Test šampónov pre bábätká, ktorý je ten najlepší?

Votrelec a predátor nemajú vlasy po mne, ale bohužiaľ po tej časti rodiny, ktorá to s kvalitou vlasov až tak nevyhrala. Ako by povedala jedna moja kamarátka, päť chlpov v troch radoch. Vybrať správny šampón pre ne bolo teda dosť náročné, viackrát sa stalo, že sa im vlásky nedali dobre rozčesať a vzadu sa im robili chuchvalce.

Rozhodla som sa preto zrealizovať tento test šampónov pre deti a ušetriť vám tak prácu, ak máte podobný problém. Trvalo mi to naozaj vyše pol roka, kým som poctivo otestovala párkrát všetky spomenuté šampóny. Užívateľskú časť recenzie som pripravila ja a na časť, ktorá sa týka zloženia, som si prizvala odborníčku na slovo vzatú – Martinu, ktorá prevádzkuje blog smartbeauty.sk. Vďaka jej odbornému názoru na kozmetické produkty, som už veľakrát našla výrobky, ktoré sú kvalitné, s rozumným zložením a bez zbytočne pridaných chemikálií. A i keď ja nie som proti chemikáliám, pri detskej kozmetike určite platí, že menej je viac a dobré zloženie bez alergénov je základ.

Na úvod od Martiny, alias SmartBeauty.sk

Drvivá väčšina šampónov funguje na základe povrchovo aktívnych látok – surfaktantov (tenzidov), ktoré rozpúšťajú a odstraňujú maz a nečistoty, či už z povrchu pokožky, alebo z vlasov.

Samotná čistá voda nedokáže odstrániť olej, na to potrebujeme surfaktanty. Vďaka nim produkt krásne pení a ľahko odstráni mastnotu a iné nečistoty z vlasov, majú aj antistatické vlastnosti. Malý zádrheľ je v tom, že sú to látky, ktoré môžu veľmi ľahko podráždiť pokožku, spôsobiť začervenanie, alebo alergickú reakciu a navyše nás a hlavne deti štípu v očiach. Bývajú po vode hneď na druhom, treťom mieste v zloženiach produktov a väčšinou ich býva aj viac druhov v jednom produkte.
 
Najznámejšie a najdráždivejšie surfaktanty sú SLS a SLES (Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Laureth Sulfate). Tým by som sa odporúčala v detskej kozmetike úplne vyhýbať. Sú tak senzibilizujúce, že sa stali už štandardnou mierkou – podľa nich sa posudzuje dráždivosť iných kozmetických ingrediencií. Niektoré značky už na obale uvádzajú, že sú „SLS free“.
 
Jemnejšou a prírodnejšou alternatívou sú surfaktanty získané z kokosového oleja – spoznáte ich tak, že v názve sa bude nachádať „coco“ – napr. Sodium Coco Sulfate (SCS), Cocamidopropyl Betaine, Coco glucoside, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Isethionate a iné.
 

TEST ŠAMPÓNOV

Šampóny som testovala na mojich deťoch a zamerala som sa na parametre ako vôňa, pena, štípanie v očiach a rozčesateľnosť vlasov. Okrem toho som hodnotila aj obal z hľadiska praktickosti. Keďže nie je v ľudských silách otestovať všetky dostupné na trhu, dala som vám na výber v instastories a vy ste si vybrali značky, ktoré som kúpila.
Na úvod chcem ešte poznamenať, že som všetky šampóny kúpila za svoje peniaze, okrem šampónov od firmy Weleda a značky Linea Mamma baby, kde boli takí super a šampóny nám poslali na testovanie.

 

ABC Derm od Bioderma

Vôňa mňa osobne neoslovila, oceňujem však, že je jemná. Balenie je v štandardnej flaške, bez pumpičky, čo je problém, ak si dieťa chce hlavu umyť samé. Vlasy po použití šampónu voňali, s rozčesaním nebol nijaký väčší problém. Zložením je šampón vyhovujúci, bez alergénov, zbytočných látok a parfumov. Šampón sme dopoužívali a keby mi sadla aj vôňa, určite by sme sa k nemu vrátili.

 

Mätový šampón a sprcháč v jednom od Weleda

Šampón je balený v tube a celá táto rada má veľmi peknú prírodnú vôňu, okrem vanilkovej, ktorú ja osobne vôbec nemusím. Konzistencia je krémová, pení dobre, ale vlasy po ňom takmer vôbec nevoňajú a rozčesávanie bez prídavných prípravkov je katastrofa, navyše nemám po ňom pocit, že sú vlasy čisté. V očiach neštípe. Tuba sa dosť zle zatvára, najmä keď máte ruky od šampónu. Určite odporúčam po šampóne použiť balzam. Čo sa zloženia týka, šampón je tvorený v prevažnej väčšine z prírodných zložiek a zbytočnej parfumácie, aj keď niektoré oleje, ako mätový, môžu byť alergizujúce. Vo Welede sa snažia aj o etický pôvod výrobkov, netestujú na zvieratách a ich filozofia je mi blízka, o to viac ma mrzí, že šampón nám nesadol. Za mňa sú na trhu lacnejšie a efektívnejšie alternatívy.

Hipp sensitive šampón pre citlivú pokožku

Keď boli raptory malé, používala som pre ne Hipp olej a odvtedy mám jeho vôňu spojenú s bábätkami. Po privoňaní k šampónu som sa tak na chvíľu preniesla do čias, kedy mojim deťom ešte nesmrdeli nohy a boli plešaté. Tie časy sú, zdá sa, dávno za nami, no spomienky ostali. Šampón je zložením vhodný aj pre malé bábätká, obsahuje jemné surfaktanty a žiadne alergény, plusom je pantenol a mandľový olej, ktoré pokožku hlavy nevysušujú, ale ošetrujú. Balenie vo fľaške, bez pumpičky, priesvitný obal, takže vidíte, kedy dochádza. Vlasy vyčistí dobre, ale rozčesávanie nie je nič moc, je naozaj určený len pre jemné bábätkovské vlasy.

 Johnson & Johnson levanduľový šampón

Tento šampón som mala doma, takže som ho zaradila do testu, aj keď ja osobne by som ho nekúpila, ako ani žiadny iný výrobok od tejto firmy. Vôňa je výrazná, ale príjemná, šampón neštípe v očiach a dobre pení. Balenie je bez pumpičky, ale aspoň vo fľaške. Výhrady máme jednak voči zloženiu, pretože levanduľa, ako aj iné prírodné oleje sú senzibilizujúce zložky a šampón obsahuje SLS. Firma Johnson&Johnson sa aktuálne borí so žalobami pre ich detský púder, ktorý údajne obsahoval azbest a v USA dostali miliónové pokuty.

Cien baby šampón s pantenolom a kamilkami

Tento šampón dostanete kúpiť v Lidli a ja nemám výhrady ani voči lacnej kozmetike, preto som ho raz tiež kúpila. Vôňa je veľmi príjemná, šampón v očiach neštípe, dobre pení a vlasy sú po ňom lesklé a voňavé. Prekvapilo nás aj zloženie, ktoré neobsahuje silikóny, farbivá, ani parfumy, zato obsahuje jemné surfaktanty, pantenol a kamilky. Rozčesávanie vlasov nie je po ňom veľký problém a balenie má vo fľaške bez pumpičky. Tento šampón by som bez výhrad kúpila znova a môžem ho s čistým svedomím odporučiť.

Mixa – veľmi jemný micelárny šampón

Šampón je balený vo fľaške bez pumpičky a prvé, čo si na ňom všimnete je jeho výrazná vôňa. Mne sa táto vôňa veľmi páči, aj keď je na „prvý čuch“ jasné, že parfémom nešetrili. Vlasy sú po ňom voňavé a čisté, ale štípe v očiach. Tento šampón však obsahuje SLS hneď na druhom mieste v zložení, takisto aj parfémy a farbivá. Zložením nás nepresvedčil o tom, že by si zaslúžil pomenovanie veľmi jemný a pre malé deti by som ho neodporučila.

 

Alverde Little green kids šampón a kondicionér

Nechápala som, že prečo je v našej DMke tento šampón stále vypredaný, až kým som ho nevyskúšala. Šampón je vo fľaške s pumpičkou, čo mne osobne veľmi vyhovuje, nevonia takmer vôbec. Na hlave nepení až tak ako ostatné šampóny, no vlasy sú po ňom čisté a voňavé. Krásne ľahko idú rozčesať pretože obsahuje aj kondicionér a celkovo, tento šampón babám sadol veľmi. Zloženie je tiež vyhovujúce, bez zbytočných alergénov a parfemácie, bez SLS. Toto je za mňa víťaz testu a keď domíňam tú zásobu, čo máme doma teraz, budem ho naďalej kupovať.

Linea Mamma Baby šampón

Tento šampón používam pre baby pravidelne, ako aj inú kozmetiku od tejto značky, obľúbila som si najmä ich spreje na opaľovanie. Šampón je v 500ml fľaške s pumpičkou, má veľmi jemnú vôňu, z ktorej necítiť parfemáciu. To potvrdzuje aj zloženie, ktoré neobsahuje SLS/SLES, ani iné alergizujúce zložky, farbivá a všetky ingrediencie pochádzajú z organických fariem, firma navyše netestuje na zvieratách a hrdo sa k tomu hlási. Čo sa penenia a čistenia týka, nemám výhrady, no vlasy po ňom dosť elektrizujú, čiže ak ho zvolíte, určite s balzamom. V očiach neštípe.

 

Babylove leichtes šampón s výťažkami zo slezu

Opäť jeden šampón, ktorý ma vôňou neoslovil, aj keď je veľmi jemná. Avšak milo prekvapil na hlave, kde výborne pení, vlasy sú po ňom dobre vyčistené a voňavé. Balenie je v nepriesvitnej fľaške. Zložením je vyhovujúci aj pre malé bábätká,  bez alergénov, parfemácie a s pridaním pantenolu. Za mňa takisto výborný pomer kvality a ceny.

Naif hypoalergénny šampón

Posledný šampón je bonus, ktorý vám sem pridávam od Martiny, a to detský šampón Naif, ktorý objavila nedávno. Šampón je v tube, ktorá stojí na vrchnáku, čo za mňa nie je šťastné riešenie, pretože sa zvykne vyliať, alebo zapchať vrchnák ak sa dobre nedovrie. Vôňa je veľmi jemná, pení dobre a aj vlasy dobre vyčistí, s rozčesávaním nebol väčší problém. Tento šampón je vhodný svojim zložením aj pre alergikov a atopikov, neobsahuje alergény ani esenciálne oleje. 

 

 

Určite mi do komentu tu, alebo na sociálnych sieťach dajte vedieť, aký šampón používate pre vaše deti, či ste spokojní a či vyskúšate aj nejakú novinku. Dúfam, že som vám týmto troška uľahčila výber a tiež, že na mňa nikto nepošle právnikov 🙂

 

 

PS: foto je ilustračné, nebolo v mojich silách zhromaždiť všetky testované šampóny naraz na jednu kopu.

 

Zdieľaj

7 komentárov k “Test šampónov pre bábätká, ktorý je ten najlepší?”

  1. U nás je umývanie vlasov ako za trest 😀 momentálne používame šampón od sebamed, ktorý sme dostali… vlasy po ňom pekne voňajú a je ľahké ich rozčesať. Keď sa nám minie, určite vyskúšame niektorý z týchto 🙂

  2. my používame cien. Starsej dcere sa po kazdom sampone zacali mastnit vlasy. Umyla vlasy a keď vlasy vyschli boli mastné. Jedine po tomto šampone nie. U mňa veľka spokojnost.

  3. Ja som skúšala napr.aj Bupi ale štipendium v očiach čo je veľká nevyhoda.Od narodenia som používala Sebamed a zasa som šak nemu aj vrátila.Tak isto aj sprchac Sebamed,nestipe ani na ritke ani v intímnych oblastiach narozdiel od vela veľa iných.Inak u nás bola aj Bioderma iez super ale tá vôňa je ozaj slabota

  4. Ahoj Saška, my používame tiež od malinka Sebamed kozmetiku, a teda aj šampón. a za mňa super, aj jemná vôňa, aj dobre umývanie, neštípe v očiach, ale, čo asi je tiež dosť podstatné 🙂 mám chlapca, takže o nejakom náročnom umývaní, rozčesávaní a veľkom mastení nemôže byť reč 🙂 ale určite by som túto kozmetiku vyskúšala aj pri babe 😉 pekný deň

  5. Ďakujem ti za tip ? kúpila som ten alverde, šampón aj sprey na rozčesávanie. Je to hotový zázrak! Bez tohto článku by som si ho možno ani v regály nevšimla. Dcérka má vlasy po plecia a nenechá si spraviť cop, vždy ich má rozpustené (lebo princezné copy nenosia!). Tak sa jej dosť často vzadu vytvoril „dred“. Vždy plakala pri rozčesávaní. Mala horúčku tak som sa toho týždeň nedotkla (ona sa pekne sama učeše, len ten dred nie). S tým sprayom to išlo raz-dva a malá nič necítila! 2 dni po tomto chodila a každému ukazovala aké má krásne vlásky a ako pekne voňajú ?

  6. tiež sme si testovali a u nás sa najviac ujala spomínaná bioderma (mali sme ju cez notino) a je hrozne príjemná vôňou a zvlášť je fajn, že malú v prípade kontaktu s očkami nedráždi a oči nečervenajú a neštípu a vlásky sa po ňom krásne hladko rozčesávajú

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *