Malí bojovníci

Štatistiky o predčasne narodených deťoch vravia jasne – ročne sa predčasne narodí až 15 miliónov detí. V rokoch 1999 – 2011 sa počet novorodencov s pôrodnou hmotnosťou pod 1 500 g zvýšil o 33% a na Slovensku sa každé 11. dieťa narodí predčasne. Dôvodov je viacero, hlavnými sú najmä dnešné možnosti asistovanej reprodukcie (rozumej umelého oplodnenia), zvýšený počet dvojčiat a viacerčiat a starší vek matiek ako v minulosti. K tomuto článku ma motivovala nedávna kampaň Pampers, o ktorej si ešte povieme na konci, táto téma je ale nesmierne zaujímavá.

Máme doma aj predčasne narodené bábiky 🙂

Na malých predčasníkov mám dva druhy spomienok. Tá prvá sa odohrala ešte niekedy v detstve, keď sa nám takéto dieťa narodilo v rodine. Pred dvadsiatimi rokmi sa rozhodne sedemstogramové deti nezachraňovali na dennom poriadku a z útržkov sa mi vybavuje, ako sme hľadali vhodných darcov krvi. Hovorila som si vtedy, že aká škoda, že už nemám 18 rokov, aby som mohla aj ja darovať krv. Bolo to u nás v rodine zvláštne obdobie, vtedy som ešte dobre nevedela pochopiť, prečo každý tŕpol pri každom zvonení telefónu. Tento príbeh má ale šťastný koniec. Odvtedy sa samozrejme medicína posunula a sedemstogramové deti dnes majú oveľa lepšiu perspektívu.

Druhá moja spomienka je však z pitevne. Bolo to asi v treťom alebo štvrtom ročníku, kedy sme sa prvýkrát dostali na patológii do pitevne. Nemusím vám asi písať, že pre lekára je pitva dôležitou súčasťou výučby a musí tým prejsť každý jeden z nás. Podrobnosti môžeme pokojne vynechať, no prekvapilo ma aký je rozdiel v pohľade na telo starého človeka a malého dieťaťa. Pri tom starom človeku si ešte nejako uvedomíte, že každý má na tomto svete obmedzený čas a dúfate, že mal pekný život. Keď však na tom stole leží malé dieťa, je to zrazu úplne iná dimenzia. Pamätám si, že vtedy z novorodeneckého oddelenia prišla pani primárka Chovancová a hovorila som si, že prečo, preboha, si chce pozrieť pitvu dieťaťa, ktoré sa im nepodarilo zachrániť. Až omnoho neskôr som pochopila, že to nevyhnutne patrí k práci akéhokoľvek lekára. Pochopiť deje, zistiť súvislosti, poučiť sa z udalostí, je to, čo robí skúseného doktora. Musím povedať, že vtedajšia hodina patológie bola snáď jedna z najpoučnejších vôbec. Potom na hodinách pediatrie boli jej prednášky takisto mimoriadne obľúbené.
Píšem to najmä preto, lebo pani docentka Chovancová sa nemalou mierou zaslúžila o to, aby predčasne narodené deti na Slovensku mali dobrý štart do života a rukami jej prešlo nespočetné množstvo z nich.

Ale čo je to vlastne predčasne narodené dieťa?

Samozrejme, je rozdiel medzi tým, keď sa narodí dvojkilové dieťa a dieťa, ktoré má 800 gramov. Takéto deti sa v podstate nedajú porovnávať a preto predčasne narodené deti delíme do troch skupín podľa hmotnosti a týždňa narodenia:

Zdroj: Prematurity Pediatrics

Táto tabuľka je dôležitá, pretože pri prežívaní je rozdiel v tom, či má dieťa napríklad 700g a narodí sa v 26tom týždni alebo s touto váhou napríklad v 28mom týždni. Čím dlhšie je bábo v maternici, tým vyššia šanca na zrelosť orgánov, najmä pľúc, aj keď hmotnosť môže byť z rôznych dôvodov nízka.

V súčasnosti máme na Slovensku koncepciu šiestich perinatologických centier, kde sa takéto malé deti rodia. Táto koncepcia sa zakladá okrem iného aj na poznaní, že ak je mama ohrozená predčasným pôrodom, má sa ihneď transportovať do takéhoto centra, aby sa dieťa narodilo v dosahu kvalifikovaného personálu a vybavenia, ktoré mu zachránia život. Keď sme takéto centrá nemali, osud predčasne narodených detí nebol veľmi ružový.

Okrem toho, k zdraviu a úspešnému štartu predčasne narodených detí prispievajú aj tieto faktory:

  • či boli včas podané kortikoidy matke na dozretie pľúc bábätka
  • pôrodná hmotnosť a gestačný týždeň (niekedy zaváži každý gram)
  • či ide o tehotenstvo s jedným dieťaťom alebo dvojičkami/viacerčatami – pri dvojičkách sú riziká vyššie
  • pohlavie – chlapci majú horšie vyhliadky

Viete, moje deti sa narodili v termíne, trochu menšie a trochu podvyživené ale čert to ber. Ten týždeň v inkubátore sme všetci prežili. Mamy, ktoré sú od svojich predčasne narodených detí odlúčené oveľa dlhšie, by si zaslúžili prinajmenšom metál. Lenže ten metál je im na nič a skôr by si priali podporu od štátu, možnosť byť s dieťaťom počas hospitalizácie, pohodlie a súkromie v nemocniciach. Lebo štatistiky sú síce pekné, no nič vám nepovie viac, ako jedna skúsenosť (ne)obyčajnej mamy. Jeden taký príbeh, pri ktorom som vyronila slzu, si môžete prečítať aj tu. Mať predčasne narodené dieťatko totiž znamená obvykle veľa komplikácií a nezriedka aj vážnych neurologických následkov. Nehovoriac o tom, aká je starostlivosť o takéto deti finančne náročná a že sociálne slabšie rodiny to môže na dlhú dobu položiť.

Novorodenecká úmrtnosť je žiaľ u nás stále oveľa vyššia ako v Českej Republike a hlavnou príčinou je najmä nedostatok lôžok, personálu, prístrojov a špecialistov školených na túto extrémne náročnú a zodpovednú prácu. Vlastne, vzhľadom k podmienkam, v akých musia pracovať, sú výsledky krásne, no je aj na nás všetkých, aby sme sa snažili uľahčiť im to čo najviac. Preto som veľmi vďačná za každú aktivitu, ktorá malou kvapkou prispeje do mora. Takou je aj iniciatíva značky Pampers, ktorá dlhodobo podporuje predčasne narodené deti v ich boji. Už ste asi postrehli, že vyvinuli plienky špeciálnych veľkostí pre predčasné narodené deti všetkých váhových kategórií a tie dodávajú do perinatologických centier na Slovensku. Ak si kúpite v sieti DM drogérií do konca marca akýkoľvek výrobok značky Pampers, prispejete tým predčasne narodeným deťom plienkami.
Ak by ste chceli podporiť tieto deti aj finančne, Kristína Tormová vyrobila kryty na telefóny, z ktorých časť zisku venuje nadácii Malíček.

3 veľkosti plienok pre predčasne narodené deti.
Tento článok vyšiel vďaka podpore značky Pampers.
Veľká vďaka patrí všetkému personálu na neonatologických JIS-kách, že robia túto náročnú prácu s láskou a ešte občas znesú aj nejakých študentov motajúcich sa popod nohy.

Zdieľaj

Jeden komentár k “Malí bojovníci”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *