Víkend s deťmi v Bratislave

Chlap jednej mojej kamarátky sa raz vyjadril, že v budúcom živote by chcel byť mojím dieťaťom. Kvôli tomu, že stále niečo podnikáme. Konkurz na budúce moje deti vypíšem, môžete sa zahlásiť potom.

Zásadná podmienka výletov s mojimi deťmi však je, že s raptormi sa dá už dohodnúť a život s nimi je oveľa ľahší odkedy rozprávajú a chodia. Aj tak sú  dni, kedy nejdeme nikam a vtedy na instagrame vidíte fotky z postele (lebo to je obvykle jediné čisté miesto v byte). Kým boli malé, veľmi som s nimi nikam nechodila a ak áno, tak len s rodinou. Väčšinou som z výletov totiž prišla neschopná pokračovať v normálnom živote, zrelá na dva-tri panáky. Čiže ak máte dvojičky do dvoch rokov, vôbec sa vám nedivím, že nikam nechodíte. Nech je vám útechou, že to bude omnoho lepšie, už čoskoro.

Je veľa miest, kam chodíme a kde to máme rady, no začnime teda najskôr Bratislavou. Ak sa rozhodnete navštíviť jedno z týchto miest, je veľká šanca, že nás tu uvidíte. Ak áno, nebojte sa, nehryzieme, pokojne sa prihovorte (teda pokiaľ nemám slnečné okuliare, maximikinu, mastné vlasy a v ruke kýbel s kávou – vtedy negarantujem, že budem milá).

V sobotu chodíme na trhy do Starej Tržnice. Kto nie ste z Bratislavy, Stará Tržnica je skôr komunitný priestor na výstavy, trhy, koncerty, vernisáže, koná sa tu mnoho podujatí. V sobotu je to však tržnica v pravom slova zmysle, predávajú tu výrobcovia poctivé potraviny a výrobky. Ja si nepotrpím na bio potraviny za každú cenu, ale tie zemiaky a mrkva proste chutia inak. Okrem toho tam kupujem kváskový chlieb, koláče, niekedy aj syry alebo med. Obvykle o 10.30 sa hrá divadielko pre deti, ale ešte nikdy sa nám ho nepodarilo stihnúť… Hore na poschodí je detský kútik a varia tam v Komunitnej Kuchyni vždy iné národné jedlá. Naposledy palestínske, predtým indické a moje deti si vždy dajú nejakú polievku.

(klamem, chodím tam preto, lebo tam majú víno)

Ďalšie naše kroky smerujú cez mesto, niekedy na hranolky do Orbis street food, ktoré nemajú v Bratislave konkurenciu. A ak ste ešte nejedli ich brazílsku omáčku, neviete o čo prichádzate. Niekedy zas skončíme v Mondieu laboratoire, kde majú naopak veľmi zdravú stravu (až na palacinky) a je to jeden z mála podnikov v starom meste, ktorý má aký-taký detský kútik. Vadí mi však, že je dosť špinavý a hračky sú už v dezolátnom stave. Kávu a jedlo však majú výborné. Vyskúšala by som aj iné reštaurácie, ale do väčšiny sa s dvojkočíkom nedostanem. Navyše, v úplnom centre kašlú na rodiny s deťmi. Ak máte jedno dieťa a nijaký kočík, zmestíte sa do Enjoy café, v café Berlinka zasa majú detské menu (chystám sa otestovať). Na rodinné obedy odporúčam reštauráciu Zylinder, kam sa zmestíte s dvojkočíkom, varia tam výborne a majú detský kútik aj prebaľovací pult.

V starom meste sa ešte môžete s deťmi vybrať aj červeným vláčikom Prešporáčikom na obhliadku mesta alebo hradu. Nie je to lacné (10 alebo 20 eur na osobu), no moje deti chcú ísť asi odkedy vedia povedať vláčik. Myslím, že sme určite neboli poslednýkrát. Navyše som sa dozvedela veci, ktoré som predtým vôbec o Bratislave nevedela a je veľmi príjemné pozerať sa na Staré mesto očami turistu. Vedeli ste napríklad, že v Bratislave koncertovali aj Mozart, Haydn a Liszt? Že Mária Terézia dala zbúrať mestské hradby, lebo chcela rozšíriť mesto a pritiahnuť do centra šľachtu? Že gróf Mirbach odkázal mestu svoj palác pod podmienkou, že v ňom bude galéria? Mesto našťastie podmienku splnilo a my máme vďaka nemu o jeden verejný krásny priestor naviac. Na galérie sa s deťmi veľmi teším, zatiaľ chodíme len do Bibiany, ktorú nemôžete vynechať ani vy! Ak máte malé deti, určite vás zaujmú pravidelné dielničky a workshopy, ktoré nájdete tu.  Aktuálne tam prebiehajú aj iné výstavy, ako napríklad jedna o stoličkách.

v Prešporáčiku

výstava izmy a izby v Bibiane

Častejšie sa však prejdeme mostom do Petržalky a kávu si dáme v našej obľúbenej Monsters café and bar. Cez víkendy tam býva plno, ale cez týždeň sa oplatí zavítať. Kávu majú výbornú, koláče tiež, celá kaviareň je prispôsobená pre deti a majú tie najmilšie čašníčky na svete. Takéto podniky aspoň dva do centra a bolo by nám s malými deťmi sveta žiť.

Okrem toho ešte často chodíme do ZOO. Najmä preto, lebo je to do kopca. Vždy dúfam, že ich to unaví, no zatiaľ som vždy unavená len ja. Bratislavská ZOO je však iba pre nenáročných. Nerozumiem úplne, ako je možné, že v jednej ZOO v hlavnom meste nie je ani jedna normálna reštika, žiadne zdravé jedlo, mimo hlavnej sezóny sú bufety aj s tým málom čo majú, väčšinou zatvorené úplne. Čiže ak sa chystáte, vezmite ovocie, vodu a jedlo so sebou. Inak to tam mám rada, väčšinou sme tam doobeda cez týždeň úplne samy. Ak je zima a do ZOO sa nedá ísť, mám rada FunCity Cubicon, kde sa deti vybláznia tiež.

 

No a odkedy nám otvorili petržalskú plaváreň, tak v zásade už nikam ani nemusím. Raptory sú vo vode ako doma a ja si krochkám blahom, lebo viem, že ich to odpáli rovno do postele. Petržalská plaváreň je nová, čistá, s malým detským bazénom, šmykľavkou aj tobogánom, okrem toho má aj guličky a jednu hojdačku pre deti, ktoré si potrebujú od vody oddýchnuť. Hneď vedľa sa nachádza aj Petržalské bowlingové centrum, kam som s nimi chodila iba keď neboli také rýchle. Bojím sa totiž, že by som ich našla niekde vzadu za kolkami. Ale myslím, že čoskoro dáme už aj bowling. Pre staršie deti ideál, majú aj bočnice pre deti, ktoré nevedia triafať a topánky vám radi požičajú. Okrem toho aj slušne varia.

Verím, že som vám nejaké inšpirácie ponúkla a cez víkend sa niekam s deťmi vyberiete. Nabudúce si povieme o našich obľúbených miestach v okolí Bratislavy.

 

Viac o Petržalskej plavárni čítajte tu.

 

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *