pod stromcek a mama mi povedala ze to rodicia kupuju darceky. Asi mi to vtedy zlomilo srdce…
    A odomna este jeden dotaz ? Ježiško nosí darčeky- dáva rodičom zdravie a pevné nervy, aby mohli chodiť do práce a mali za čo kúpiť tie hmotné dary a dáva nám lásku, aby sme túžili obdarovať našich blízkych a vidieť radosť v ich očiach. Pekný zvyšok adventu, Saši ❤️

    1. Jeeej, tak toto bolo pekne. Ano, asi je to super, ked to tie deti chapu, ale tie moje to nejako nechapu 😀 Ze je to pre ne este take abstraktne, ze pochybujem ci to ma zmysel, tak uvidime. Teraz zmatky okolo Mikulasa napriklad. Kazdy im pcha nejaky balicek, v integre dostali od Mikulasa, potom od tety u nich, potom si nasli rano akoze od normalneho mikulasa a ked sme isli von, tak si nasli pri cizmickach od susedy balicek. A sice ja chapem, ze kazdy ich chce obdarovat, ale akurat ich to zmatie, lebo nevedia vlastne ktory to je ten mikulas. Proste Mikulas aj Jezisko maju byt len doma podla mna, ale dnes deti pisu jeziskovi u babky, jeziskovi u rodicov, jeziskovi neviemkdevsade este. No proste aj ja uz v tom mam chaos, nie to este tie chudatka 😀

  2. Super Saška, mali by ste písať viac, ja sa vždy tak schuti zasmejem ? a Ježiška? Úplný súhlas, my ho tiež nevedieme, chceme, aby sa deti od mala učili tiež dávať a nielen čakať a dostávať. A to nielen v čase vianoc.

  3. Bombový článok toto! Presne moja filozofia ?? Aj keď mávam každý rok záchvaty príprav, väčšinou to vôbec nedopadne dobre. Tak na čo? Hlavne to treba robiť tak, aby nikto nebol sklamaný a nik nebol zničený.

  4. Já na Ježíška nehraju! Čtyři roky to bylo naprosto ok, ale letos nám to školka zkazila 🙁
    Dětem říkám, že ty dárky dostaly k Vánocům / pod stromeček. Kdyby se přímo zeptaly, řeknu že jsou od nás. Přijde mi to právě fajn – dávat si dárky navzájem 🙂
    Lhát jim odmítám 😉

  5. To bylo úžasné, vtipné, skvělé čtení. Sice se rozcházíme v názoru na Ježíška, ale to neznamená, že když nesouhlasím, že nechápu. Doma jsme si hráli na Ježíška. I snad proto že to byla sranda. Děti asi tuší, že je to báchorka, přesto všichni hrajeme stejnou hru, schovávanou s dárkama, hledání poschovávaných dárků, předstírání o Štedrém večeru… Nejmladší, i když jsme mu napovídali kde co, se držel vždycky zpátky a vyptával se na různé detaily, nevěřil nám.

    1. to je super 😀 predpokladam ze o rok ma prekuknu aj tie moje 🙂 Ja v podstate este nemam nazor, stale rozmyslam, ci do toho pojdem alebo nie.

  6. Krásny článok.
    My máme Ježiška,je to náš sused…bývame vedľa kostola. A Ježiško pichá ?. Malý má dva a pól a asi budeme mať vianočné prekvapenie pod stromčekom (pre poslušné detičky), ešte si to rozmyslím do pondelka času dosť ?.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *