Zdravie (nielen) detských očí

Detské oči v istom veku rieši snáď skoro každá mama, mňa nevynímajúc. Tento článok vám teda píšem v spolupráci s očnou lekárkou – Katarínou Kornfeld, ktorej týmto aj veľmi pekne ďakujem za čas a ochotu. A to najmä preto, že ľudské oko je síce fascinujúci orgán, ale dosť zložitý na pochopenie. Musím sa priznať, že z očného som takmer vyletela, nikdy som nebola dobrá vo fyzike a oko je pre mňa jedna veľká záhada. Všetky tie chyby do blízka, do diaľky, také zakrivenie, hentaká nerovnosť. Maternica je o dosť jednoduchšia, čo vám poviem.

Nedávno som vám dala možnosť spýtať sa, čo by vás zaujímalo a potom som témy rozdelila do kategórií, ktoré vás zaujímali najviac. Povieme si teda o týchto témach: zdravé oči a ochrana očí a potom preberieme aj čo robiť, keď oko nefunguje správne.

Zdravie a ochrana očí

Hodnotu zdravého zraku si zvyčajne uvedomíme, až keď sa začne kolotoč očných vyšetrení a predpíšu nám okuliare. Preto sa mnohé z vás pýtali na rôzne ochrany zraku, vrátane slnečných okuliarov, vitamínov a špeciálnych okuliarov na filtráciu modrého svetla z obrazoviek.

Že dlhé hodiny pred obrazovkami nie sú zdravé pre chrbticu ani oči, to všetci vieme. Ale prečo je to tak?
Ak nútime oko, aby sa namáhalo pri čítani z obrazovky alebo pozeraním do telky, nemá motiváciu sa trénovať pozeraním do ďaleka a vzniká krátkozrakosť (to je keď dieťa/dospelý vidí lepšie do blízka ako do diaľky). Preto pohyb vonku prospieva nielen pohybovému systému ale aj očiam (pretože vonku je viac podnetov vzdialených oku a tým sa môže oko trénovať).

Ďalším faktorom škodlivosti pri obrazovkách je modré svetlo, ktoré počítač produkuje. Tým narúša tvorbu melatonínu a ruší prirodzený biorytmus. Ľudia, ktorí dlhodobo pracujú za počítačom v noci, pozerajú pred spaním do telefónu, môžu mať problém so zaspávaním a kvalitou spánku. Výsledkom je unavený a nevrlý rodič. Niektorí preto zvolia okuliare, ktoré modré svetlo blokujú, niektoré počítače a telefóny už majú aj tzv. nočný režim, ktorý znižuje modrý jas. Tu by som rada podotkla, že tieto okuliare sú len takou náplasťou na to, aby sme nemuseli meniť naše totálne zlé návyky. Sama pracujem niekedy dlho do noci, no viem, že mi to nerobí dobre a veľmi sa teším na obdobie, keď si pred spaním radšej prečítam knihu.

Tiež je dôležité, že oko pri pozeraní do obrazovky nežmurká a teda sa dostatočne nezvlhčuje. Pri každom žmurknutí totiž viečko pretrie povrch oka slzami, ktoré pomáhajú udržať oči zvlhčené. Ak sa toto nedeje, oči pália, svrbia, môžu sa ľahko zapáliť. Niekedy sa to môže riešiť kvapkaním umelých sĺz, no asi to nechceme nechať zájsť tak ďaleko, nie?


Slnečné okuliare u detí

Ochrana očí pred slnkom by mala byť rovnako samozrejmá ako čistenie zubov po prerezaní prvého zúbku. Problémom pri slnečných okuliarov pre malé deti však býva ich nespolupráca. Hore ruku každá, ktorá s nadšením vybrala pre dieťa prvé slnečné okuliare a zbierala ich každých 5 minút popri kočíku. Ak sa dieťa slnečným okuliarom bráni, určite je na priamom slnku vhodné použiť aspoň klobúk alebo šiltovku.

Ak idete vyberať slnečné okuliare pre deti, dajte pozor na tieto veci:

Detské slnečné okuliare by mali chrániť oko aj okolie, mať maximálny UV filter, nerozbitné sklá a podľa možnosti aj nezlomiteľný rám, ktorý drží za ušami a neskĺzava. Je úplne jedno aké majú okuliare farbu, pokiaľ majú kvalitný UV filter (400nm). Ak kúpite lacné plasťáky z HMka, tak síce sú tmavé, ale oko vášho dieťaťa neochránia vôbec. Farba skla na bežné použitie je najlepšie do hneda, siva alebo zelena, to sú najprirodzenejšie farby, ktoré neskresľujú vnímanie oka.

Ak sa nosia okuliare správne, teda počas slnečných dní a so správne zvolenou farbou sklíčka svetloplachosti sa netreba vôbec obávať.

Vitamíny pre zdravie očí

Tu máme opäť šťastie, že žijeme v krajine, kde je všetkého dostatok. Vyvážená strava a dostatok zeleniny a ovocia zabezpečujú potrebné vitamíny aj pre oči. Existujú štúdie podľa ktorých má DHA kyselina vplyv na vývoj oka hlavne v prenatálnom a včasnom postnatálnom živote. (1,2) Tehotné v treťom trimestri a dojčiace matky preto môžu užívať DHA, odporúčané je to najmä v prípade nedonosených detí.

Kedy navštíviť očného lekára?

U malých detí je najčastejšie prvým signálom, že niečo nie je v poriadku škúlenie. To nemusí byť prítomné neustále, ale môže sa prejaviť občasným zabiehaním oka.  Taktiež pokiaľ sa neotáča za zaujímavým predmetom, nereaguje na zrakové podnety. Neskôr keď dieťa začína liezť a chodiť, môže sa zle orientovať v priestore, narážať do vecí a pod. Veľmi zriedkavo sa môže stať, že si rodič všimne na fotke chýbajúci červený reflex v zreničke jedného oka (prítomnosť nádoru sietnice retinoblastómu) .

U väčších detí pozeranie na predmety s blízkej alebo ďalekej vzdialenosti, neobratnosť, častokrát aj poruchy učenia a nepozornosť môže skrývať očný problém. Jedným z varovných signálov je aj bolesť hlavy, najmä u školopovinných detí by vždy mala smerovať aj k vyšetreniu očným lekárom.

Taktiež začervenania očí, hnisavé výtoky, zmena zafarbenia dúhovky, rohovky, rozdiely vo veľkostiach zreničiek medzi jedným a druhým okom patria do rúk očnému lekárovi.

Škúlenie

Detský zrak a oko samotné sa vyvíjajú postupne, v podstate až do šiestich rokov života dieťaťa. Novorodenec rozoznáva svetlo a tmu a vidí ostro do maximálne 25 cm od koreňa nosu, ale 4 až 6 mesačné dieťa už vie pozerať všetkými smermi a zaostriť na akúkoľvek vzdialenosť. V tomto období sa tiež začína vyvíjať vnímanie priestoru a hĺbky. Zraková ostrosť však predstavuje len 5% zrakovej ostrosti dospelého človeka.
Obdobie do 6. mesiaca života je zároveň obdobím, kedy ešte môžeme u dieťaťa tolerovať stav, že každé očko uteká iným smerom a očné pohyby nie sú koordinované. Pri pretrvávaní škúlenia alebo zabiehavania očí po šiestom mesiaci života treba vyhľadať  očného špecialistu.

Príčiny škúlenia sú najmä dve a to jednak refrakčné chyby, alebo ochorenia oka a okohybných svalov. Zriedkavo ešte aj zápaly sietnice, sivý zákal, retinoblastóm, no toto sú menej pravdepodobné scenáre.

 Refrakčné chyby a škúlenie

Najčastejšie sa zistí ako príčina škúlenia refrakčná chyba, teda, že dieťa nevidí dobre do diaľky alebo do blízka. V tomto prípade je veľmi dôležité nastavenie správnej korekcie dioptriami. Ďalšou príčinou môže byť aj astigmatizmus, teda nerovnosť povrchu rohovky, pri ktorej je obraz na sietnici rozostrený.
Pokiaľ sa zistí tupozrakosť, je veľmi dôležité zahájiť pleoptickú liečbu -zakrývanie oka. Lepšie  vidiace oko sa zakrýva oklúzorom, aby sa podporilo oko, ktoré napriek dostatočnému vykorigovaniu dioptriami nedosahuje maximálnu zrakovú ostrosť v danom veku dieťaťa – je tupozraké.

Jednou z možností liečby strabizmu je aj operačná liečba. Avšak takáto liečba má viacero špecifík a nepatrí na prvé miesto v korekcii strabizmu u miernych foriem. Pred plánovaním operácie strabizmu musíme zohľadňovať viacero vecí. Pokiaľ je spôsobené vysokou ďalekozrakosťou, väčšinou sa s operáciou vyčkáva, pretože dieťa postupne z takejto dioptrickej chyby „vyrastá“ tým, ako sa zväčšuje oko.  Pokiaľ pretrváva tupozrakosť, s operáciou sa tiež zväčša vyčkáva, pretože po operácii tupozraké oko začne znovu škúliť a preto sa najprv používa oklúzor. V prípade ťažkých foriem škúlenia sa naopak stanoví operácia včasnejšie ( do dvoch rokov), pretože neskôr klesajú šance na vytvorenie priestorového videnia. V prípade operácie treba počítať aj s tým, že operáciu je potrebné často opakovať. Často sa nerobí naraz na rôznych svalových skupinách, ale postupne.

Ak si chcete prečítať viac o refrakčných chybách a pochopiť ich, veľmi dobrý je tento článok na portáli Zdravie. Ak máte ešte otázky, pokojne ich nechajte v komentári 🙂

Tento článok nebol sponzorovaný žiadnou firmou, neobsahuje reklamu a v žiadnom prípade nenahrádza lekárske vyšetrenie.

Odborné zdroje:

1. Hoffman DR, Birch EE, Birch DG. et al. Impact of early dietary intake and blood lipid composition of long-chain polyunsaturated fatty acids on later visual development. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000;31(5):540–53.
2. Querques, G., Forte, R., & Souied, E. H. (2011). Retina and omega-3. Journal of nutrition and metabolism2011, 748361. doi:10.1155/2011/748361
Zdieľaj

2 komentáre k “Zdravie (nielen) detských očí”

  1. Ja som si pri 3.5ročnom synovi všimla zmenu farby duhovky. Mal krásne modré oči a teraz ma jedno zelené s hnedými bodkami… Pozorujem to posledné 2-3 mesiace.
    Zrejme by sme to teda mali dať skontrolovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *