Na výlete v Maďarsku

Správne by to malo byť v Maďaďarsku, ako to volajú moje deti, pre ktoré je totálny problém pochopiť nejaké hranice štátov. V ich troch rokoch nikdy nezažili pasovú kontrolu, vybavovanie víz a celkovo, cestovanie berú ako samozrejmosť. Tentokrát sme sa teda vybrali do dedinky Noszvaj, ktorá sa nachádza pri meste Jáger a tento pobyt našla moja kamoška na Zľavomate. Deti sa veľmi tešili, najmä preto, že sme išli s kamošom Huginom a vydierala som ich tým dobré dva týždne.

Ak niečo naozaj neznášam na materstve, tak je to určite ten počet krámov, ktoré treba zabaliť s deťmi na každú dovolenku. S nostalgiou spomínam na časy, kedy sa celý môj život zmestil do dvoch cestovných tašiek a bola som pripravená sa kedykoľvek pobaliť a odcestovať aj na druhý koniec sveta. Tieto časy však pominuli a momentálne vláčim pol domácnosti na 4 dni. Keď som teda zbalila všetky hračky do vody, gumáky, odrážadlá, prilby, oblečenie, sponky, hračky, vankúšiky a rôzne iné životupotrebné veci pre deti, zahrala som si obvyklý tetris pri pokuse naskladať to všetko do auta. Opomeniem fakt, že som nevzala takmer žiadne lieky a ani bundy, však načo sú deťom v lese bundy, no nie?

Cesta trvá normálne okolo 4 a pol hodiny, no s mojimi deťmi pokojne aj 6. Ak sme nestáli na cikpauze desaťkrát, tak ani raz. Hotel sa nachádza v prírodnom parku za malou dedinkou a teda tam skoro nič nekúpite. Preto, čo si nevezmete, nemáte. Oproti hotelu je však vinárstvo Thummerer, s možnosťou objednať si prehliadku a degustáciu vína. My sme na to však prišli pomerne neskoro a tak sme víno iba nakúpili. Musí to ale byť super zážitok, vínne pivnice majú rozlohu 4200m2 a sú vytesané vo vulkanickom kopci. Takmer všetky vína ponúkané v hoteli sú z tohto vinárstva, takže ak si aj prehliadku nerezervujete, vína ochutnajte. Odporúčam Bertram cuvée 2015.

Pre najmenších

Čo sa jedla a hotela týka, prídu si na svoje najmä mäsožravci. Deti majú all inclusive a dospelí polpenziu ale aj obedové menu Alá carte je príjemnou zmenou po bufete. Na raňajky sú tu bežné jedlá ako jaternice, tri druhy klobás a párkov, chlieb vo vajci a grilovaná zelenina. Každý si vyberie, ale po tomto kombe budete potrebovať detox ešte týždeň po dovolenke. Samozrejme majú aj normálne raňajky, ako chlieb, vianočka, palacinky, jogurty, takže naje sa každý.
Na večeru bývali dva druhy polievok a tiež bufetové stoly, len smola, že do všetkých polievok dávajú mlieko, takže som žiadnu nemohla ochutnať. Pre malinké deti je na výber z množstva jedál v skle, mlieko, kaše, pre väčšie deti je vždy v chladničke ovocie, jogurty, pripravená limonáda a nejaké slané tyčinky a keksíky. No a teda, že deťom sa náramne páči čapovať si vlastné pitie, to vám hádam nemusím vravieť. Pitný režim dodržaný na 150%.

Okrem toho je tam k dispozícii obrovské vonkajšie ihrisko a wellness, ktorý je rozdelený na detskú a dospelácku časť. Ale aj v dospeláckej časti je deťom povolený vstup, vlastne je to tam celé prispôsobené deťom. Čiže na vás nikto nebude z vírivky zazerať, keď budú deti výskať, čo beriem ako veľké plus.

Vo wellness časti však nie sú tobogány, je tam jedna šmykľavka, ktorá sa nešmýka a okrem toho nejaké hračky do vody. Celkovo, nie je to aquapark, takže ak máte takéto očakávania, môžete byť sklamaní. Mne to vôbec nevadilo, baby mierne ochoreli, takže sme vo vode boli len raz a im stačí akákoľvek voda.

Izby v hoteli boli pekné, čisté, priestranné a dalo sa v nich v pohode fungovať na pár dní. Hotel ponúka automaticky schodík k umývadlu, nočník, zábranu na posteľ, ohrievačky mlieka, mikrovlnku, detské postieľky a týmpádom nič z toho nemusíte trepať z domu.

V okolí toho veľa síce nenájdete, no môžete sa vybrať do mesta Jáger (Eger), ktoré má peknú pešiu zónu katedrálu. Čo však odporúčam ešte viac, je urobiť si výlet do mestečka Poroszló, kde sa nachádza ekocentrum s najväčším sladkovodným akváriom v Európe. Pre deti je to tam veľmi pekné, vnútorná časť má akvárium a teráriá so žabami, hadmi a korytnačkami. Vo vonkajšej časti nájdete ihriská a zvieratá. Všetko je veľmi upravené a čisté.

Ďalším výletom, ktorý by sa dal podniknúť sú maďarské travertínové vodopády Pamukkale, ktoré sa nachádzajú kúsok od mesta Eger. Dá sa tam v kúpeľoch aj okúpať, no my sme sa tam žiaľ nedostali, aspoň máme dôvod sa vrátiť.

Výlet sme si užili, na záver spomeniem hádam len mínusy, lebo aj tie sa nejaké našli. Angličtina a všeobecná jazyková vybavenosť je v Maďarsku veľmi slabá. Našťastie slovo víno rozumejú a čo viac potrebujete s deťmi na dovolenke? Našťastie sa vždy dalo rukami-nohami dohodnúť, len deti nemohli zostať s ostatnými deťmi v animátorskom klube, lebo by si nerozumeli. Ďalším mínusom je cesta, ktorá je naozaj dlhá a teda nie moc kvalitná. Najmä posledná časť za Lučencom bola dosť divoká, miestami som sa cítila ako na konci sveta.

Dúfam, že som vás inšpirovala na výlet, lebo to nemusí vždy stáť majland a cestovať sa dá aj za lacno. Ja občas využívam Zľavomat, niekedy airbnb, vždy sa dá nájsť cesta, ako vidieť a zažiť niečo nové. Tak neseďte doma a niekam sa vyberte.


Baby na výlet obliekli v JustCute.
Plavky a ladiace mačičkové sady do piesku majú baby z Little Hipster Shop.
Hračky do vody značky Quut kúpite v Little Rabbit.
Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *