Tipy na jarný program s deťmi

Toto je nová rubrika a z času na čas som sa rozhodla, že vám dám tip na to, čo sa dá s deťmi aj bez detí zažiť a vidieť v Bratislave a okolí. Niektoré tipy sú aj skôr pre dospelých, ale nehanbite sa deti vziať napríklad do galérie, niekedy sa to proste musia naučiť. Jarný program s deťmi môže byť ešte upršaný a preto obsahuje aj aktivity, ktoré sa dajú absolvovať v škaredom počasí. Možno však aj vy rozmýšľate, kam s deťmi, keď je už konečne pekne. Vybavila som to za vás, je už len na vás, kam za kultúrou sa s deťmi vyberiete.

Bibiana

bibiana vystava

Všetci chválili novú výstavu Bauhaus, takže sme sa boli pozrieť aj my. Výstava je podľa mňa tak pre deti od štyroch rokov, moje baby bavili len preliezky a prezliekanie sa do kostýmov. Na upršané dni je to ale pekne strávený čas, na hodinku máte o zábavu postarané. V poslednej interaktívnej miestnosti je možnosť nadizajnovať si vlastné auto, čo nepochybne ocenia najmä chlapci.

bibiana kostymy bauhaus

V Bibiane sa okrem toho konajú dve výstavy, jedna obsahuje výber známok a ilustrácií a druhá diela od študentov úžitkového umenia. Bohužiaľ, ani jedna z nich nie je interaktívna a teda si deti exponáty nesmú pochytať. Je to škoda, lebo na Bibiane sa mi najviac páčili interaktívne výstavy, kde sa deti niečo naučili a zároveň zabavili. Zatiaľ pre mňa najkrajšia bola výstava Izmy a Izby, kde sa deti hravou formou naučili o jednotlivých umeleckých obdobiach a smeroch.

bibiana kostymy bauhaus

Nové výstavy v galériách

deti jedia zmrzlinu na schodoch galerie
Ako sme si tak jedli zmrzlinu na schodoch galérie, zrazu nás to vtiahlo dnu a videli sme Fulu, Hložníka, Kállaya a iných velikánov na jednom mieste.

V Danubiane sa momentálne koná výstava detských ilustrátorov a to je niečo, čo by aspoň staršie deti mohlo zabaviť. Ale som si povedala, že z času na čas s dievčatami podniknem aj galériu alebo múzeum, aby sa naučili byť ticho. Keby žila moja starká, tak by mi to určite schválila. Takto nás teraz vcuclo do Zichyho paláca, kde sa koná minivýstava grafík slovenských umelcov: „Grafika, ktorá vám chýba na stene.“ Koná sa do 31.3 a je veľmi zaujímavá, pretože grafiky sa málokedy vystavujú, väčšinou sú v galériách uprednostnené maľby. Táto výstava sa páčila mne a deti sa museli prispôsobiť. Prešli sme ju za 10-15 minút, takže dlho netrpeli a musím povedať, že pani v galérii bola mimoriadne baby-friendly, pekne im vysvetľovala, poprosila ich, či sa podpíšu do knihy návštev.

pani v galerii
Chcela by som povedať, že málo dospelých má také pochopenie pre deti, ako táto pani v galérii, ktorá bola úprimne rada, že sa baby zaujímali o obrázky.

V Galérii Mesta Bratislavy sa pri príležitosti mesiaca knihy rozhodli tiež staviť na grafiky, a to nie hocijaké, ale rovno od Picassa. Výstava „Nech žije Picasso“ trvá od 7.3. až do začiatku júna a preto máte veľa času sa tam vybrať. Picassovi najskôr nebudete rozumieť, je zložitý na pochopenie aj náročný na „páčenie sa“. Aj u mňa to tak bolo, niektoré jeho kubistické diela som úplne nepochopila doteraz. Avšak, ak uvažujete o tom, že by ste chceli niečo od neho vidieť, jeho ilustrácie sú to, čím by ste mali začať. Nie sú až také abstraktné a keďže pochádzajú zo súkromnej zbierky, iná šanca ich vidieť, už tak skoro nebude.

V Danubiane zasa vystavujú súčasní detskí slovenskí ilustrátori, čo by pre staršie deti nemuselo byť zlé. Danubiana je známa výnimočne krásnym prostredím na brehu Dunaja a nachádza sa hneď oproti areálu vodných športov v Čunove, takže to pokojne spojte a vyskúšajte si aj nejaké športové aktivity.

Zámok Schloss Hof

Jeden víkend za pekného počasia si urobte výlet do Rakúska na Schloss Hof. Tento zámok by mohol pokojne slúžiť ako svetlý príklad toho, čo všetko sa dá, keď sa chce. Ja osobne nie som fanúšik obzerania si starodávnych skríň a taburetiek, a práve preto sa mi tam asi páčilo. Zámok totiž zďaleka nie je jediná atrakcia, ktorá má zaujať. Dvor je plný hospodárskych zvierat, ktoré sa dajú pohladkať, alebo kŕmiť, od somárov, cez kozy, ovce, lamy až po pávy. Keby vás predsa len zaujímala história, tak odporúčam výstavu „Hra s jedlom“, ktorá je ale jednoznačne pre väčšie deti. Ak vás ale zaujíma, ako sa jedlo dostane od producenta až na stôl, aké sú rôzne stolovacie zvyky, ako sa s jedlom obchoduje na burzách, toto je výstava pre vás. My sme ju vynechali, ale išla by som na ňu pokojne sama bez detí.

zamok schlosshof zapad slnka

Okrem toho na statku ponúkajú jazdy na poníkoch, na koči a každý víkend sú o druhej tvorivé dieľničky, kde sa deti naučia zdobiť kraslice, alebo sadiť kvetinky. V nedeľu a cez sviatky sú aj prehliadky pre deti v slovenčine, na ktorých konci sa deti môžu prezliecť za princezné a princov. My sa určite vrátime, nakoľko sme všetko nestihli. Od posledného marcového týždňa až do Veľkej Noci sa v areáli budú konať aj veľkonočné trhy s poctivými výrobkami, kraslicami a programom. Ak by vám toto všetko nestačilo, v jednej časti, ktorá sa volá Marmeládová kuchyňa, organizujú workshopy tradičnej výroby kraslíc, alebo tradičného pečenia veľkonočný koláčov (všetko v slovenčine).

schlosshof deti krmia zvierata
schlosshof ihrisko

Ak máte väčšie deti, pokojne nechajte auto v Devínskej Novej Vsi a urobte si vychádzku na bicykloch, či kolobežkách, dĺžka trasy je asi 2 kilometre. Bicykle však musíte nechať pred areálom, tak si nezabudnite zámok.

cesta do schlosshof

Tento zámok je žiarivým príkladom toho, ako sa má robiť kultúra, program a aktivity pre deti v jednom. Kiežby si naše inštitúcie chceli zobrať príklad. Dnes mi pani v galérii povedala, že sa ospravedlňuje, ale vypli im teplú vodu, takže tečie iba studená. Prečo sa to teda o 10 kilometrov ďalej dá aj s teplou vodou a u nás nie?

barokova zahrada deti

Kino

V kine má premiéru Princ Krasoň a to 11.4, ak máte doma malé pubertiačky ako ja, pokojne môžu mať aj 4 roky, tento film sa im bude páčiť.
Tiež hrajú aj Ako vycvičiť draka 3, čo moje baby už videli a zvládli to v pohode. Teda ak v pohode je, že si potrebovali sadnúť na každé sedadlo v našom rade. Ešte, že bol prázdny.

No a keď už absolvujete to kino s deťmi, čo tak nechať ich jeden večer doma a zájsť si na niečo pre dospelých? Koncom februára mala premiéru druhá časť francúzskej komédie „Čo sme komu (zase) urobili?“ Kto videl prvú časť, vie, že sa na to oplatí ísť. Kto nevidel, treba dohnať resty a potom si dať aj dvojku. Ja osobne mám rada láskavý humor, ktorý búra predsudky a nejakým spôsobom nám nastavuje zrkadlo. Francúzi majú toto remeslo dokonale zvládnuté a nudiť sa nebudete, čo je zjavné už z traileru.

Divadlo

V SND má 27.4. premiéru nová rozprávka „O Šťastnom Konci“, ktorú odhadujem tak od 5-6 rokov a začína takto: „Bolo raz jedno obrovské kamarátstvo. Veľké ako rozprávkové kráľovstvo. A toto priateľstvo dokázalo nielen hory prenášať, ale aj zlobu a choroby zdolávať.Veď aký by to bol život bez zázrakov, skutočných kamarátstiev a šťastných koncov?
Musím napísať, že rozprávky v SND mám veľmi rada aj ja, neznižujú sa k infantilnosti a väčšinou majú krásnu hudbu. Moja obľúbená bola Mechúrik Koščúrik, ktorú žiaľ už nehrajú. Ale bolo veľmi milé vidieť veľkých hercov národného divadla v detských úlohách, občas sa mi zdalo, že si detské publikum celkom užívajú.

Na záver

Túto rubriku som sa rozhodla založiť preto, aby ste doma nehnili, deti vzali aj inam ako na ihrisko a aby sme sa všetci spoločne učili ako byť kultivovaní, rozhľadení a krásu oceňujúci ľudia. Nemusí to byť vždy len výstava v galérii, ale deti by mali poznať, že kino alebo divadlo sú výnimočné veci. Mali by vedieť ako sa obliecť, ako sa správať a ako naopak nie. Že pred titulkami sa neodchádza, že okolo seba nenechávame spúšť, že standing ovation neznamená tľapkanie na odchode do šatne. To dnes, žiaľ, nevedia ani niektorí dospelí a preto dúfam, že naše deti budú v tomto smere lepšie vychované.

Predtým ako sa opýtate:
Odrážadlá sú z Minilove, ako obvykle. Viac si o nich môžete prečítať v predošlom článku.
Lososová a ružová tunika, biele legíny z JustCute.
Tenisky, ktoré by mohli byť aj čistejšie, sú od Gugenio.
Pandičkové šaty, ktoré v tme svietia, nájdet u Lemur-ov.
Bordové legíny ešte nie sú v predaji a testovali sme ich pre JeejDesign.
Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *