Ako som sa mlieka vzdala + recenzia na MioMat

Ulcerózna kolitída sa stala súčasťou môjho života niekedy v 16tich rokoch a odvtedy sme parťáci. Zvykla som si na ňu, vychádzame spolu dobre a aj keď jej liečba je zodpovedná za množstvo z mojich pribratých kilogramov a pokazené zuby, nehnevám sa na ňu za to. Dlhé roky som potrebovala kortikoidy, aby som mohla fungovať medzi bežnými ľuďmi, v práci, v škole. Na záchode som strávila vlastne väčšinu svojho života. Niekedy som bola na tom tak zle, že som musela ísť aj dvadsaťkrát denne. Niekedy zo mňa šla len krv a hlieny, niekedy som mala také hnačky, že som nemohla ísť do školy.
No nechcem sa ľutovať ani nič podobné, dá sa s tým žiť. Kortikoidová liečba zaberá pomerne dobre a na chvíľu je vždy pokoj.

Ešte, že mám doma takúto doktorku 🙂

Ulcerózna kolitída je ochorenie, v ktorom veľkú úlohu zohráva psychika a to vám potvrdí každý lekár aj pacient. Už len fakt, že nablízku sa nenachádza žiadna toaleta, na ktorú by ste mohli v prípade núdze zavítať, vo vás vyvolá okamžitý pocit potreby. Prisahám, že mám zmapovanú každú jednu toaletu v meste, presne viem, kam sa dá dostať, niečo ako ľudia, ktorí podvedome hľadajú všade únikové východy.
Najlepšie to vystihuje fakt, že sme raz pozerali reláciu Inkognito a len som tak žartom prehodila, že pani mi je veľmi povedomá a týmpádom to musí byť jedine nejaká hajzelbaba. Dosť sme sa zasmiali, keď vyhlásila, že pracuje na toaletách na Hlavnej Stanici.

Dnes mi je však už o milión percent lepšie ako kedysi. Nasledujúce riadky sa píšu ťažko, no musela som sa naučiť pracovať sama so sebou a vyriešiť si všetky svoje psychické problémy. Hovorí sa, že hnačka v psychosomatickej medicíne znamená všetky problémy, ktoré riešiť nechcete a snažíte sa ich takto zbaviť. Naopak zápcha znamená všetko, čo podvedome potlačujete. Toto jednoduché poznanie mi pomohlo si upratať v hlave, nezatvárať oči a nečakať, že problémy zmiznú samé od seba.
Musela som sa naučiť zvládať všetky svoje úzkosti aj strachy, vyriešiť si nezdravé vzťahy a upratať si v živote (najmä ľudí, ktorí v ňom nemali čo robiť).

Toto ochorenie so sebou prináša aj niektoré diétne obmedzenia. Teda, nemusíte sa obmedzovať vôbec, ale následky sú kruté. Keby som mala spočítať, koľkokrát som nedobehla na toaletu, určite by som to počítala ešte zajtra. Najhoršími nepriateľmi sú najmä alkohol, mlieko, orechy, strukoviny, cereálie a všetko, čo črevo dráždi.
V období remisie však človek môže jesť všetko (s mierou), čo mu nerobí zle. No a tu je ten háčik. Trvá roky, kým prídete na to, čo to je.

Takto som po desiatich rokoch zistila, že nemôžem piť mlieko. Nikdy, ani keď mi je dobre. Alebo môžem, ale odsedím si to. Niekedy tolerujem syry s nízkym obsahom laktózy ale mlieko a jogurty som vyradila z jedálnička a nahrádzam ich rastlinnými. Nie som fanúšik rastlinných mliek z obchodu, väčšina z tých, ktoré som vyskúšala sú hnusné a penu do kapučína z nich nenašľaháte. Ak budete niekedy kupovať rastlinné mlieka, ak bude pomer mandlí alebo iných orechov 3% alebo 5%, ani to nekupujte. To si môžete rovno naliať vodu. Lepšie chutia mlieka, ktoré majú okolo 10% orechovej zložky, napríklad od slovenského výrobcu Nuttery.

Ideálne je, keď si mlieka vyrobíte doma. Akurát mne sa to nechce, pripadala by som si ako nejaká raw svedkyňa jehovova, ktorá každému vykladá o smrti zvierat a apokalypse s tým spojenej. Dala som si ale novoročné predsavzatia, že nebudem lenivá a začnem viac variť. Aspoň jednoduché a zdravé jedlá, aspoň rýchlu večeru alebo polievku.

Miomat mi preto prišiel ako dobrý nápad, jednak sa mi páči, že najdlhší program má len 25 minút, teda presne toľko, koľko trvá prezlečenie a umytie dvoch detí. Potom sa mi páči aj funkcia výroby mlieka, aj keď pochybujem, že sa k tomu tak skoro dostanem.
Štýl varenia „hodím to do hrnca a vyberiem hotové jedlo“ mi je mimoriadne sympatický. Navyše má miomat celkom slušnú zbierku receptov, či v knižke, alebo na webe. A nie sú to recepty, ktorých suroviny musíte zháňať v ôsmych obchodoch v štyroch rôznych kútoch Bratislavy. Väčšinu tých surovín mám v pohode doma (čo je vzhľadom k našej večne prázdnej chladničke naozaj zázrak).


Prvú polievku som napríklad robila cesnakovú a k tej netreba nič, len cesnak a zemiaky (+dochucovadlá). Potom hráškový krém. Miomat má obsah len 1L, takže sa asi konečne prestane vylievať polievka do záchodu (dúfam). Máme totiž z detstva syndróm obrovských kotlov, v ktorých mama varila polievky a potom sme ich jedli celý týždeň. Takto si radšej spravím každý deň čerstvú. Nie je ale týmpádom vhodný pre veľké rodiny, takže ak varievate v kotloch, jeho kúpu neodporúčam.
Keby ste si inak chceli ušetriť čas, firma Bonduelle začala vyrábať mrazené zmesy na krémové polievky, takže to stačí do miomatu (alebo hrnca) iba nasypať a netreba nič šúpať, krájať. Zatiaľ ich majú v Bille.

Mrkvovo-batatový krém

Dnes ráno som zapla program smoothie a musela som celý liter vypiť sama, deti sa mi na to vyprdli. Dúfam, že postupne ich presvedčím aj na niečo iné ako polievky. Na tie ich presviedčať nemusím vôbec, zjedia takmer akúkoľvek, vrátane špenátu (držková som ešte neskúšala). Špenátovej polievky dnes zjedli celý tanier, takže som spokojná a šťastná. Totiž, som si vždy predstavovala, že budem mať deti, ktoré milujú zeleninu a zdravé veci. Že budú super papať a sladkosti míňať oblúkom. No, len by som najprv tie zdravé veci musela začať variť. Kým bolo obdobie príkrmov, tak som sa ešte ako tak hecla. Ale potom sme sa často na obed stravovali mimo domu a na večeru sa mi už variť nechcelo. A to nie je úplne najzdravšie, tobôž pre deti. Teraz sa aspoň donútim každý druhý deň na nejakú polievku.

Keď som sa vás na instagrame pýtala, či miomat používate a aké s ním máte skúsenosti, prišlo mi pomerne veľa správ. Výsledky boli tak 50/50, buď ho využívate denne, alebo vôbec. Základom je podľa mňa, nájsť mu pevné miesto na kuchynskej linke. Tak aby ste ho nemuseli vyberať a zapájať. Ak ho budete mať niekde v skrini, tak sa vám ho nebude chcieť vytiahnuť. Ak nie ste polievková rodina, alebo je vás veľa, tiež pre vás nebude vhodný. Naopak, ak pravidelne jedávate kaše, smoothies, polievky a používate rastlinné mlieka, tak vám život v mnohom uľahčí. Jeho mínusom je jedine jeho údržba, vždy sa bojím, že sa mi dostane voda niekam, kam sa dostať nemá. Privítala by som asi, keby sa dal umývať v umývačke, ale to je vzhľadom na elektroniku nereálna požiadavka.

Ak máte otázky, pokojne mi ich nechajte v komentároch, či už tu, alebo na sociálnych sieťach, rada vám ich zodpoviem.

Za foto tradične veľké ďakujem Andrejke.
Miomat kúpite na miomat.sk
Lekársky kufrík je z lovel.sk
Sponka do vlasov buubli.sk
Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *