O výlete do Bojníc a cestovaní s deťmi

Moje dieťa má obdobie „maminka, pamätáš si?
„Maminka, pamätáš si, ako som stúpila do hovienka?“ (áno, ešte teraz ma napína pri tej spomienke).
„Maminka, pamätáš si, ako si Eliška vysypala celú soľ do polievky?“ (ehm, áno, ako by som mohla zabudnúť)
„Maminka, pamätáš si, ako sme….“
No a takto si my cestujeme v aute a ak nespia, musím sa tváriť, že si všetko pamätám. Naposledy sme sa vybrali do Bojníc a bol to najlepší výlet, aký sme spolu zažili.

Do Bojníc chodíme pomerne často, pretože ma akousi magickou silou priťahuje ten zámok, ktorý vyzerá ako z rozprávky. Naozaj sa naň neviem vynadívať a stále žasnem nad tým, aký je zachovaný. S dievčatami sme minulý rok dali aj vnútro, no ešte boli malé, takže aj tento rok som to vynechala. Tiež som vynechala ZOO, ktorú sme navštívili naposledy a teda, je tam pekne, ale zvieratá nevyzerajú vôbec šťastne.

Prešli sme sa radšej okolo hradu, kúpili sme si zmrzku a vybrali sme sa pozorovať západ slnka na vyhliadkovú vežu. Na nej sme tiež boli aj minulý rok, no o to viac som bola prekvapená, koľko sa tam toho zmenilo. Niečo som vám už ukázala na instagrame, no nie všetci ste tam aktívni, tak vám to dávam aj sem na blog.

Pod vyhliadkovou vežou pribudli rozprávkové domčeky v tvare hríbov a veľký detský hrad je ešte stále vo výstavbe, tak snáď ho do sezóny stihnú dokončiť. Okrem toho sú tam aj klasické preliezky pre menšie deti. Vo výstavbe je aj reštaurácia, nejaké stánky a celá infraštruktúra vyhliadky.

Aj napriek tomu sa tam oplatí ísť, pretože výhľad úplne zhora je krásny. Vstupné je 8e pre dospelých a 4e pre deti staršie ako 3 roky. Mojím najlepším tipom je ísť až okolo ôsmej, jednak stihnete západ slnka a potom je tu aj šanca, že budete na veži v malom počte, alebo ju budete mať pre seba úplne sami, ako my.

Ďalším miestom, ktoré sme navštívili, bolo termálne kúpalisko Čajka. Už dávno som sa necítila tak v komunizme ako na tomto mieste. Na internete nájdete otváracie hodiny od jednej poobede, no reálne v júni otvárajú až o druhej, tak tam nechoďte skôr, lebo strávite hodinu na slnku ako my. Poctivo sme si odstáli, baby som zatiaľ nakrémovala a o druhej otvorili pokladňu aj prehistorický turniket, pri ktorom sedela veľmi milá (tiež prehistorická pani). Dala som sa s ňou do reči („Maminka, prečo tá teta povedala, že sme bábiky?“) a zistila som, že plavčíci sú študenti a majú ešte školu. Takže preto otvárajú až o druhej. Hneď som sa cítila bezpečnejšie, čo vám poviem. Ale na to, že to boli študenti, si svoju prácu vykonávali svedomito, stále hliadkovali, dozerali, upozorňovali, čoho výsledkom bol relatívny pokoj vo vode. Oceňujem. Už menej som ocenila jedno WC na celé kúpalisko a bufety z roku 1982, v ktorých sa od tých čias nezmenilo vôbec nič.

Musím povedať, že mi to všetko vykompenzoval výhľad na bojnický zámok, krásne prostredie v lese a veľký dostatok tieňa pod borovicami. Tiež som si práve na tomto kúpalisku užila ten úplne najkrajší čas s dievčatami. Veľa sme sa smiali, bavili vo vode, potápali. Tieto momenty si snáď budem pamätať, kým ma nenavštívi pán Alzheimer. A preto mám z kúpaliska iba jednu fotku.

Tým, že som s nimi bola sama, musela som na ne dávať oveľa väčší pozor, najmä keď nemali rukávniky na plávanie a ony zasa museli na slovo počúvať. Je zaujímavé, že keď sme spolu samé, vždy sa správajú tak, ako sme sa dohodli a neodvážia sa dohody porušiť. Vedia, že musíme spolupracovať všetky tri na to, aby nám bolo spolu dobre. V rámci výletov teda fungujeme úplne v pohode a veľmi často sa ma na to pýtate, že ako sa odvážim sama cestovať s dvoma deťmi.
Do troch rokov som sa neodvážila, alebo len úplne málo a krátko. Po troch rokoch si naopak cestovanie s babami užívam a začínajú si to užívať aj ony. A to je dôležité.
Ja viem, že vás odvšadiaľ lákajú cestovateľské rodinky s malými deťmi, ktoré vyzerajú veľmi šťastne a zvládajú dlhé lety, či sadnú do karavanov a brázdia krajiny krížom-krážom. Vôbec sa však do ničoho siliť nemusíte. Cestovanie s malými deťmi je úmorné a kým nie sú samostatné v jedení, obliekaní a nemôžete ich nechať ani na chvíľku samé, ani to osamote neskúšajte. Ak ste na deti dvaja, vždy je to lepšie.

Jeden pekný príklad vám k tomu uvediem. Vyrazíte na výlet autom a deti vám zaspia, vy však potrebujete ísť na záchod a kúpiť si vodu. Čo teraz? Necháte deti v aute na pumpe spať? A čo ak sa práve preberú, keď budete vnútri? Zobudíte ich a vyženiete z auta na pumpu? Vydržíte necikať a nepiť aj v teple? S menšími deťmi, ktoré nechodia poriadne, je to ešte horšie, pretože musíte rozložiť kočík a naozaj samé ostať nemôžu.
Napríklad mne baby cestou na miesto určenia zaspali. Ninka sa zobudila po zastavení auta, no Eliška stále spala. Týmpádom som na jedno plece zavesila tašku, na druhé Elišku, do jednej ruky kufor a do druhej Ninku. Našťastie, takýchto situácií je stále menej a s väčšími deťmi je to o to ľahšie, že sú rozumné a vedia sa prispôsobiť.

Ubytovanie sme mali krásne, opäť vďaka Zľavomatu, kde som vybrala tento penzión, ktorý sa nachádzal priamo pod zrúceninou hradu Sivý Kameň. Nachádza sa asi 20 minút jazdy od Bojníc, ale nakoniec som bola rada, že som vybrala práve toto miesto. Izba bola veľmi priestranná a čistá, všetok personál veľmi priateľský k deťom. V penzióne sa nachádza v reštaurácii malý detský kútik s hračkami a vonku detský domček a skákací hrad. Na zľavomate sa píše aj, že penzión je vybavený detským ihriskom, no nachádza sa tam jedna šmykľavka a dve hojdačky, čo sa za ihrisko úplne považovať nedá. Inak však nemám absolútne čo vytknúť, jedlo bolo výborné, izby krásne a rada sa tam vrátim kedykoľvek, pretože som si po dlhej dobe naozaj oddýchla. Bol tam úplne božský pokoj, ktorý ja ako mestský človek niekedy veľmi potrebujem.

Na záver vám prikladám pár tipov, čo v Bojniciach, ak sa tam vyberiete. Snáď som ešte nezažila také malé mesto, v ktorom by bolo toľko možností pre oddych a zábavu. Okrem toho som vybrala pár fotiek, na ktorých ešte deti ani vlasy nemali 🙂

  • Ak navštívite ZOO, nezabudnite na pokrývky hlavy a opaľovacie krémy, je to dosť po slnku.
  • Ak by vám pršalo a mali by ste zlé počasie, skúste si objednať Mystérium a niektorú z jeho hier. My sme boli na Alchymistovi a bola to zábava pre všetkých. Odporúčam, ak máte staršie deti.
  • Prejdite sa po kúpeľnom parku, dajte si kávu, myslím, že pribudlo aj detské ihrisko. V kúpeľoch je aj vonkajší bazén, ktorý je otvorený pre verejnosť, v prípade, že sa vám nechce ísť na Čajku.
  • Dobre sa najete v Biografe, v hoteli Belassi, kde je detský kútik aj veľmi príjemná terasa, prebaľovací pult je tiež na WC.
  • Za návštevu (najmä pre chalanov) stoja aj bojnickí sokoliari, ktorí v lete majú pravidelný program v malom amfiteátri za hradom. Pre prehľadnosť prikladám aj program a časy vystúpení sokoliarov.
  • So staršími deťmi samozrejme nevynechajte zámok, teraz tam práve prebieha rozprávkový festival. Zámok má však pekné vybavenie aj mimo divadla, za krátku prehliadku určite stojí.

Dúfam, že som vás navnadila na malý výlet, alebo pokojne aj veľký. Ak pôjdete, dajte vedieť ako ste sa mali. A ak máte ešte tipy, čo s deťmi v Bojniciach zažiť, čakám ich v komentároch.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *