Horúčka u detí. Ako na ňu?

V tomto blogu sa dozviete:

  • čo je horúčka a čím je špecifická u detí
  • čo robiť, ak má vaše dieťa horúčku
  • kedy utekať na pohotovosť
  • aký je rozdiel medzi lekárskou službou prvej pomoci a pohotovosťou v nemocnici
  • aké povery nám tu po internetoch kolujú o horúčke a ako by ste určite horúčku liečiť nemali

Za horúčku považujeme teplotu nad 38st.C, teplotu od 37.1 do 38 označujeme ako zvýšená teplota. Zvýšenú teplotu zvyčajne neliečime, je pre nás len ukazovateľom, že niečo v tele nie je v poriadku a že sa rozbieha infekcia. Zaujímavé je, že podľa odborných článkov, až polovica rodičov lieči aj zvýšenú teplotu do 38st.C a až 85% rodičov zobudí dieťa na podanie antipyretík.

Treba zdôrazniť, že horúčka nie je choroba, ale v skutočnosti je fyziologickým mechanizmom, ktorý má priaznivé účinky v boji proti infekcii. Horúčka spomaľuje rast a reprodukciu baktérií a vírusov, zvyšuje produkciu neutrofilov a proliferáciu T-lymfocytov a pomáha reagovať telu na akútnu fázu zápalu. Že to je zložité? Preložené do ľudskej reči to znamená, že telo má horúčku preto, aby v ňom žiadne baktérie ani vírusy nemohli prežiť. Stupeň horúčky nie vždy súvisí so závažnosťou ochorenia, čo môžete vidieť najmä u detí, ktoré mávajú vysoké horúčky aj pri úplne bežných vírusových ochoreniach.

Tak prečo ju teda liečime?

Teplotu nad 38st.C liečime, ak je dieťa nepokojné a má bolesti. U malých detí liečime horúčku aj preto, že pri nej dochádza k stratám vody a dehydratované dieťa nie je práve to, čo by ste chceli mať doma. Preto prvou a základnou liečbou horúčky u detí nie je paralen, ani zábaly, ale voda a celková hydratácia. Ak má dieťa dostatok tekutín, aj antipyretiká zaberú lepšie. Zároveň, jednou z najčastejších príčin, prečo neviete zraziť teplotu je to, že dieťa nemá dostatok tekutín.

Základné opatrenia pri horúčke:

  • často a krátko vetrať
  • priedušné bavlnené pyžamo, tenšia prikrývka
  • často dieťa ponúkať piť, najlepšie voda, mierne osladený čaj, riedený jablkový džús.
  • ak je dieťa hladné, podávať skôr sacharidové jedlá, vyhnúť sa mäsu, vajciam, mastným veciam. Staviť na suché zemiaky, ryžu, prípadne kurací vývar s cestovinou
  • ak je dieťa čulé, nemá bolesti a nie je nervózne, nemusíme podávať lieky
  • ak dieťa spí, nie je treba ho budiť na podanie liekov proti teplote

Aké lieky použiť pri horúčke?

Dvoma najčastejšími liekmi na znižovanie telesnej teploty u detí sú paracetamol (Acetaminophen, Paralen) a ibuprofen (Ibalgin, Nurofen). Oba lieky sú určené nielen na znižovanie teploty, ale aj na tlmenie bolesti. Sú v rôznych formách, ako sirupy, či čapíky. Ja osobne mám taký zvyk, že mám doma vždy z jedného čapíky a z druhého sirup. Ak vám deti zvyknú pri teplotách vracať ako moje, je vždy dobré mať doma obe formy lieku.

Odporúča sa striedať paralen s nurofenom po štyroch hodinách, toto však závisí od konkrétneho pediatra, akú s tým má skúsenosť. Niektoré štúdie hovoria o tom, že takéto striedanie liekov môže urýchliť návrat komfortu dieťaťa, no niektoré zasa upozorňujú, že to často vedie k zmätenosti rodičov a k poddávkovaniu alebo predávkovaniu dieťaťa. Oba lieky môžu mať totiž rozličné dávkovanie v závislosti od konkrétneho výrobcu. Preto vždy prosím dodržiavajte inštrukcie v príbalovom letáku alebo odporúčanie vášho pediatra.

Všeobecné dávkovanie je pri ibuprofénových sirupoch 10mg/kg raz za 6 hodín. Treba si to prepočítať na mililitre a to je niekedy dosť ťažká matematika, najmä v strese. Dávkovanie paralenu je podobné, malé detičky do 10kg potrebujú 10mg/kg a deti nad 10 kilogramov 15 mg/kg hmotnosti.
Lieky proti teplote tiež nezaberajú ihneď, ale efekt môže nastať až do dvoch hodín, takže nie je potrebné po hodine panikáriť.

Fyzikálne chladenie

Pod týmto pojmom rozumieme ochladzovanie dieťaťa najčastejšie vodou. Používame ho vtedy, ak lieky do dvoch hodín nezaberú a dieťa má teplotu nad 38,5 st.C (merané pod pazuchou). Neochladzujeme ruky ani nohy, skôr trup dieťaťa a neochladzujeme ak sú ruky aj nohy studené a mramorované (bledé s priesvitnými žilkami).

Ako ochladzovať fyzikálne:
  • studené obklady a zábaly – osuška namočená vo vlažnej vode na 10 min., priložiť na hrudník, brucho a opakovať dva až trikrát.
  • potieranie tela vlhkou vlažnou špongiou – 29°C – 32°C do pol hodinky.
  • vlažná sprcha – skôr pre staršie deti, no nie všetkým je to príjemné.

Babské rady

Ak mňa niečo absolútne irituje, tak to sú medicínsky nevzdelaní ľudia dávajúci rady bez akejkoľvek zodpovednosti. Nasledujúce rady ako nastrúhané zemiaky, citróny a tvaroh si prosím odložte na pečenie koláčov, nie detí. Dosť by ma zaujímalo, že ak by dieťa po takejto liečbe zomrelo, kto by prevzal zodpovednosť za tieto výmysly? Jediným rozumným spôsobom v nasledovnom obrázku je vlažná sprcha a aj to len pre staršie deti.

Kedy utekať s dieťaťom na pohotovosť?

V prvom rade si musíme povedať, že pohotovosť v detských a dospeláckych nemocniciach primárne neslúži na liečbu infekcií, horúčky ani iných bežných detských chorôb. Pohotovostné urgentné príjmy slúžia výhradne na záchranu života a pre život ohrozujúce stavy a ich zneužívanie vedie k preťaženosti a zhoršenej liečbe pre tých, ktorí sú v ohrození života. Prosím, vždy na toto myslite, kým sa rozhodnete navštíviť urgentný príjem.
Na stavy horúčky, akútnych infekcií a ochorení, ktoré nepočkajú do rána, slúži Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast. Rozpis pohotovostných služieb v Bratislave vám prikladám v tomto linku. Každý samosprávny kraj má niekoľko takýchto pohotovostí a ich rozpis nájdete na e-vuc.sk.

Tiež vám však chcem povedať, že je úplne v poriadku sa báť a nebyť si istá, či na pohotovosť ísť alebo nie. Najmä ak je to vaše prvé dieťa a nikdy predtým ste takýto stav neriešili, toto rozhodovanie môže byť ťažké. Našťastie ale máme 21. storočie a tu by som chcela silno zatlieskať Národnému Ústavu Detských Chorôb, ktorý vymyslel skvelú aplikáciu, ktorá vám vždy poradí. Nájdete ju v App store alebo v Google play a viete si tam zdielať zdravotné informácie nielen s lekárom, ale aj napríklad s babkou alebo otcom dieťaťa.

Aplikácia vyzerá takto.

Dôležité na nej je to, že si vám poradí aj v tom, kedy vaše dieťa potrebuje neodkladnú lekársku starostlivosť. Jednoduchý dotazník obsahuje všetky dôležité otázky a vyzerá nasledovne:

Po jeho vyplnení vám odporučí ďalšie riešenie alebo návštevu pohotovosti. Ak si zapnete notifikácie, upozorní vás po troch hodinách, že si ho máte zopakovať.

Dúfam, že tento článok je pre vás zrozumiteľný, nápomocný a že si ho uložíte do budúcnosti. Poteším sa aj komentárom a zdieľaniam na sociálnych sieťach.

Odborné zdroje, ktoré som použila, nájdete tu:
Fever and Antipyretic Use in Children
Guidelines for the symptomatic management of fever in children: systematic review of the literature and quality appraisal with AGREE II
Kramer LC, Richards PA, Thompson AM, Harper DP, Fairchok MP. Alternating antipyretics: antipyretic efficacy of acetaminophen versus acetaminophen alternated with ibuprofen in children. Clin Pediatr (Phila). 2008;47(9):907–911
Havinga W. NICE guidelines on fever in children. Br J Gen Pract. 2007;57(543):835.

Zdieľaj

8 komentárov k “Horúčka u detí. Ako na ňu?”

  1. ahoj Saši, zase raz super článok, odborný, ale zároveň zrozumiteľný pre nás pre nelekárov a hlavne pre matky zúfalé v horúčkových stavoch :). Robíš ozaj dobrú prácu 😉

    pekný deň 🙂

    Daniela

  2. Dobrý deň. Je bežné že sa počas choroby strieda vysoká teplota s obdobiami bez teploty? Napríklad majú kašeľ a nádchu. Prvé dva dni okolo 38. Potom tri dni už len okolo 37,2 a potom to zase vybehne na 39. Robím niekde chybu v liečbe alebo čoho to môže byť signálom? Myslela som ze keď klesne na toľko dní už sa to ptm len zlepšuje. Ďakujem za odpoveď.

    1. Dobrý deň,

      nie je to úplne obvyklé, ale zasa ani niečo extrémne zriedkavé. Môže byť, že tak len na ochorenia reagujú, bez nejakého hlbšieho významu. Alebo by som ešte tipla, že nedodržiavajú úplne pokoj v posteli a možno to preženú s aktivitami keď už je im lepšie? Ktovie…

  3. Sasi ja som sa v minuloati dozvedela od teba o tejto appke, mega bola sympaticka a teraz nedavno som si na nu spomenula ze idem kuk a nemam ju v mobile, v appstore zmizla, pritom ozaj to riesenie proboem ci je to moc vazne a ako vyzeralo super. nevies co sa s nou udialo?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *