Tehotenstvo s dvojičkami, čo všetko by ste mali vedieť?

Je mnoho otázok, ktoré dostávam na tému tehotenstvo s dvojičkami. Najčastejšie by to boli asi tieto: Ako si sa dozvedela, že sú dve? Sú jednovaječné, či dvojvaječné? Bol to šok? Dokedy si vydržala pokope? Ako si rodila? Rozhodla som sa všetky tieto a mnohé ďalšie otázky zodpovedať v tomto článku s nádejou, že najmä čerstvo tehotným dvojičkovským mamám pomôžem sa vyznať v labyrinte informácií.

Sedíte tak u doktora na ultrazvuku, keď sa vážne zahľadí do obrazovky a vy sa zľaknete, že niečo nie je v poriadku. Oznámi vám, že vo vašej maternici sa nachádzajú rovno dve deti. Keď sa spamätáte z prvého šoku, určite vás začne zaujímať všetko okolo dvojčiat. Google vám v tomto tiež úplne nepomôže, lebo začne vyhadzovať katastrofické scenáre a všetky možné komplikácie, ktoré vás počas tehotenstva môžu stretnúť. Tento blog som zakladala aj preto, aby som povzbudila ostatné mamy, že sa to dá. Aj s dvoma deťmi sa to dá prežiť. A poviem vám, že mamy dvojčiat sú väčšinou najpohodovejšie stvorenia, aké poznám. Takže vaše deti vedia, prečo si vás vybrali za rodičov a dúfam, že po prvotnom šoku sa začnete úprimne tešiť.

Na to, aby ste to prežili, však potrebujete mať dosť informácií, aby ste sa mohli pripraviť. Tehotenstvo s dvojičkami má niekoľko špecifík, o ktorých si napíšeme.

Dvojvaječné

Sú jednovaječné alebo dvojvaječné? To je otázka, ktorú budete dostávať veľmi často a odpoveď na ňu môže byť zložitejšia ako sa na prvý pohľad zdá. Názov dvojvaječné znamená, že sa vám z vaječníka uvoľnili dve vajíčka, ktoré boli oplodnené dvoma spermiami a obidve sa uhniezdia v maternici. Tak vzniknú deti, ktoré si môžu, ale nemusia byť podobné, presne ako akýkoľvek iní dvaja súrodenci. Takéto dvojičky majú vždy oddelené placenty aj plodové obaly, majú teda najmenšiu mieru komplikácií z dvojičkovských tehotenstiev.

Jednovaječné

Jednovaječné dvojičky vzniknú vtedy, keď jedna spermia oplodní jedno vajíčko a to sa potom rozdelí na dve časti. Nevieme prečo a ani ako sa toto udeje, je to taký malý zázrak. Jednovaječných dvojčiat môže byť niekoľko typov v závislosti od toho, ako skoro po oplodnení sa vajíčko rozdelí. Takéto dvojičky sa vždy podobajú (ako vajce vajcu), majú rovnakú krvnú skupinu a rovnaké pohlavie.

To, aké budú mať jednovaječné dvojičky obaly a placentu, závisí od toho, na ktorý deň sa oplodnené vajíčko rozdelí.

No a tu nastáva tá kuleha. Aj jednovaječné, aj dvojvaječné dvojčatá môžu mať oddelené obaly a dve placenty. Preto, ak vám doktor podľa ultrazvuku povie v 12tom týždni, že sú dvojvaječné, nemusí to byť pravda, pretože približne 30% jednovaječných dvojčiat má dve placenty a oddelené obaly. V tomto prípade sa dá rozlíšiť dvojvaječnosť len inými testami, napríklad genetickým testovaním po narodení. Toto je aj prípad mojich dvojičiek, preto keď sa ma opýtate, či sú jednovaječné alebo dvojvaječné, neviem vám odpovedať. Mali dve placenty, oddelené plodové obaly, ale sú rovnakého pohlavia, podobajú sa a majú rovnakú krvnú skupinu. Keby ste si to náhodou chceli dať otestovať, existujú rôzne stránky, kde si takýto test môžete objednať (platí už pre narodené deti samozrejme).

Komplikácie

Ale prečo vám to píšem? Od toho, či majú deti jednu alebo dve placenty sa odvíja to, ako prísne vás budú v tehotenstve sledovať a aj očakávaná miera komplikácií. Ak sú vaše deti bichoriálne biamniálne (majú dve placenty a oddelené obaly), majú najvyššiu šancu na najdlhšie tehotenstvo bez komplikácií. Ak máte dvojčatá monochoriálne, šanca na komplikácie v tehotenstve aj predčasný pôrod je o dosť vyššia. Pripravte sa na to napríklad tak, že si zbalíte tašku do pôrodnice oveľa skôr ako mamy jedného dieťaťa, ak už doma máte dieťa, zabezpečte si stráženie (aj dlhodobé), keby ste museli ísť do nemocnice náhle a na dlhší čas.

V druhom rade by som naozaj chcela apelovať na všetky diskusné fóra, aby nedávali rady o tom, že sa to dá pozitívnym myslením zmeniť. Nedá. Komplikácie v tehotenstve nastávajú nezávisle od myslenia matky a takto sa len novopečené mamy dvojičiek cítia ešte horšie.

Ja som síce v tehotenstve pracovala takmer až do materskej a porodila som v termíne, ale to, že sa to podarilo mne, mi nedáva žiadne právo zľahčovať situácie, ktoré môžu nastať. Faktom je, že 60% dvojčiat (a až 90% trojčiat) sa narodí pred 37 týždňom tehotenstva. Priemerná dĺžka tehotenstva s dvojčatami je 35 týždňov. Okrem toho majú dvojičky zvyčajne aj menšiu pôrodnú hmotnosť, čo tiež súvisí s tým, že sú tam dve a telo mamy často nestíha. To všetko znamená, že vaše deti po narodení budú možno musieť pobudnúť dlhšie v inkubátore a v nemocnici a mali by ste sa na to pripraviť, aj keď to možno nebude potrebné.

Z komplikácií, ktoré môžu nastať u vás vo väčšej miere, akokeby ste čakali jedno dieťa, vyberám tieto: nadmerné vracanie, preeklampsia, tehotenská cukrovka a popôrodné krvácanie. Všetky tieto komplikácie sú však vo veľkej väčšine zvládnuteľné a preto by ste nemali podceňovať pravideľné prehliadky u vášho gynekológa alebo na poradni pre rizikovú graviditu, kedykoľvek sa vám niečo nezdá. Ja som z tých benevolentnejších, no tu naozaj platí, že radšej prísť zbytočne ako neskoro.

Pôrod

Prístupy k rodeniu dvojčiat vaginálnym pôrodom sú rôzne a veľká miera rozhodovania sa bude určite na vás. Nikto vás nebude nútiť rodiť prirodzene, no mali by vás podporiť, ak sa tak rozhodnete. Vaginálny pôrod je možné zvážiť, ak je prvé dvojča otočené hlavičkou dolu a majú separátne placenty aj obaly. Ale aj vtedy je druhé dvojča v relatívnom riziku hypoxie a komplikácií. Ak tieto podmienky vaše tehotenstvo nespĺňa, pravdepodobne porodíte cisárskym rezom, pretože je to bezpečnejšie.
Moje baby boli od začiatku obidve otočené riťkami a týmpádom táto otázka pre mňa bola vyriešená.

Na záver by som vám chcela dať niekoľko osobných tipov a postrehov z môjho tehotenstva, či skúseností:

  • Počas prvého trimestra by ste mali zjesť o 300 kalórií viac ako zvyčajne, počas druhého a tretieho trimestra okolo 600 kalórií viac. Nie je potrebné jesť za troch a v mnohých prípadoch je príjem kalórií počas prvotrimestrálneho vracania ešte nižší ako pred tehotenstvom. Aj to je v poriadku a nemusíte sa do jedla nútiť.
  • Zvážte užívanie vitamínov, ideálne v kombinácii s DHA kyselinami a to najmä v treťom trimestri. Vaše telo vám poďakuje neskôr.
  • Mne veľmi pomohla tehotenská joga, naučila som sa lepšie dýchať, ponaťahovala som si kosti a svaly.
  • Odporúčam vám vyhnúť sa verejným bazénom a najmä vírivkám s teplou vodou, ktoré sú liahňami baktérií. A infekcia je to posledné, čo chcete v už aj tak rizikovom tehotenstve.
  • Absolvujte ultrazvuky v dvanástom a dvadsiatom týždni tehotenstva u skúseného lekára s certifikátmi na sonografické vyšetrenie. Dvojičky sa ultrazvukujú ťažko a riziko zanedbania je vyššie.
  • Je možné, že budete emočne labilná, nebudete sa spoznávať a v treťom trimestri vás pravdepodobne rozplače aj pohľad na šteniatko. Je to normálne, čokoláda dosť pomáha. Hormóny sú veľká vec a vaši najbližší budú pravdepodobne potrebovať dávku trpezlivosti.
  • Tehotenstvo s dvojčatami je aj fyzicky dosť náročné, vyrobiť dve deti nie je ľahké. Je možné, že sa budete (najmä ku koncu) zadýchavať, nebudete môcť spať a tiež, že vám budú tŕpnuť končatiny a budete opuchnutá. Do istej miery to je normálne, no ak by sa vám niečo nezdalo, určite sa poraďte s lekárom.
  • Odporúčam vám kúpiť si vankúš na dojčenie, ktorý vám bude podopierať brucho, keď sa nebudete vedieť uložiť.
  • Nechajte si predpísať podporný brušný pás, ktorý vám bude podopierať brucho a zároveň stabilizovať panvu a chrbticu, na nezaplatenie.

Na záver by som vám chcela len povedať, že každé tehotenstvo s dvojičkami je samozrejme jedinečné. Moje nebolo príjemným zážitkom, bolo mi fyzicky zle. Vracala som do 26. týždňa a potom som už nemohla spať, chodiť a všetko ma bolelo a tŕplo. Ale veľmi mi pomáhalo myslieť na to, že na konci celého tohto obdobia sú dve krásne deti, ktoré sú navyše spojené putom, aké iní súrodenci nemajú.

Stálo to úplne za to 🙂
Tento článok nebol nijako sponzorovaný a nenahrádza odborné lekárske vyšetrenie.
Zdroje: 
https://www.medscape.com/viewarticle/879767
https://www.intechopen.com/books/multiple-pregnancy-new-challenges/time-and-mode-of-delivery-in-twin-pregnancies
Zdieľaj

12 komentárov k “Tehotenstvo s dvojičkami, čo všetko by ste mali vedieť?”

  1. Saška, toto bolo veľmi poučné, vďaka. Ale zároveň som zmätená: Ako veľmi prísne je to podobanie ako vajce vajcu? 😀 Mám dve deti, ktoré sa až tak veľmi teda nepodobajú, mali dva amniotické vaky, a bola som až do prečítania tohto článku v tom, že sú určite dvojvaječné. Ale mali spoločnú placentu. Znamená to teda, že sú určite jednovaječné, a ich nepodobnosť je nejak spôsobená externými faktormi?

    1. Ak sa nepodobajú, len ako súrodenci, tak s najvacsou pravdepodobnostou mali aj dve placenty, len boli blizko pri sebe a vyzerali ako jedna.

        1. ahojte, aj ja čakám dvojičky – dvojvaječné a viem, že aj dvojvaječné môžu mať 1 placentu a nemá to nič spoločné s tým, či sa podobajú

          1. Dvojvaječné nemôžu mať jednu placentu, lebo sú z dvoch vajíčok a každé vajíčko sa uhniezďuje samostatne a teda má aj vlastnú placentu. Túto info máte mylnú.

  2. Ďakujem za vás článok, naozaj prvý ktorý má nevystrašil ale podporil. Odporúčate aj nejakú literatúru o dvojičkách, resp. o tehotenstve s dvojičkami? Ďakujem
    Erika

    1. Mliečko mamičky sa robí podľa potreby bábätiek.. ak budete casto prikladať babatka k prsníku, tak telo matky pochopí že ma vytvárať viac mliečka a aj tak bude.. v skratke dopyt sa rovná ponuke

  3. mlieko som nemala pre jedno dieťa, takže si nedokažem predstaviť, žeby som mala dvojičky. To by som asi nerobila nič ine, len robila mlieko a varila detsky čajik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *