Máme kiahne, prijímame návštevy!

Takéto statusy vídavam na sociálnych sieťach celkom často a vlastne boli aj jednou z motivácií na to, aby som tento článok napísala. Často sa o kiahňach, ich následkoch, očkovaní a všeličom inom vedú diskusie, z ktorých ma niekedy ide rozhodiť od jedu. Inak, asi to o mne neviete, ale ja neznášam keď si mamy na sociálnych sieťach radia medicínske rady a hlavne, ak sú tie rady úplne mimo súčasných vedeckých poznatkov. Stále totiž nechápem, ako si niekto môže dávať rady o niečom, na čo nemá vzdelanie a ani relevantné skúsenosti. Chápem rady typu „pomohol nám inhalátor, pokojne vyskúšajte“. Ale na rady typu: „na horúčku nedaj paralen ale cibuľu do ponožky“ nemám slov (mám, ale sú nepublikovateľné).
Smutnou pravdou však je aj, že slovenskí lekári sa nezmierili s tým, že na internete hľadá väčšina mám pomoc a rady. A ani nezačali takéto články písať. A to je škoda. Mne samej by sa hodilo mať overený zdroj informácií, pomoci a podpory, keď si sama neviem rady.
Tento článok teda píšem preto, aby som zodpovedala všetky vaše otázky a poradila vám, ako to úspešne prežiť (a teraz by sa hodil link na eshop s vínom).

Čo sú kiahne?

Ovčie kiahne (po latinsky ich voláme varicela) sú vírusové ochorenie, ktoré je pomerne nákazlivé (je až 70% šanca nákazy pri kontakte s chorým človekom) a vyvoláva ho vírus VZV (varicella zoster). Tento istý vírus vyvoláva aj pásový opar. Inkubačná doba ochorenia je 7-21 dní, ale najčastejšie dva týždne. Vírus sa prenáša dotykom s chorým človekom a vzdušnou cestou.

Ako sa kiahne prejavujú?

Ochorenie väčšinou začína horúčkami a človek je najviac infekčný jeden-dva dni pred nástupom vyrážok (čo je zlé, lebo vtedy ešte neviete, že sú to kiahne). Vyrážky sa obvykle začnú na trupe, tvári a vo vlasoch, šíria sa na končatiny, ale obvykle nie sú na dlaniach ani chodidlách zospodu (avšak v posledných rokoch sa môžu vyrážky vyskytnúť aj na týchto miestach). Vyzerajú ako šošovička, z ktorej sa v priebehu pár hodín stane pľuzgier a po niekoľkých dňoch pľuzgiere popraskajú a vytvoria sa chrastičky. Chorý človek je infekčný až do zaschnutia posledných chrást, preto sa deti izolujú na dva týždne.

Priebeh ochorenia je u detí väčšinou mierny, bábätká po pol roku života a mladšie deti bývajú po ochorení bez komplikácií. Po prekonaní kiahní vzniká celoživotná imunita, takže už ich nemôžete dostať druhýkrát. Také prípady síce boli popísané, ale sú mimoriadne vzácne. U dospelých je ochorenie vážne, môže mať ťažký priebeh a preto sa odporúča očkovanie, ak ste kiahne v detstve neprekonali. Problém je aj, ak ochorie tehotná žena, ktorá kiahne nemala, v prvom trimestri môže spôsobiť vrodené vývojové vady u dieťatka, alebo potrat. V neskorších štádiách zasa hrozí prenos vírusu na dieťatko, ktoré nemá ešte žiadnu imunitu a preto je ohrozené závažnou infekciou.

Očkovanie a kiahne

V niektorých krajinách (ako USA alebo Nemecko), bolo zavedené plošné povinné očkovanie proti kiahňam, u nás je očkovanie dobrovoľné a pacient si ho hradí sám. Dostupné na Slovensku sú dve vakcíny, samostatná a potom tetravakcína spolu s mumpsom, osýpkami a rubeolou. Samostatná vakcína sa volá Varivax, a zaplatíte za obe dávky cca 90e. Je vhodná pre deti od 12 mesiacov, v niektorých prípadoch už od 9 mesiacov veku života. Podáva sa aj dospelým, ktorí boli v kontakte s infekčným dieťaťom a nemajú proti kiahňam protilátky. Vtedy je dôležité zaočkovať sa do troch dní od kontaktu.
Priorix-Tetra stojí približne 60e za obe dávky a podáva sa takisto deťom od jedného roka.
Na očkovanie proti kiahňam som doteraz nemala svoj názor, ani som nemala potrebu si nejaký vytvárať, keďže som akosi automaticky predpokladala, že baby toto ochorenie prekonajú v škôlke. Takisto nebudem radiť vám, či máte dať seba alebo deti zaočkovať, ale poviem vám, ako to spravím ja. Po dlhých úvahách som sa rozhodla, že dievčatá dám zaočkovať ešte pred nástupom do škôlky. V mojom okolí sa v poslednej dobe kiahne vyskytli s dosť ťažkým priebehom, veľkým a početným výsypom. Jednak by som nechcela, aby mali v puberte vďaka kiahňam jazvy po tvári a potom ich chcem ochrániť najmä v dospelosti, keď budú chcieť byť tehotné. Takisto, ak ste kiahne vy neprekonali a plánujete ďalšie dieťa, zvážte, či sa zaočkovať nedáte.

Liečba

Jednou z častých otázok je: čo s dieťaťom, ktoré už kiahne má? Natierať alebo nenatierať? Utekať doktorovi? Na pohotovosť?
Deti, ktoré majú kiahne sa izolujú na dva až tri týždne. Ak si nie ste istá, či to naozaj kiahne sú, môžete sa obrátiť na lekára, ale v zásade je to zbytočná návšteva a nakazenie ďalších detí v čakárni. Ak sa predsa len rozhodnete lekára navštíviť, je vhodné mu predtým zavolať, aby ste nenakazili novorodencov na poradni, alebo deti, ktoré majú deficit imunity. Lekár si vás zavolá, keď bude mať prázdnu čakáreň, alebo vás príde navštíviť domov.
Kiahne neliečime nijako špeciálne, podávame lieky na zmiernenie horúčky a to nikdy nie acylpirín (aspirín) ani ibuprofén (ibalgin, nurofen). Ibuprofén môže zhoršiť vyrážky alebo vyvolať alergické vyrážky, preto sa pri kiahňach neodporúča. Používame preto paracetamol (paralen, panadol). Z ostatných liekov, vám lekár môže predpísať Fenistil kvapky, ktoré účinne zmiernia svrbenie.
Niektorí lekári odporúčajú natierať tekutým púdrom, niektorí nenatierať vôbec. Niekedy je však veľmi ťažké zabrániť, najmä menším deťom, aby si neškriabali pľuzgiere a chrasty, ktoré zvyknú svrbieť.
Dieťa môžete okúpať v hypermangáne, ktorý pridáte do vane, alebo v ovsenom kúpeli, kedysi sa neodporúčalo kúpať vôbec (ale predstavte si ten smrad z dva týždne neokúpaného dieťaťa).
Teraz je na trhu aj nový prípravok PoxClin z aloe vera, ktorý jednak chladí kožu, takže zmierňuje svrbenie a jednak zabraňuje bakteriálnej infekcii pľuzgierov a chrást.

PoxClin

Sú však aj okolnosti, kedy by ste mali doktora určite vyhľadať. A to najmä ak dieťa opakovane zvracia, je malátne, kašle, ťažko dýcha a neviete mu znížiť teplotu paralenom a zábalmi. Vtedy určite neváhajte a navštívte obvodného lekára alebo pohotovostnú službu.

Otázky a odpovede

A teraz sa pozrime na to, čo zaujíma vás a čo ste sa ma opýtali na tému kiahne.

Jednou z najčastejších otázok bolo, čo si myslím o úmyselnom nakazení detí, takzvaných „kiahne párty“, kedy sa navštívi dieťa, ktoré kiahne má a vaše dieťa to potom od neho dostane. Tá istota tam je približne na 80%. V prvom rade sa mi nepáči predstava zaťažovať dieťa, ktoré horúčkuje návštevami. Ak to znáša dobre, nie je unavené, tak budiš. Rozumiem aj potrebe odbiť si kiahne vo vhodnom čase, keď nie je pred dovolenkou, ani príliš zima alebo teplo, keď máte práve voľnejšie v práci, alebo akýkoľvek dôvod máte. Takže nehovorím, že je to vyslovene zlé, alebo že by som voči tomu mala nejaký relevantný vedecký dôvod. Vaše dieťa pravdepodobne tak či tak kiahne dostane, možno práve v tú najhoršiu možnú dobu. Nepoviem vám však ani áno, lebo v tomto som za prirodzený chod udalostí a ja sama nemám potrebu vidieť svoje deti choré častejšie, ako je to nutné.

Ako zistím, či som prekonala v detstve kiahne?

Aj toto bola pomerne častá otázka a našťastie máme vyšetrenie, ktoré si môžete nechať urobiť u obvodného lekára. Toto vyšetrenie sa robí z krvi a posiela sa na sérológiu, kde stanovia anti-VZV IgG protilátky. Hodnota protilátok by mala byť vyššia ako 1,1 AI, vtedy je imunita dostatočná. Vyšetrenie na vlastnú žiadosť stojí približne 22eur. Vyšetrenie sa oplatí aj ak plánujete očkovanie, aby ste mali istotu, že ste dieťa alebo vy kiahne naozaj neprekonali.

Môžem nakaziť niekoho, ak je moje dieťa choré a ja som už kiahne mala?


Prenášač je vždy iba chorý človek. Napríklad, ak máte doma trojročné choré dieťa, ale vy ste už kiahne prekonali, nemôžete ich preniesť ďalej ani ak sa o svoje dieťa staráte a ste s ním v kontakte. To môže len vaše choré dieťa kontaktom s človekom, ktorý nie je imúnny.

Môže zaočkovaný človek dostať kiahne? 


Áno, môže. A to najmä vtedy, ak dostal len jednu dávku vakcíny a druhú už nestihol. Vtedy je ochrana o čosi slabšia ako po preočkovaní. Ochorenie však potom býva miernejšie, čo je dôležité najmä pri dospelých, ktorí majú väčší počet komplikácií. Pri zaočkovaní dvoma dávkami je efektívnosť vakcíny približne 98%.

Je nebezpečné, ak je v domácnosti novorodenec a staršie dieťa má kiahne?


Novorodenec, ak je plne dojčený, má protilátky od mamy a jeho šanca na infekciu je nižšia, ale neviem presne odpovedať na to, aká. V každom prípade, ja by som novorodenca od staršieho súrodenca izolovala, alebo staršieho dala zaočkovať ešte pred príchodom bábätka.

Dúfam, že som vám na všetko dostatočne zrozumiteľne zodpovedala, že sa vám článok páčil a že vám aj reálne v niečom pomôže. Ak by ste mali nejaké otázky, pokojne mi ich napíšte do komentárov sem, alebo na sociálnych sieťach, rada vám zodpoviem, čo budem vedieť.

Pochvala za krásne fotky patrí Aďke.
Článok nie je sponzorovaný, ani platený žiadnou firmou, produkt na fotke som mala doma, tak sme to využili.
Zdieľaj

75 komentárov k “Máme kiahne, prijímame návštevy!”

  1. Skoda ze clanok vysiela az mesiac po „nasich“ kiahnach 🙂 mna len pobavilo ze som sa musela hadat s lekarnickou ze nedam malemu na teplotu nurofen. Tvrdila z uplnym presvedcenim ze je lepsi ako paralen 🙂 inak clanok super a fotky krasne ako vzdy 🙂

    1. Inak na toto ma upozornila kamoška farmaceutka, ja som to tam mala pôvodne, že nurofen v pohode, nebola o tom nikde zmienka, dokonca ani na zahraničných stránkach, tak som to dodatočne opravila. Veľa ľudí nevie o tom, že nurofen môže spôsobiť problémy.

      1. Saska, ak mozem, mna by zaujimal ten nurofen. Preco sa nesmie? Ked ma mala teploty a po 4 hodinach je zase zerava ako kotuc, tak striedam paralen a nurofen.

      2. Dobry den,sama som lekarka,ale tento poznatok som nemala…ake problemy,prosim? Mate odkazy na nejake odborne publikacie? Dakujem

      3. A preco a co konkretne moze sposobit nurofen?
        Ja mam napr doma len ten lebo jej vzdy na horucku zaslapal. Keby som necitala tento clanok, tak mi ani nebapadne dat nieco ine pri kiahnach ?
        Dakujem za odpoved?

      4. Saska, aky je presne dovod preco by sa nemala davat ASA, alebo preparaty ibuprofenoveho typu, vies k tomu aj nieco viac prosim? Vdaka

        1. Boze, ospravedlnujem sa, rovnaka otazka po Xty krat, ale na mobile mi nejak neukazalo vsetky komenty, az teraz pozeram na kompe, tak uz vidim aj co sa pise k tomu nurofenu.

          1. Jasne, ani nemohlo, lebo som vsetky komentare az teraz schvalila 🙂 Uplne v pohodicke, mne to nevadi, naopak tesim sa, ze citate a pytate sa.

      5. Dobrý deň môžem sa spýtať aké problémy by mohol spôsobiť? neodporúča sa nurofen iba pri kiahnach či aj iných ochoreniach?článok super plno info o ktorých som netušila!ďakujem 🙂

          1. Ja som podávala nurofen a veľmi zle to znášal mladší syn, nevedeli sme mu zraziť teplotu, chceli si nás nechať na infekčnom, ale nemali voľne miesto(chvalahohu), lebo pani doktorka (bez specializacie) vynadala môjmu dvojročnému chorému ubolenemu synovi, že reve a ona nemôže počas vyšetrenia telefonovať…
            Ja som rada, že to mame za sebou, lebo mám z toho traumu, chvalabohu synček si to snáď nepamätá ???

  2. Ahoj, ja som kiahne nemala a preto som sa v tehotenstve celkom obavala. Sli sme na oslavu kde boli rodicia, kt dieta malo akurat koahne. Volala som obvodakovi ci je mozne aby ma aj oni nakazili aj led oni uz kiahne davno mali. A povedal ze ano, ale len tym sposobom, ze napr ked sa lucili a oni ho objali a nasledne sa ja s nimi tiez privitala objatim… a nieco nebodaj ostalo na ich obleceni. to len tak ako dodatok k clanku.

  3. Super článok, Ale mám otázku. Dá sa teda zaočkovať dieťa v hociktorom veku? Moja dcéra má 5 rokov, kiahne nemala, a čakáme bábätko…
    A druha otázka- môže byt človek voči tomuto vírusu imúnny bez akéhokoľvek očkovania ?

  4. Super clanok! Dakujem zan. Ja som sice uz bola rozhodnuta ist na testy,kedze som nemala v zivote kiahne alebo aspon o tom neviem (ked sa Vam stane, ze si vasa mama nepamata a karta od detskej lekarky vyzera ako vycuc hieroglyfov, ktore uz po nej nikto nevie precitat, ani ona sama, nezistite nic) Syn ma 10 m. takze nas to caka. No ked som povedala pediatrovi, ze som asi nemala kiahne, tak chcel zaockovat maleho aj mna. Bezne sa to tu (v DE) robi tak, ako planujete aj vy. Do desiatich rokov sa pocka, ak kiahne nedostane, zaockuju a s tym sa aj stotoznujem.

  5. Presne kiahne u nás riešime už dlhodobo.ja som kiahne nemala staršia 7r tiež nie.syn má pol roka je kojeny a ja rozmýšľam že sa dám zaočkovať.mozem aj počas kojenia?

  6. Dakujeme Saska, pekne a jasne napisane. Nase deti kiahne nedostali ani ked boli rozsirene v skolke ani v skole. Najstarsiu dceru som potom radsej nechala zaockovat ked mala 13 r. Aj detska doktorka nam to odsuhlasila. A vypada to, ze mladsich nechame zaockovat tiez. V CR sa tiez za vakciny plati. Znami dostali kiahne ako dospeli od svojich deti a nebola to ziadna sranda. Vysoke horucky a mozno az 2 mesiace po odozneni choroby sa citili uplne fit.

  7. Ahoj mam dve deti, dcera ma uz 14rokov a este kiahne nemala.Syn 8 rokov a tiež ešte kiahne nemal.Po tvojom.clanku rozmýšľam o zaočkovani dcery.Kedy je vhodne obdobie na očkovanie?Ďakujem

    1. Kedykoľvek v zasade. Môže byť po ňom teplota a mierna vyrážka, ale inak ho väčšinou dobre znášajú pacienti.

  8. Sasi prosim a co v pripade ak maly este kiahne nemal a my planujeme druhe babo.. Dat ho radsej zaockovat? Aby to nedoniesol zo skolky ked budem tehu? Ja som uz kiahne mala, to sa ma teda netyka riziko pre babatko?

        1. Podľa toho, či si kiahne prekonala alebo nie. Ak si kiahne prekonala, tak nemôže, lebo máš proti nim imunitu. Ak si kiahne neprekonala, ani nie si zaočkovaná, tak plod je ohrozený.

      1. Ahojte, tu sa pridam. Dcerka kiahne schytala, ked mala 10 mesiacov a bola stale dojcena… takze toto je troska nie 100% istota s dojcenim.

        1. Ano, pretoze deti dostavaju v materskom mlieku protilatky od mamy najviac v prvom pol roku zivota, potom uz menej a menej 🙂

      2. Dobrý deň, moja 6 ročná dcérka mala ovčie kiahne, ja som mala ako dieťa tiež, teraz mam skoro dvojročného syna ktorého kojím a tie kiahne dostal……. A mal to oveľa horšie ako staršia dcérka.

  9. pekny clanok, ja by som sa rada spytala, ako je to po ockovani dvomi vakcinami proti kiahnam, samostatnymi (nie tie, ktore sa ockuju spolu s mmr). Dr nam tvrdila, ze tie dve vakciny chrania aj proti pasovemu oparu, citala som par rokov dozadu, ze v usa, kde je povinne ockovanie proti kiahnam, dostavaju ludia pasovy opar. Neviem, ci to nebolo nahodou na nejakej antivax stranke, to si uz nepamatam. Spytali sme sa na to aj nasej dr a povedala, ze o tom este nepocula. Tak sa chcem len spytat, ci na tom moze byt nieco pravdy (aj ked teda je to rovnaky virus) alebo uplna blbost (ak sa teda vyluci moznost ze nic nechrani 100% ako ste napr.aj napisali, ze ockovanie dvomi davkami chrani proti kiahniam na 98%). Dakujem pekne

    1. Ahoj/Dobrý deň,

      no nie je to úplne také jednoduché. Varivax ani varilix nie sú primárne určené na ochranu proti pásovému oparu, iba proti kiahňam. Pásový opar vzniká po prekonaní kiahní, kedy vírus zostáva v gangliách a príležitostne sa reaktivuje (ochorením, deficitom imunity atď). Na pásový opar existuje špeciálna vakcína Zostavax, ktorá je určená primárne na prevenciu pásového oparu. Táto je však určená až pre ľudí od 50 rokov a vyššie.

  10. Náš najmladší dostal kiahne ako dvojmesacny od starších súrodencov.bol plne dojceny. Vyhľadali sme lekára hneď pri prvých priznakoch, dostal sirup vďaka ktorému malo ochorenie ľahký priebeh.mali sme postupku. Pekne po sebe to pochytali.najhoršie by to znášal najmladší,lebo bol ako posledný.mali sme šťastie.ešte dodám,že po kiahniach je dosť oslabená imunita.do mesiaca stihol ešte zápal priedušiek a dozvuky kiahni chytiť -pásový opar.

  11. Moja skúsenosť – vraj plnekojene deti do štyroch mesiacov by nemali dostať kiahne…. tak moja plnekojena dcéra dostala kiahne, keď mala 2-mesiace. Neverila som že sú to kiahne, až kým nam to sám doktor nepotvrdil. Ale okrem toho, že bola vyhádzana (hlavne chrbát a nohy), tak sme ani nevedeli, že ich ma. Škriabať sa ešte nevedela a bola úplne kludna, takze teraz som rada, že to mame už za sebou :). A návštevy sme neprijímali ?

  12. Ahoj, u nas sa kiahnovalo pred vianocami. Najskor 4 rocny, jedno rano sme nasli vyrazku a uz len pribúdali. Kedze najinfekcnejsi je pred vyrazkou a boli sme u sestry kazdy den predtym, tak ziadna izolácia a navstevy sme prijímali. Ze ked uz sa asi nakazili tak nebudeme od seba. Nastastie ziadne teploty ani ine komplikácie neboli. Mladsi syn sa vyhadzal presne 21 den. Sestre sa deti zase az po 21 dni jeden a po dalsich 21 dnoch starsi. Takze konecne mame dokiahnovane. ☺️ Inak informácie o tom nurofene mi ani doktorka nepovedala. Takze tiez ma ta prekvapilo. Aj ked ja nurofen davam malo, upresnostnim paralen ked treba.

    1. Uff, nemam na to vobec nazor, nakolko temam ockovanie sa nevenujem. Musela by som si to do detailov nastudovat, uz len tento clanok mi zabral tyzden pripravy 🙂

  13. Ďakujem veľmi za každý komentár, k nurofenu len toľko, že je to aj v príbalovom letáku:

    Veľmi zriedkavo boli pri užívaní ibuprofénu pozorované závažné kožné reakcie. Užívanie lieku sa musí okamžite ukončiť pri prvom výskyte kožnej vyrážky alebo poškodenie slizníc.
    Nepodávajte liek dieťaťu, ak má ovčie kiahne.

    a odkaz na zahraničnú štúdiu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291221/?fbclid=IwAR35mdIrOU9b45maizrsFMm4YBdT-hJwOrprFjs-OpImL_tjWQj_8ZGHsAY

  14. Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala na názor. Dcérku som dala ockovat proti kiahňam 4vakcinou, ale len jednu dávku. Dohodli sme sa tak s pediatrickou aby kiahne dostala ale bol miernejší priebeh. Čakáme druhé bábätko a je možnosť pridať ešte druhu dávku aj keď prvou bola očkovaná pred 2rokmi? alebo by ste už neočkovali… ďakujem pekne za odpoveď

    1. Určite tam tá možnosť je, ale dala by som jej zobrať asi protilátky a keby boli dobré, tak by som to neriešila vôbec. Ak by boli zlé, možno zvážiť pridať druhú dávku.

  15. Dobrý deň. S kiahniami ešte nemám žiadne skúsenosti… len ma teda zaujíma že ak teda kiahn e začínajú 1-2dni s vysokou horuckou a až potom sa vyhodia vyrážky ak v tých prvých dvoch dňoch (kým zistím že teda sú to kiahne) dám nurofen môže to nejak poškodiť?
    Ďakujem

  16. Dobry den, Saska prosim Vas ktoru vakcinu by ste teda odporucila dospelemu cloveku? Ja som tiez kiahne este nemala, mame uz dve deti a asi sa tomu nevyhneme. Dakujem za odpoved a Vas cas.

  17. Ja som zažila s kiahnami celkom nazvem to haluz..dostala som ich v 23 rokoch keď malo moje bábätko 4 mesiace,kojila som takže kontaktu sa nedalo vyhnúť …a povedali mi že 4 mesačný by tie kiahne už zvládol a nemusela by to byť taká katastrofa…nakazila sa aj sestra mala vtedy 18 …môj syn sa však nenekazil…takže tá ochrana protilátok z materského mlieka je dosť silna

  18. Hádajte čo necelých 24 hodín po prečítaní tohto článku dostala dcéra ? Takže ďakujem veľmi pekne za tento článok 🙂 neviem či by som netĺmila teplotu nurofenom ?

  19. Super clanok ale tiež by ma zaujimalo ako je to v pripade ze kiahnam predchadzaju teploty a teda clovek nevie co je dietatu a podava mu nurofen, vtedy sa moze?

  20. Prosím ťa píšeš, že kiahne sa neobjavuju na dlaniach a chodidlách vlastne všade som to čítala tak ma to trocha zarazilo keď moji chalani mali teraz v decembri aj na chodidlách to starší dokonca ani chodiť nechcel lebo sa bál a mladší mal aj na dlaniach, mňa by teda len zaujímalo, že kvôli čomu alebo prečo sa píše že sa na týchto miestach nevyskytujú? Ďakujem

  21. Uz ani to nie je aktualne, ze deti kiahne zvladaju celkom dobre. Pretoze kiahne tak isto ako aj ine virusy mutuju, su aj silnejsie a odolnejsie. Tak nam to vysvetlili na infekcnom v KE. Tam sme totiz skoncili s 3,5 rocnym so silnymi kiahnami(doniesol zo skolky), horucky 38/39 mal 7dni. Kiahne mal asi vsade, aj na dlaniach, v usiach, pri ociach a kedze aj v ustach tak nechcel uz jest ani pit. V ustach nam radili vytierat Betadinom, aby sa stiahli trochu. Ale to nechcel, no pomohlo nam kloktat Tantum verde. Nam nedali Fenistil, ale Dithiaden, ten veru pomohol, pretoze pri tej davke mi aspon pospal viac a bol kludnejsi. A veru je chybou ze mnoho lekarov a lekarnikov nevie/neupozorni ze ziadny Nurofen ani pudre ci kremy nie su vhodne. Este by som doplnila, ze stale sa neodporuca kupat, hlavne prve 2-3dni kedy trva vysev novych kiahni…kedze vodou a utieranim po kozi sa kiahne rozsiruju! Ak tak potom len kratucko osprchovat, ci namocit do hypermanganu(nas pediatricka odhovorila) a len v uteraku jemne prilozenim utriet, nesuchat. Po synovi dostal kiahne manzel. On si myslel, ze zomrie. Mal uz take stavy, ze som mu volala zachranku. Keby vedel, ze kiahne nemal, nevahal by s ockovanim ani sekundu. Mladsi 3 mesacny ich nedostal, ochranilo ho MM. Ja som kiahne mala 2x, v detstve slabe a v 18tke po chorobe a oslabenej imunite silne. Existuju este antivirotika pre kiahne, ktore vsak (zavisi aj od ktoreho doktora) podavaju skor pre rizikovych pacientov…novorodencov, onkologicky chorych a pod..Uz som posledny rok vsak zaregistrovala viackrat, ze niektory doktori predpisu aj Herpesin pri kiahnach, aby mali lahsi priebeh. V synovej skolke nedavno mali znova kiahne a pediatricka povedala, ze ich moze doniest aj na mladsieho.Prezliekali sme ho hned po prichode, aj ruky si vzdy umyva, no uvidime.

  22. Píšete, že kiahne niesu na dlaniach ani na chodidlach… No malá (5.rokov) má prave kiahne-5.deň a má kiahne aj na dlani a veru aj na chodidlách a ešte aj medzi prstami 🙁

  23. Reagovala by som na tento príspevok. Dosť ma nahneval. Moje deti obe mali kiahne malému akurát skončili… A pozrime sa na článok kde sa píše ze nikdy niesu na chodidlách ani dlaniach. Tak sa príďte pozrieť ze sú a veľa ich je. Dokonca medzi prstami a pod prstami na nohách. A ako prvé sa vysype vždy chrbát a hruď. Nie tvar. Som zdravotak a viem dosť o tom nakoľko som videla nie jedny. A taktiež sa mi nepáči ako upozorňuje autor v tomto článku na to ze každý po svojom….. Samozrejme každému iné pomáha a zaberá. Tak isto ako keď jednému dáte paralen a druhému Nurofen. To sa budeme odsudzovať? Účinná látka je ta istá. Ale jednému je dobre to druhému to. Dcére 3r. som patlala pupaciky s tekutim púdrom ako sa to aj nám robilo priebeh 4 a 5 deň horúčky a 8 všetko v poriadku a s chrastami. S nový 10mesiacoc. som dávala iba hypermangán 4-6dwn horúčky dnes je to 7 deň a už len chrasty,. Ide o výsledok nie o to kto co dava. Každá mama vie co je pre jej dieťa najlepšie.

    1. Dobrý deň,

      paralen a nurofen nie je to isté, paralen má účinnú látku paracetamol, kým nurofen má účinnú látku ibuprofén. Ibuprofén sa pri kiahňach nemá dávať, pretože môže spôsobiť zhoršenie vyrážok až alergické reakcie u detí. Máte to napísané aj v príbalovom letáku. Každá mama nevie čo je pre jej dieťa najlepšie, od toho sú tu zdravotníci, aby poradili a pomohli. Nikoho nikto neodsudzuje, článok dúfam pomohol viacerým mamám.
      Ďakujem za váš príspevok do diskusie a prajem pekné dni.
      Alexandra

      1. Ahoj, Saska,
        ja som praveze niekde citala, ze trvacnost ockovania nie je jasna, odhaduje sa, ze 10, max 20 rokov.
        Ak by to platilo, tak potom kazda v detstve ockovana zena by si mala nechat po 20.tke nechat skontrolovat protilatky.
        Vsetko dobre.

  24. Dobry den je pravda ze ak dieta dostane kiahne do 1 roku zivota, moze ich dostat este raz?
    Dr mi povedala ue nema este vybudovani imunitu.
    Mame doma 2r8mes dieta ktore ma kiahne a 5mes plne dojcene babo ktore caka co bude, sme v inkubacnej dobe zatial.

  25. „Ten smrad z 2 tyzdne neokupaneho dietata“…..

    to nemyslite vazne. Ak by to malo mojmu dietatu pomoct prekonat chorobu tak ho neokupem aj mesiac. :DD Zuby si umyje a vsetko ostatne je banalita ktora zmizne po prvom kupani. Myslite ze v osadach sa kupu kazdy den ? A pritom doma urcite nemate smetisko ako maju tam.

    Na jednej strane nechavate veci bezat vlastnym zivotom na druhej planujete pre deti vakcinu. Aky je rozdiel v principe planovania jednej akcie „kiahneparty“ a druhej „vakcina“.
    Moj osobny nazor je ze je nezmysel pichat do seba chemiu ak vieme chorobou viacmenej bez problemov prejst a ziskat imunitu „prirodne“. Kazdopadne v dospelosti ta vakcina je urcite dobry napad, vidim to na svojej 27rocnej manzelke a je to peklo.

    Ovela viac ma ale zarazila absencia tak dolezitej informacie u ludi ako su kiahne a tehotenstvo. Nielen pocas prveho semestra ale ak sa nahodou novorodenec narodi s kiahnami je 40% sanca ze zomrie. To je hrozne. Prisla navsteva a riesilo sa ze ved ked deti dostanu kiahne aspon si cez to prejdu cim skor. To ze bola medzi nami tehotna sa vobec neriesilo. Len vdaka bohu sa narodil syn skor a stihol to pred vypuknutim kiahni u mami. Teraz ma 12 dni , dostava zovirax sirup (ano take existuje, v niektorych lekarnach mi ani neverili), mama dostava herpesin a zodac a dufame ze ho to aspon na cas pred kiahnami ochrani,,, kazdopadne akonahle dostane prvu vyrazku leti na hospitalizaciu. Nikomu neprajem ten stres. Preto by mala byt zakladna informacia u pediatra: ak mate podozrenie ze mate kiahne, vyhnite sa akemukolvek kontaktu s tehotnou.
    Pekny den

    1. Dobry den,

      ano, spominam to tam, ze ak zena kiahne neprekonala, tak v tom pripade je tam riziko nakazenia a preto by sa mali vyhybat detom s kiahnami. Ale ak zena kiahne uz prekonala a ma protilatky, vtedy je aj nenarodene babo ochranene.
      Po druhe, pre vakcinu som povocne nebola rozhodnuta, vravela som si, ze ak by dievcata nedostali kiahne do puberty, potom by som ju zvazila. Avsak v mojom okoli bolo tento rok pomerne vela deti, ktore mali velmi komplikovany priebeh kiahni s tazkymi zapalmi pluc, s vyrazkami aj v ustach plus inymi komplikaciami a na zaklade toho som sa rozhodla, ze ak ich viem pred tym ochranit, idem do toho. Po tretie, verim, ze dokazete rozoznat nadsazku, ked ju citate, moje citatelky to vacsinou dokazu.
      Po stvrte, to s tou chemiou hadam nemyslite vazne, vsak? Vy ak by ste vedel, ze manzelka je v ohrozeni a aj vase nenarodene dieta, tak by ste ju nenechal radsej zaockovat? Vakcina proti kiahnam je bezpecna a ucinna a dieta (ci dospely) sa tak nielen vyhne tejto neprijemnej chorobe, ale takisto nebude mat nikdy ani pasovy opar, kedze to je ten isty virus. Myslim si, ze vyhody prevazuju rizika.
      Prajem pekne dni a vsetko dobre, nech sa vam dari a dufam, ze syn bude v poriadku.

  26. Dobry den Saska,
    narazila som na tento clanok a velmi ma potesilo,ze to niekto riesi lebo mam dlhodobo otazku- chcem sa dat zaockovat(ked dokojim) kedze som kiahne neprekonala a doma mam 3rocne dieta a 3 mesacne babatko. Moja obvodna lekarka mi vsak povedala,ze to neodporuca kedze existuju studie,ktore poukazuju na suvis s ockovanim proti ovcim kiahnam a (castejsim) rozvinutim sklerozy multiplex u ockovanych. Telo vraj totiz odpoveda inak ked dostane virus do svalu (ockovanie) a ked ho dostane napr. cez dychacie cesty/kozu. Osobne mi to pride dost pritiahnute za vlasy,najma ked je toto ockovanie v niektorych krajinach povinne,sle rada by som poznala vas nazor. Stretli ste sa niekedy s takouto informaciou? Dakujem

    1. Dobry den Dominika,

      nuz vasa doktorka nema pravdu. Vakcina proti kiahnam je bezpecna, dokonca sa odporuca prave ludom so sklerozou multiplex, ktori su nachylnejsi na infekcne ochorenia. Pozrela som si studie o efektivnosti a bezpecnosti, no riziko SM nebolo potvrdene: The authors found no increased risk of multiple sclerosis or other demyelinating diseases such as optic neuritis, neuromyelitis optica, transverse myelitis, or acute disseminated encephalomyelitis following vaccination.

  27. Ja sa chcem spýtať.. odkiaľ sa mohol nakaziť kiahňami dospelý, 23 ročný chlapec ? Aké veľke je riziko, že sa makazím tiež??Dá sa pred tým nejak ochranit ? Obaja sme kiahne ešte memali..

    1. Hocikde, aj v MHD, keďže kiahne sú najviac infekčné ešte pred výsypom vyrážok. Ak je chlapec už chorý a vy ste s ním v blízkom kontakte, tak na 70-80% sa nakazíte tiež. Je možné, že ste kiahne prekonali a neviete o tom, potom sa nenakazíte.

  28. Ahoj Saši,
    ďakujem za skvelý článok. Aj za nadsázku. Sú v ňom hodnotné informácie. Rada by som sa ťa opýtala, pre chlapčekov, teda chlapcov/mužov može znamenať/sposobiť ochorenie na kiahne v dospelom veku až neplodnosť ak ich neprekonali v detstve? Je na toto nejaká odborná štúdia, alebo relevantné informácie napísané zrozumiteľne pre ľudí, nie medikov prosím? Sama som mala kiahne v dospelosti až, a nebolo to nič príjemné.:-( Zvažujeme očkovanie pre malého, preto by ma zaujímala aj nejaká odborná informácia pre chlapcov/mužov, aké by mohli byť následky po prekonaní tejto choroby až v dospelosti. Samozrejme, sa to može týkať aj žien, toto absolútne neviem. Momentálne ma to zaujíma najma kvoli synčekovi. Ďakujem vopred za odpoveď.

    1. Ahoj, nie, kiahne nesposobuju neplodnost, skor v dospelosti maju zly priebeh komplikovany postihnutim pluc a srdca zapalom. Muzsku neplodnost z infekcnych ochoreni sposobuje najcastejsie mumps, ktory robi orchitidy u chlapcov.

  29. Dobry vecer… Prosim Vas a odporúčate vakcinu aj pre 2,5rocne dieta? Viem, ze je od 1 roka, ale po tom vsetkom co som precitala, radsej by som ju predtym ochranila, kedze nikto nevie predpokladat priebeh ochorenia… A stihnúť to ešte pred nástupom do skolky? Ďakujem krasne

  30. Dobrý deň,
    na Váš článok som natrafila náhodou, keď som hľadala informácie o dodržiavaní hygienických opatrení v rodine počas kiahní a pásového oparu. Schválne som uviedla obe ochorenia, pretože ich spôsobuje rovnaký vírus.
    Moje deti prekonali kiahne vo veku 10 m a necelé 3 roky. Priebeh bol mierny, bez komplikácií. Všimla som si v diskusii, že deti by sa počas ochorenia nemali kúpať. My sme naopak mali doktorkou odporučené kúpanie sa v hypermangáne…
    Vírus ovčích kiahní patrí do skupiny herpes vírusov, ktoré nie sú likvidované imunitným systémom, ale po prekonaní choroby ostáva driemať v nás. Síce deti po prekonaní ovčích kiahní ich nemôžu dostať opakovane, ale… V prípade oslabenej imunity a stretnutí s infikovanou osobou vírusom Zoster, sa vírus môže opakovane ‚prebudiť‘ a prejaviť ako pásový opar. Kedysi sa hovorilo, že pásovým oparom trpia len dospelý, moja dcéra ho dostala teraz ako 7 ročná, hoci ovčie kiahne prekonala ako 10 mesačná. Kožná lekárka nám potvrdila, že tento počet aktuálne narastá a nie je ojedinelý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *