Ako sa DoubleTrouble na Liptov vybrali

My keď cestujeme, tak sú najzaujímavejšie tie momenty pred a počas cesty, lebo samotný pobyt zvládame celkom dobre. Viete inak, čo je najlepšia hračka na cesty pre trojročné deti? Jedna rulička nite stojí asi 30 centov a vydrží tak hodinu a pol, niekedy dve. Dobrý pomer ceny a kvality, odporúčam.
Tak sme sa vybrali kúpiť šitku. Dosť dlho som však nevedela pochopiť, čo je to.
„Maminka, dáš nám šitku?“
„Ninuška, akú šitku?“
„No, šitku predsa!“
„Ale čo je to šitka?“
„No, šitka, na šitie!“ (s výrazom: „ty si riadne blbá“)
Vysvetľujem teda predavačke koncept hry s nitkou, tá sa začuduje, pochváli baby, že aké sú pekne oblečené a potom sa ma so zdesením v hlase spýta:
„Vy ste zasa tehotná?!“
„Nie teta, ja som iba taká tučná.“
„Ježiši prepáčte.“
Neviem, komu v tej chvíli bolo trápnejšie, ale pakovala som sa odtiaľ dosť rýchlo…

Na Liptov sme sa vybrali na každoročnú stretávku s mojimi spolužiakmi z univerzity, ktorá sa koná vždy na inom mieste. Mám takú kamošku, ktorá to vždy dokonale zorganizuje a nechápem, kde na to berie nervy. Tohto roku bola účasť pomerne slabá, no dúfam, že budúci rok sa polepšia. Je super si raz za čas spomenúť na školské časy a zistiť, kam sme sa všetci posunuli.

Nikdy som ešte v týchto končinách nebola, tentokrát nás zavialo do Jánskej doliny, konkrétne do Liptovského Jána. A nemohlo lepšie. Tam je toľko toho čo robiť, že neviem, čím skôr začať.

Ubytovali sme sa v hoteli Strachanovka, čo je vlastne obrovská drevenica, dole je reštaurácia v štýle koliby a hore ubytovacia časť. Hotel sme vyberali cez Zľavomat a bola to celkom dobrá voľba. Mali sme polpenziu a varili naozaj skvele. Jediné, čo mi trošku prekážalo, bol veľmi suchý vzduch všade, ale to sa v drevenici dá ovplyvniť len veľmi ťažko. Inak izby boli čisté a veľké, baby som odsťahovala na gauč a ja som mala celú posteľ pre seba.

Asi 50 metrov od hotela sa nachádza projekt Minislovensko, ktorý je zatiaľ veľmi malý, ale keď sa dobuduje, bude to pecka. Malé repliky známych slovenských stavieb a k tomu železnica s detskými vláčikmi sú super rozptýlením aj na jeseň. Vstupné je 5e pre dospelých, deti do 6 rokov neplatia.

Inak jeseň, väčšina atrakcií je zatvorená aj keď je počasie krásne, vrátane kontaktnej ZOO a väčšiny jaskýň. Celoročne otvorená je Stanišovská jaskyňa, ktorá nie je až tak turisticky známa, no je vhodná aj pre menšie deti, takže ak ste v blízkosti, môžete vyskúšať. Vstup trvá 45 minút až hodinu a čelovku vám dajú pri vchode. Vstupné je so sprievodcom, 6e pre dospelých a 3.50e pre deti, vstup je každú hodinu.

V Liptovskom Jáne priamo, sú viaceré zaujímavosti. Mňa oslovila najmä prírodná kaďa s termálnou vodou a keby bolo o pár stupňov viac, tak sa tam rovno aj okúpem, v lete to musí byť super. Voda je však studená, takže som to radšej neriskovala.

O pár metrov vyššie je pekný projekt Mincovníčkovo, kde deti môžu zistiť, ako sa vyrábajú peniaze, od ťažby rudy až po odlievanie. Otvorené je denne aj mimo hlavnej sezóny, čo je super, najmä keď je škaredé počasie. Vstupné som si nezapamätala, ale výrazné zľavy ponúkajú len pre Penelope Cruz a Salmu Hayek, takže odhadujem, že majitelia sú páni okolo 50ky.

Ďalšou vecou je krásny románsky kostol Sv. Jána Krstiteľa, ktorý pochádza z 13. storočia a ja mám na kostoly a katedrály trocha úchylku, takže sme ho nemohli obísť.

Musím podotknúť, že niekedy by som chcela byť historičkou, skúmať staroveké stavby, architektúru a všímať si prepojenia, detaily a krásu stavieb. Keby som bola historička, povedala by som vám, že kostol bol postavený v trinástom storočí ale dobudovaný až v 18tom a preto v ňom môžete vidieť od románskeho štýlu cez gotiku až po barokové prvky na zvonici. Myslím ale, že vás to vôbec nezaujíma, lebo na kostoly a architektonické štýly má úchylku málokto.

Viac sme toho za víkend pozrieť nestihli, lebo to bol oddychový výlet a prednejšie nám boli rozhovory pri haluškách napríklad o tom, ako kúpiť ambulanciu, prečo mať/nemať ďalšie deti, kam na výlety a čo je nové v našich životoch.

Cestou naspäť sme sa ale zastavili na obed a kávu v Zemianskej kúrii, ktorá sa nachádza zašitá pri Ružomberku v dedinke Liptovská Štiavnica.
Na túto reštauráciu by sme asi nenatrafili len tak, pretože je zašitá za dedinkou v komplexe Chalúpkovo, kde sa dá aj ubytovať.
Instagram je však mocný nástroj a neraz som vďaka nemu objavila skryté poklady.

Zemianska kúria je splneným snom jedného človeka, ktorý by veľmi chcel, aby sa u nich cítili všetky deti dobre. A pre mňa je strašne pekné vedieť, že takí ľudia ešte existujú.

Reštaurácia má detský kútik, vonkajšie ihrisko a samostatný detský kútik na prvom poschodí, niekoľko zvieratiek, ktoré môžu deti hladkať a hlavne, deti tam nikomu neprekážajú. Nemám rada tie zariadenia, ktoré sa tvária baby friendly, ale keď dieťa zvýši hlas, alebo mu padne vidlička, tak hneď zazerajú. Samozrejmosťou je tu aj prebaľovací pult, detské menu a detské stoličky, takže bratislavské reštaurácie sa majú čo učiť.
V detskom menu majú zdravé jedlá, čo je fakt príjemná zmena po vyprážaných nugetkách s hranolkami, vyprážanom syre s hranolkami a presolenom kuracom vývare, čo sú takmer so stopercentnou istotou veci, ktoré nájdete v detskom menu v rodinných reštauráciách.

Dievčatá samozrejme otestovali aj kávu, nesťažovali sa.

Počasie bolo počas cesty späť gýčovo krásne a Eliška zaspala hneď v Ružomberku. S Ninkou sme sa celú cestu rozprávali, až kým som niekde pri Leviciach neurobila zásadnú chybu:

„Aha, Nini, mesiačik vyšiel!“
„Veď dobre mami, slniečko už išlo spinkať.“
„Kde je mami?“
„KDE JE?!“
„Ja ho nevidííííííííím:“ (krokodílie slzy kotúľajúce sa po lícach)
„Plečo ho nevidííííím!!?“ (polhodinový hysák prejdúci rovno do spánku)

Vydýchla som si keď zaspala, nabudúce si musím dať pozor.
Presne v tú chvíľu sa zobudila Eliška so slovami: „aha mami, mesiačik.“

Oblečenie pre baby je od Littlepeople.sk
Gumáky nájdete na littlehipstershop.sk
Za pozvanie na obed ďakujeme Zemianskej kúrii.
Zdieľaj

3 komentáre k “Ako sa DoubleTrouble na Liptov vybrali”

  1. fiha super tip, uz si vsetko spisujem, v lete chcem ten rakusky hotel pre deti vyskusat ? inac, vedela by si napisat clanok o restikach/kaviarnach a pod v Bratislave kde nezazeraju na deti uz len kychnutie? ja som celkom doplasena kam chodit a ci tam vobec je prebalovaci pult ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *