O rodičovských združeniach

Tak som si dnes vlastne naplno uvedomila, že som matka. Bolo to niekedy medzi predčítavaním školského poriadku a preslovom riaditeľky o tom, že deti vydávajú len zákonným zástupcom. Tam som si tiež uvedomila, že za seba nemôžem poslať chlapa a teda na všetkých podobných akciách stvrdnem ja. Super. Rodičovské združenia sú skvelá vec, naučia vás tam o svete veľa nových poznatkov.

Napríklad aj takých, že rodičia sa delia na dve skupiny. Tá prvá by dopriala deťom všetko, nadšene súhlasí s každou blbosťou, ktorou si chcú učiteľky pomôcť k prežitiu šichty (rozumej, keď máš na starosti 20 detí 8 hodín, každá zábava dobrá). A tak sa preberajú poníky, divadielka, výlety do zoologickej záhrady a v tom príde na rad tá druhá skupina rodičov. Presne tí, ktorí povedia niečo v zmysle: „a nestačilo by ako jedno divadielko za pol roka? Plávanie? Veď tam prechladnú.“

Všetky pindy však skončia presne v momente, keď učiteľky navrhnú škôlku v prírode. V tej chvíli sa zázrakom všetci rodičia spoja v súhlasný pokrik a je pekné vidieť, že nie som sama, čo sa chce zbaviť vlastných detí. Nech to stojí, čo to stojí, neprotestoval nikto.

Potom vás ošklbú. 30 eur školné, 40 eur strava, ZRPŠ, pomôcky, práčovňa, kultúra, poníky a ešte musíte nakúpiť toaleťák, vreckovky a podložky na postele. Tjadá, ste o dvesto eur ľahší, ešte sa škôlka ani nezačala. Tak si hovorím, že super, že nemusím platiť 800 mesačne za súkromnú a spokojná som. Ale čo tí, ktorým to výrazne zasiahne do rodinného rozpočtu?

No a potom tam aj veľmi presne vidíte inteligenciu, správanie, výchovu. Ako môžeme po našich deťoch chcieť, aby sa správali ako slušní ľudia, keď my ako dospelí nevydržíme ani hodinu ticho počúvať? Všetko tam bolo vážení, matky, ktoré zaujíma len to, ako si poklebetiť s kamoškami a nejakú riaditeľku majú úplne na háku, matky, ktoré žviachajú žuvačku, že by sa za to nemusela hanbiť ani Cuky ani Luky. Tatkovia ITčkári aj roboši. Niektoré otázky, ktoré tam padli, by nevypustili ani moje trojročné deti. Je to celkom zábava pozorovať a určite to vôbec nebude nuda.

Na druhej strane ma veľmi milo prekvapila úroveň škôlky. Pitný režim, a teraz sa podržte, čistá voda, priamo v triede. Žiadne sladké nápoje. Jedálniček pestrý, veľa ovocia a zeleniny. Erárne uteráky, aj posteľné prádlo. Množstvo aktivít, dennodenne vonku, angličtina. Fakt príjemné učiteľky. Aj dievčatá si už zvykli a každý deň sa tešia.
Spokojná som, no na rodičovské združenia sa teda vôbec neteším.

Zdieľaj

4 komentáre k “O rodičovských združeniach”

  1. A to este pockaj na rozluckovu!Ak sa Vam,nahodou,jedna z pani uciteliek pocas troch rokov vymeni!Rodicia zrazu zacnu riesit,ze jednej sa treba skladat na darcek menej ako druhej,lebo sa o nase deti starala kratsie!! ???

    1. Ano , niečo podobne sme zažili
      pred letom. A teda poviem Vám zhodnúť sa 2o mamičiek na jednom darčeku je teda mega výkon.

  2. Ja som podobnym zazitkom presla pred rokom, najma ked sa zacalo riesit, ze sa za toaletny papier minulo 28.47 € a mamicky to tam zurivo zacali prepocitavat, ci by neslo usetrit nejake centiky ?‍♀️ tento rok sa naopak riesilo, ze za prvy tyzden skolky uz 2x rodicia zabudli prist po svoje dieta, takze aspon sranda. Zhlboka dychat, uvidime co bude v skole ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *