Puberta

Taká puberta môže prísť u detí nečakane rýchlo. Niekedy aj v troch rokoch. Dennodenne mi píšete, aké mám zlaté a krásne deti, no občas vás moje milé spolumamy musím troška vyviesť z omylu. Dnes keby mi niekto napísal, aké sú zlaté, tak by som len prevrátila očami a poslala ich prvou triedou.

Všetko sa to začalo ráno. Mali sme dohodnutú Aďu, že príde ešte pred pôrodom k nám, nafotiť pár fotiek, lebo ja sama na to niekedy nestačím.
A tak som od siedmej do desiatej dávala byt ako-tak do poriadku, nech to tu nevyzerá ako v brlohu. Prezliekla som postele, povysávala, vypratala detskú izbu. Ale prisahám, že za každú hračku, ktorú som odpratala, vytiahli štyri ďalšie. Kým som šla obliečky dať do prádla, jedno z detí vysypalo obsah vysávača na koberec. Z tých nadávok, ktoré držím v hlave, aby som ich nepovedala nahlas, raz určite dostanem mŕtvicu.
Niekedy o pol desiatej, keď som dopotená behala za deťmi a vrieskala po nich aby si poupratovali aspoň puzzle, prišla správa:
„Sašííí?“
„Uhm?“
„A to priesvitné, čo zo mňa kvapká, to nebude plodová voda?“
No a teda poviem vám, že ma vôbec netankovalo, že by mohla porodiť, ale to, že som tri hodiny upratovala „zbytočne“, to ma teda rozhodilo riadne.
„Daj vložku a uvidíme,“ píšem jej a v duchu rozmýšľam, či by som doma vyhrabala aspoň dáke rukavice na pôrod.
Tak ale, niežeby sme ju dnes šetrili, môžeme otvoriť tréningový program pre tehotné fotografky. Aj tak sa jej občas divím, že si to dieťa nerozmyslela, keď vidí tie moje dve.

A moje deti dnes boli tak za 10 detí. Často sa ma pýtate, ako vyzerá izbička dievčat, tak sme vám chceli dnes nafotiť ako majú riešenú izbu a s čím sa najčastejšie hrávajú. Proste nič nezvyčajné, akurát mojim dieťom dnes bolo všetko veľmi vtipné a najvtipnejšie matkine príkazy.
„Dievčatá, ukážte, aké potraviny tam máte.“
Rehot.
„Ale babyyy, naozaj ukážte, veď už vás necháme.
Rehot.
„Maminka cikať,“
hovorí Eliška so šibalským úsmevom a v zápätí to hneď aj pustila na nový koberec. Len tak, z roztopaše, za svojho rehotu a rehotu svojej sestry. A tak ju beriem docikať na záchod a za nami sa vinie kvapková stopa moču. Mať psa a deti niekedy vyjde úplne narovnako.
Proste ja žijem na psychiatrii a zachovať si zdravý rozum v tejto domácnosti ma stojí veľa úsilia. Kým som to upratala a prezliekla deti, stihli sa dvakrát pobiť, popísať si ruky, stôl a vysypať na čistú plachtu sušené ovocie.
Po tom, ako Eliška rozhrýzla vešiak a privrela sestre prst do dverí, došli mi nervy a dostala po zadku.

Nie, že by som toto praktizovala často, ale raz za rok mi ruka vyletí, priznávam. A teda rešpektujúca výchova je síce strašne fajn, 95% času sa vieme v pohode dohodnúť, ale keď sú rozbesnené, neplatí na ne nič iné.

Dnes teda máme takú domácnosť, trošku ako v nápravno-výchovnom ústave. Žiadne autíčko v nákupnom centre, žiadne kupovanie sladkostí, žiadna zmrzlina a takmer nebola ani rozprávka na dobrú noc. Pretože ešte aj pri tej nedokázali byť bez pubertálnych prejavov.

Bilancia dňa:

Pokusy o úplnu ignoráciu matky: 6
Pokusy o zabitie sestry: 3
Prevrátenia očami: už nerátam
Výzvy na upratovanie detskej: 196
Počet panákov, na ktoré som zrelá: 4
Počet panákov, ktoré som si dala: 0

Tak vám poviem spolubojovníčky moje, som rada, že išli spať a všetci sme to prežili v zdraví. Keď mi nabudúce budete písať, že sú také strašne zlaté, tak nezabudnite, že cikajú po koberci a občas vôbec, ale vôbec neposlúchajú. A ešte sú aj v presile.


Zdieľaj

Jeden komentár k “Puberta”

  1. Boze ja som myslela, ze to robia iba moji dvaja certi :))) ked sa rozbesnia tak su z nich taki dvaja spiklenci, ze ich tazko nieco zastavi! (ta ruka na zadok je veru niekedy poslednym zachrancom) A vobec by ma nenapadlo, ze to je puberta UZ! :))) dakujem*

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *