Top stav

Ak ste už niekedy niečo predávali po deťoch cez bazár, materské skupiny a modrého koníka, budete vedieť o čom píšem. Občas veci po babách predávam aj ja, nie zrovna preto, že by som chcela prilepšiť rodinnému rozpočtu, ale skôr preto, že by sme sa inak vo veciach určite utopili. Bazárové ponuky ma vždy strašne pobavia a tak som sa rozhodla, že vám o tom napíšem.

Je to taký divný svet a pripomína arabské trhovisko. Kedysi som sa v ľahkom zatmení mozgu (spôsobenom pravdepodobne spánkovou depriváciou), prihlásila do facebookových skupín pre mamy, ktoré majú rady značku Elodie Details, čo som babám v tom čase dosť kupovala. Vlastne ešte stále kupujem, lebo čiapky a tašky majú krásne a kvalitné. V týchto skupinách je neuveriteľný dopyt po jednom type čiapok, ktoré sú už prakticky nezohnateľné. Matky tam prisahajú na kvalitu materiálu, vraj žiadna iná tak nesedí. No a teraz skúste uhádnuť, po čom sa predávajú tieto čiapky. Od 50 eur vyššie. Niektoré veľkosti sa šplhajú pokojne až na 80-100eur. Za čiapku. Nosenú. Tak ja len aby ste vedeli, čoho sú matky schopné kvôli kusu handry. Nehovoriac o tom, že takú čiapku dieťaťu ani do škôlky nedáte, pretože sa nie raz stalo, že ju dieťaťu niekto šlohne. No a že to ešte funguje aj tak, že niekto predáva na ukradnuté foto z netu a čiapku vám nikdy nepošle, to už hádam ani spomínať nemusím. Ľuďom viete čo.

Nie, toto nie je tá čiapka. Ale aj s touto dokážu matky divy. Najnovší trend je kúpiť si bledú čiapku, farbu na textil a odfarbiť ju na čierno. A potom napísať do skupín na sociálnych sieťach niečo o tom, že zostala fľakatá spolu s otázkou, ako to napraviť. Je vždy veľmi rozumné odfarbovať doma v hrnci drahé veci. Čím drahšie, tým lepšie ponaučenie.

Na druhej strane tohto bazárového výkvetu stoja ženy, ktoré ponúkajú nosené veci po štyroch deťoch. Alebo vyzerajúce, že ich vytiahli z kontajnera. A aj keď rozumiem recyklácii, aj tomu, že niekomu je každé euro dobré, základné pravidlá by pri bazárovom predaji mali fungovať. Napríklad pravidlo, že špinavá a roztrhaná vec sa nepredáva. Alebo s upozornením s aspoň dvoma výkričníkmi. Značka: šikovná mamina opraví. Toto keď vidím napísané, pretáčajú sa mi hviezdičky pred očami. Určite si kupujem totiž veci na to, aby som ich po nociach skracovala, opravovala zipsy alebo ich nebodaj zašívala.
Priznávam, aj mne sa už párkrát stalo, že som predala vec, ktorá mala dierku, alebo fliačik. Väčšinou totiž veci fotím večer a občas si nevšimnem. Stáva sa. Ale nikdy by som si za poškodenú vec nevzala peniaze a hneď ich vraciam na účet.

Našla som pár fotiek vo fusakoch 🙂

Naposledy som radšej pobalila veci na charitatívny bazár, lebo z tohto predávania po nete, behania na poštu, balenia balíčkov ma išlo poraziť. Preto už ani bazár po babách nerobím a ani nemienim. Ono to zaberie toľko času, že nakoniec som za ten vyhodený čas mohla radšej pracovať a zarobiť trikrát viac.

Ďalšou kategóriou sú ženy, ktoré nevedia pozdraviť, poďakovať a napíšu správu typu: „Záujem! Cena?“ V tomto sa myslím dosť zhodneme s majiteľkami internetových obchodov, že slušnosť, pozdrav, poďakovanie, by sa mohli začať vyučovať, ideálne už na základných školách. O tom, že podľa niektorých indivíduí by predávajúci mal sedieť na nete 24 hodín denne a do dvoch minút odpovedať na položenú otázku, to radšej pomlčme. Ak predávate nejakú vec (nedajbože máte obchod), automaticky strácate právo na súkromný život, rodinné povinnosti aj prácu. Máte sedieť a sledovať, či náhodou niekto nechce to tričko za tri eurá, čo vám bolo ľúto len tak nechať ležať v skrini. A ak by ho niekto náhodou chcel, tak ho musíte ísť okamžite premerať zo všetkých strán. U topánok vnútornú aj vonkajšiu dĺžku, šírku aj šlapaj vášho dieťaťa (do 5 minút samozrejme, veď čo ako na tom, že je polnoc?).

Zatiaľ najlepšie zimné topánky, aké baby mali – od rak.sk

Inak kupovať topánky cez bazár považujem za vyslovene škodlivú praktiku. Ešte ak sú nové alebo dvakrát obuté tak budiš, ale každé dieťa si topánku vyšlape podľa svojej klenby a ja osobne by som po inom dieťati topánky svojim neobula. Predsa len, topánka nie vždy sadne, často treba skúšať aj s dieťaťom a na slepo si dovolím objednávať len u značiek, ktoré viem, že na stopercent sedia a baby už topánky od nich majú. Naslepo kupujem len v Protetike, Rak a v Zare. V týchto troch obchodoch mám už zhruba odhad na veľkosť a viem ako babám sedia na nohe. Dokonca aj gumáky z Little Hipster shopu, ktoré majú baby na nohách stále, chodíme vždy vyskúšať.

Zateplené gumáky sú istotka od jesene až do neskorej jari.

Takže predtým, ako niečo dieťaťu z bazáru kúpite, zvážte, či vám tých ušetrených pár korún za to stojí. A ak áno, tak vedzte, že som vás dopredu varovala: je to šialený svet, plný matiek.

Ak predsa len chcete byť aj ekologickí, aj ušetriť, vyskúšajte radšej seconhandy, či už kamenné obchody, alebo online, napríklad na brumla.sk majú pre deti veľmi pekné veci, skontrolované a všetky v top stave. Keby som nemala dvakrát rovnaké deti, ktoré potrebujú dvakrát rovnaké veci, asi by som tam tiež nakupovala.

Tento článok neobsahuje žiadnu platenú reklamu, ale prikladám vám linky na moje overené veci.
gumáky
mikiny
zimné topánky
čiapky
Zdieľaj

Jeden komentár k “Top stav”

  1. Dobrý den, to je geniální příspěvěk. Pod všechno se můžu podepsat. Nemám teda děti, ale hadry už neprodávám, čeho se chci zbavit, dávám už radši jen za odvoz (nikdy ne děravé, většinou jsou to téměř nenošené věci, co nosím, nosím do roztrhání:D a i tak to je o nervy, chodí zprávy o další a další foto, sakra, když je něco za odvoz, tak si to maj vyzvednout a pak ať si s tím dělají co chtějí, třeba to hodí do koše..ale nedávám za odvoz věc, abych jí dalších x hodin přefotila nebo to nosila na poštu.)
    Jinak děravý a hnusný věci – teď jsem chtěla koupit manželovi nový boxerky a zadám do googlu a vyjel na mě inzerát s děravýma a flekatýma trenkama za 19,- Kč/ks:D Takže nejen v dětských věcech jsou experti..možná to byl vtip, ale bylo to spíš k blití:D

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *