Menštruačný kalíšok – všetko, čo ste chceli vedieť

Nemôžem uveriť tomu, že som sa na to dala. Hneď za týmto musím pekne poprosiť pánov, aby tento blog nečítali a dámy aby ospravedlnili nechutné detaily. Bude to tak pre dobro všetkých.
Snahy o ekologický život sú mi na míle vzdialené, v podstate som ochotná vyskúšať len to, čo mi príde efektívne a neobmedzujúce. Okrem toho som proste viac za plošné riešenia, zákazy a príkazy, myslím si, že sú oveľa efektívnejšie ako pár uvedomelých jednotlivcov snažiacich sa zmeniť masy. Takže naďalej mienim používať tyčinky do uší, ale asi ma nezabije 20 centov navyše za biodegradovateľné a ak zasa nezabudnem, tak si určite tie textilné tašky nechám v aute. Ale medzitým by sa mohli kompetentí trošku posnažiť a zariadiť, aby sme aj v obchodoch nielenže mali možnosť voľby, ale aby sa nám ekologické voľby oplatili.

No a ako je to s tými menštruačnými kalíškami? Zdalo sa mi to ako dobrý nápad. Obvykle musím nosiť vložku aj megatampón, používam ten úplne najväčší dostupný na trhu, normálne, že pre slony. Inak mám za pol hodinu úplne jatky. Ale ani ten najväčší tampón proste nedokáže zadržať koagulá (tak sa odborne povie tým hnusným gučiam, ktoré z nás niekedy zvyknú vychádzať). Je to nepohodlné a niekedy aj obmedzujúce. Okrem toho, taký tampón po čase vďaka premnoženým baktériám pekne páchne.

Menštruačný kalíšok funguje na princípe zberu krvi do nádobky, ktorá navyše priľne na steny pošvy a tak vytvorí podtlak, ktorý zabráni vytečeniu krvi von. Z toho, čo som si o nich prečítala, sú vyrobené z medicínskeho silikónu, ako napríklad aj prsné alebo lícne implantáty, navyše ich povrch je upravený tak, že zabraňuje usádzaniu sa baktérií. To je výhoda oproti tampónom a teda sa netreba obávať ani syndrómu toxického šoku. Existujú vegánske verzie, ktoré nie sú testované na zvieratách (aj keď si neviem dobre predstaviť toto testovanie na zvieratách ani u nevegánskej verzie).

Vybrala som sa teda, že kúpim menštruačný kalíšok a otestujem ho. Keďže v dmke mali len jednu značku, kúpila som si Lunette. Ten väčší, lebo som si myslela, že keďže nosím megatampóny, budem potrebovať aj megakalíšok. Chyba!

Musím povedať, že kým som ho tam narvala, tak som myslela, že sa na to celé vyseriem a dám si tampón. Ono sa to nezdá, ale keď ho aj zložíte, chce to cvik a trocha zručnosti. No dobre, dosť zručnosti. Takisto neodporúčam si dávať kalíšok ak máte ešte len predmenštruačné špinenie, to sa vám tam bude pchať velice ťažko, alebo budete musieť použiť lubrikant.
Na desiaty pokus sa mi to podarilo, všetko od krvi a v bruchu pocit, ako keby mi tam niekto nafúkol balón. Tlačil ma tak, že som to vydržala asi dve hodiny.

Najväčšia sranda však ešte len prišla pri vyberaní. Vôbec nechcel ísť von. Podtlak bol taký veľký, že som ho nevedela vybrať. Po nejakom čase špárania sa v najhlbších útrobách svojho ja, som sa už videla, ako nejakej kolegyni gynekologičke vysvetľujem tento skvelý nápad a zvyšok svojho života budem chodiť po kanáloch. Nechcite vedieť ako, ale podarilo sa mi ho vybrať, opäť kúpeľna pripomínala bitúnok. Proste nikdy viac.

Ale čo by som to bola za blogerku, keby som to neotestovala poriadne. Vybrala som sa preto do rakúskej dmky (lebo som to mala po ceste) a kúpila menšiu veľkosť a iný druh. Inak rakúsku dmku odporúčam, majú na výber asi 5 značiek a tri veľkosti. Zavádzanie bolo opäť drsné, aj keď sa mi to podarilo skôr a toto je asi jediná vec, ktorá ma od používania odrádza. Vyberanie ešte drsnejšie, bolí to teda dosť, ale aspoň to šlo. A ten zvuk! Ako keby ste zvonom čistili záchod, fakt. V každom prípade mi nie je úplne príjemné hrabať sa v sebe pomaly až po lakte. No a ešte príjemnejšie musí byť, ak potrebujete vymeniť/vyliať v práci alebo niekde, kde nie je umývadlo v súkromí. To by si jeden mohol myslieť, že ste niekoho zavraždili a zbavujete sa dôkazov.

Povedzme si ale aj plusy. Ani malý ani veľký kalíšok vôbec nepretiekol, ani kvapka. Pri menšom kalíšku ešte mám pocit, že mám niečo vovnútri, ale už mi to nevadí a myslím, že si na to o chvíľu zvyknem úplne. Ak by sa mi podarilo zbaviť sa vložiek a tampónov, bolo by to asi najväčšie plus (nielen pre mňa ale aj pre planétu).

A môžeme si to teraz pekne zhrnúť do praktických bodov:

  • Ak sa chystáte na kúpu menštruačného kalíška, berte ten menší. Ak vám vagínou neprešli najmenej dve tri detské hlavy, podľa mňa ho nepotrebujete. S menším sa aj lepšie na začiatok manipuluje a ak by vám pretekal, môžete ho vymeniť za väčší neskôr.
  • Pribaľte k nemu hneď aj dezinfekciu, nebude sa vám chcieť ho vyvárať.
  • Na začiatok pokojne použite aj vložku, viete, pre pocit istoty a bezpečia.
  • Nebojte sa pri vyberaní zatiahnuť poriadne, aj bolieť to trochu môže.
  • Menštruačný kalíšok by mal vydržať 8 až 12 hodín. Určite nemusíte po dvoch troch hodinách kontrolovať a garantujem vám, že sa vám to ani nebude chcieť.
  • Preferujte záchody s kúpelňou v jednom, je z toho bordel.
  • Nevzdajte to hneď po prvom neúspechu, chce to tréning.
  • Menštruačný kalíšok stačí opláchnuť horúcou vodou, alebo mydlom na intímnu hygienu, dezinfikovať alebo vyvariť po skončení menštruácie.
  • Za mňa je super mať dva kalíšky, nejako mu zatiaľ nedôverujem natoľko, aby som ho nedezinfikovala každý večer.
  • Ceny kalíškov sa pohybujú od 10 do 25 eur, v závislosti od miesta výroby a použitého materiálu.

Ja ešte stále nie som definitívne presvedčená o tom, že pri kalíšku ostanem. Je to ekologická aj pohodlná voľba, ale vkladanie aj vyberanie ma odrádza. Mohli by sme sa možno dočkať nejakého upgrade-u s dlhšou časťou na vyberanie a aplikátorom na vkladanie, to by rozhodne pomohlo.

Na záver by som ešte chcela dodať, že som strašne rada, že sa u nás konečne začalo hovoriť o menštruácii ako o prirodzenom deji a veci, za ktorú sa netreba hanbiť.  Ak máte nejaké konkrétnejšie otázky, spýtajte sa v komentároch alebo pokojne aj v súkromných správach na fb/ig.

Tento článok nebol nijako sponzorovaný a všetky náležitosti potrebné na tento experiment som si kúpila. Fotky z pochopiteľných dôvodov neprikladám.
Zdieľaj

12 komentárov k “Menštruačný kalíšok – všetko, čo ste chceli vedieť”

  1. Saši ja som sa strááášne smiala pri čítaní tohto článku. 🙂
    Presne ako ty, premýšľala som nad jeho kúpou, ale vždy ma odradila predstava vkladu – výberu a následného čistenia; takže nech ma ukameňujú no ja ostávam pri klasike znečisťovania 🙂 na takéto experimenty nemám „gule“.

  2. Ja kalisok pouzivam uz skoro rok a neviem si ho vynachvalit! Pri zavadzani sa nie vzdy vyrovna do tej polohy, v ktorej byt ma ale vted, stacinlen kusok zatiahnut a sam sa upravi. Pri vytahovani zasbnetaham za stopku, ale chytim poharik za spodok a stlacim. Vela znamych co poharik pouzivaju si davali poharik prilis hlboko a tiez sa cudovali ze mi nerobi problem vyťahovanie…. Poharik netreba zavadzat hlboko, ja ho mam dokonca len tak, ze mi stopka vytrcala.. Potom ma sice zvykla tlacit, btak som ju odsttihla na jedsn dielik (aj v navode pisu ze je to mozne upravovat). Odporucam dat tomu cas a trosku vychytat chyby… Jento SUPER vec.. Dokonca ho pouzivam aj na plávanie! Za mna ? %spokojnost

    1. To je super, ja by som sa naozaj tesila, keby mi hned prvy sadol a vyhovoval. Nezavrhujem ho, podla mna je to dobra alternativa, ma vsak aj nedostatky, ako vsetky momentalne moznosti. Ja mu este dam sancu.
      Dakujem, ze citas a aj za koment 🙂

  3. Super článok, odporúčam ešte skúšať, ide to aj bez ,,jatiek“ naozaj to chce cvik ako všetko. Vyberanie by ale nemalo bolieť, treba ho trocha stlačiť aby ,,zmizol“ podtlak….ináč odporúčam web kalisek.cz, kopa návodov aj typov kaliskov…. 😉

  4. Vyborne napsano a naprosto jsem se v tom videla – kalisek jsem prvne zkusila cca tri mesice zpet a jako dobry, ale tedy ty pocity mam podobne. Zatim mu davam sanci a snad budeme kamosi, ale vidina pripadneho nutneho vylevani na wc, kde neni umyvadlo mi moc nepridava 🙂

  5. Ja so kalíšok začala tiež používať. Asi rok som sa odhodlalávala, ale nakoniec vôbec neľutujem. Na YT je plno videi o tom ako na to, ako zrolovať a vložiť a ako vybrať, trošku stlačiť a vytiahnuť. Mne sa njaviac osvedčilo všetko to riešiť vo vani, v rámci rannej hygieny sa aj tak osprchujem a večer pri výbere opäť v sprche. A 1x, najlepšie mimo menštruácie, v sprche, keď je čas si to vyskúšať a používať pár hodín, ale je pravda, že som si na to musela zvyknúť, ale teraz by som už nemenila.
    Moja skúsenosť je, že ženy to nechcú skúsiť, aspoň v mojom okolí si žiadna kamoška nechcela kúpiť a to som zisťovala u 10. Škoda.

  6. Ahoj,

    strašne sa smejem ??? Tak nejako to vyzeralo aj u mňa na začiatku používania. Bordel, nervy a spotila som sa pri tom jak kôň…ale vydržala som to, vychytala chyby a naučila sa s ním manipulovať. Používam ho už 10 rokov a ušetrila som tóóóľko peňazí za vložky a tampóny a hlavne sa nemusím stále kontrolovať či je tam dole všetko OK. Ja som dokonca tú vytŕčajúcu „paličku“ odstrihla lebo mi vadila. Nedávam ho tak hlboko a vyberám ho jemným stlačením z jednej strany…dostane sa tam vzduch a ide úplne jednoducho vybrať. Zavádzam ho dovnútra tak, že jednu stranu kalíška zohnem dovnútra a potom ho akoby zložím na polovicu. Strčím dovnútra (nie úplne hlboko) a otočím s ním párkrát aby sa tá zohnutá strana „narovnala, opravila“. (Ale to je asi napísané aj v návode). Chce to cvik tak ako pri všetkom novom.. Ku kalíšku som sa dostala cez moju bývalú kolegyňu keď som eše pracovala v Čechách….ani neviem jak sa k nemu dostala. Keď mi o tom hovorila prišlo mi to ako sci-fi ale chcela som to skúsiť a neľutujem. Prajem veľa trpezlivosti a šikovné ruky ???

  7. Kalisok používam už dobrých päť rokov, možno aj viac, a po prvých peripetiách som s ním nadmieru spokojná a nevymenila by som ho za nič. Chce to cvik ako všetko ostatne. Našťastie mi sadol hneď prvý variant od českého predajcu, takze pocit nafuknutia ani problémy s vyberaním nemám. Naučila som sa stlačiť ho, odstrániť podtlak a krásne to ide preč, úplne bez bolesti. Dokonca mne vadil aj ten dlhy koncek, zostrihla som ho úplne. Ja ho odporúčam, kadiaľ chodím, síce kolegyne zo začiatku nechceli podľahnúť, ale presvedčilo ich to. Za mna top výrobok na “skvelý” týždeň v mesiaci.

  8. ??? skvele! My sme so segrami kupili trojbalenie? nastastie nam sadla rovnaka velkost uz vtedy. Pouzivame 5 rokov. Ale ked citam tvoje zaciatky vidim kazdu z nas.. och ako som volala segram ako uz som spotena tretikrat, uz som vystriedala, zachod, sprchu, po cupiacky, a lezim a sparam sa v sebe a snazim sa vybrat si ho uz 2 hodiny.. vtedy som povedala nikdy viac. Obe vybuchli smiechom ? dnes uz aj ja.. segra mi vravi zatlac ako pri porode ale jemne.. a uz som ho drzala v ruke, stlacila aby nebol podtkal a uplne easy vybrala von. Odvtedy sme najlepsi kamosi.. dokonca aj on s mojim muzom. Muz ho vola kalich dobrorecenia. Ked ho pouzivam je dobre ??? ked nie som tehu co uz bolo dvakrat.. drzim palce nech ste skoro kamosi..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *