Umag

Pripravila som vám krátke zhrnutie našej dovolenky, ktorú sme tento rok absolvovali v Chorvátsku, konkrétne v mestečku Umag. Tenisoví fanúšikovia iste vedia, že sa tam každoročne koná Croatia Open. To ale nebol dôvod našej návštevy. Práve naopak, snažili sme sa vybrať termín mimo tohto turnaja, keďže v minulosti sme nemali úplne dobré skúsenosti s opitými Rusmi a diskotékovou hudbou hrajúcou v areáli do skorých ranných hodín.

Cesta prebehla bez problémov, ono je to vlastne len 5 hodín, s prestávkami sme to spravili za šesť hodín úplne v pohode. Deti mali v slúchadlách audiorozprávky, my hudbu, s trojročnými deťmi je to už ťažká pohoda. Preto nejaké extra aktivity pre ne v aute nevymýšľam a zabaviť sa musia samé. Ono, ja s nimi väčšinou cestujem sama a to je nemožné, aby som každú chvíľu musela riešiť ich priania. Čiže si museli zvyknúť na samoobsluhu a samozábavu.

V Umagu sme s babami boli prvýkrát, keď mali len pol roka, preto už som vedela do čoho idem. Veľmi dobrá vec je, že máte možnosť rôznych typov ubytovania, od víl s výhľadom na more a vírivkou, cez apartmány až po mobilné domy a camping. Rezort má názov Stella Maris, ak by ste to chceli hľadať a dopredu vás upozorňujem, že si to treba rezervovať ideálne v zime, nakoľko dopyt je veľký. Musím sa priznať, že ubytovanie nesplnilo moje očakávania, hneď z niekoľkých dôvodov. Apartmány určite za tú cenu nájdete lepšie vybavené, toto je úplny základ, je tam kuchynka aj klimatizácia, no nie sú dobre udržiavané. Mali sme vypálenú žiarovku v jednej lampe a dvere sprchového kúta viseli na jednom pánte. Okrem toho sme mali problém s mravcami a aj keď ja nie som úplne hysterický typ osoby, v zásade mi takéto veci nevadia, ale roj lietajúcich mravcov je to posledné, čo by som chcela na dovolenke riešiť.

Inak nám tam ale bolo skvele, celý komplex je pomerne dobre vybavený, nachádza sa tam niekoľko reštaurácií, bufetov, obchod, pekáreň. Okrem iného aj práčovňa a detské kluby rozdelené podľa veku detí. Síce doby ich fungovania sú troška divné, lebo väčšinou sme v tých časoch boli aj tak pri mori, ale je fajn vedieť, že sa majú kde deti zabaviť a socializovať sa. Hlavne teda sa tam naučia komunikovať rukami-nohami s inými deťmi, čo pokladám v živote za výhodu.

Do historického centra premáva každú chvíľu vláčik, tak si môžete pokojne spraviť minivýlet a deti sa potešia. Z ďalších výletov si určite vyberiete v miestnom infostánku, ktorý ponúka od potápania, cez výlety loďkou s presklenným dnom, až po výlet do Benátok naozaj takmer všetko. Výlet do Benátok som chcela veľmi absolvovať, keďže Taliansko je úplna srdcovka, no kvôli počasiu nám ho zrušili.

Čo sa pláže v Umagu týka, nedá sa to považovať úplne za pláž, lebo sú tam len také betónové platne, z ktorých môžete zísť do mora šnorchlovať a inak je tam kúsok umelovytvorenej pláže, kam sme nechodili. Moje deti totiž odmietajú vstúpiť do mora, lebo je vraj studené a mokré. Takže sa kúpali v bazéne s morskou vodou, ktorá už zázračne studená a mokrá nebola.

Okrem toho sa v areáli rezortu nachádza lanový park, v ktorom si svoju obtiažnosť nájdu všetky deti aj dospelí od 90cm do dvoch metrov. Deti to parádne unaví a precvičia si všetky svoje schopnosti. Keď som videá z ich lezenia dávala na sociálne siete, tak mi prišlo veľmi veľa správ, že ako je to možné, že v troch rokoch sú takto zdatné v lezení. No a moja odpoveď je veľmi jednoduchá. Nikdy som im v ničom nepomáhala. Na preliezkach som ich nedržala, neistila, nelozila za nimi, nestarala sa (až keď bol naozaj prúser, z ktorého nevedeli von). A to si myslím, že im pomohlo úplne najviac. Jednak veľmi presne vedia zhodnotiť na čo majú a na čo už nie, a potom tiež skúšajú stále viac a ďalej. Druhá vec, ktorá im v tomto pomáha, je balet. Ono sa aj mne hocikedy zdá, že je to len také hopsanie, ale vidím, že ich to rozvíja.

Ak by ste sa chystali niekedy do Umagu, tak vám dám dva tipy na výlet. Prvým je mestečko Poreč, ktoré má krásnu atmosféru a úzke uličky. Nachádza sa v ňom aj katedrála, ktorá stojí za pozretie, pár rímskych pamiatok a mnoho zaujímavých lokálnych obchodíkov s handmade tvorbou (narozdiel od lacných čínskych šmejdov v Umagu).

Ďalším tipom na výlet poteším asi skôr vaše polovičky ako vás. Neďaleko Umagu sa nachádza malý lokálny pivovar San Servolo, ktorý okrem predajne má aj hotel, parádny steakhouse a detské ihrisko, všetko veľmi štýlové a je to vraj veľmi dobré pivo. Ja pivo nepijem, ale cestou naspäť sme niesli tri krabice, takže niečo na ňom asi bude.

V pláne máme aj ďalšie výlety toto leto, najbližšie Lutzmansburg, potom Tatry a Praha. Nuž a potom sa začína ďalšia kapitola v našom živote, ktorá bude o niečo viac organizovaná (dúfam) a o niečo menej náročná (pre mňa). Prajeme vám príjemné leto 🙂

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *