Opaľovacie krémy pre deti. Ako vybrať správne?

Leto sa blíži, vlastne jar ani nebola a už tu máme teplá, na aké sme boli kedysi zvyknutí v júli. A tak mi hádam odpustíte, že tento článok prinášam  v máji, keď v podstate už letná sezóna začala 🙂

Aj mne pomerne dlho trvalo, kým som v tom všetko zorientovala. Aké opaľovacie krémy sú vhodné pre deti? Aký faktor používať? Ako často dieťa natierať? Toto a mnohé iné otázky si zodpovieme nižšie.

 

 

V prvom rade by ste mali vedieť, že existujú dva typy opaľovacích krémov. Rozdiel v nich je v type filtra, aký sa v nich používa. Filtre poznáme chemické a minerálne.

Minerálny filter vytvorí na pokožke ochrannú bariéru, aby na pokožku nepreniklo slnečné žiarenie. Minerálne opaľovanie prípravky v drvivej väčšine používajú neekologické nanočastice, ktoré síce nepreniknú do tela, ale zato dosť dobre prenikajú do morí a predstavujú záťaž pre životné prostredie. Tiež sa zvyknú horšie rozotierať a po väčšine krémov vám zostanú biele fľaky na pokožke.

Všetko má svoje za a proti, ja osobne radšej volím prípravky s chemickým filtrom.

Chemický filter sa vstrebe do pokožky a slnečné žiarenie pohlcuje. Nevýhodou chemických filtrov je len to, že nezačnú pôsobiť hneď, ale cca do pol hodiny po natretí, to znamená, že ich musíte aplikovať skôr ako idete na slnko.

No a prečo by sme sa vlastne mali natierať?

Slnko, okrem toho, že nám dáva energiu prežiť deň, obsahuje aj žiarenie, ktoré nevidíme a ktoré má vlastnosti poškodzovať bunky kože. Žiarenie UVA je zodpovedné za starnutie a stratu elasticity pokožky, kým UVB žiarenie spôsobuje tvorbu kožného pigmentu (melanínu) a tým aj opálenie. Avšak s takým malým háčikom, že melanocyty v pokožky, ktoré sú vystavované UVB žiareniu, majú väčšie riziko poškodenia a spustenia rakovinových génov. Takto potom vzniká obávaný melanóm, alebo aj rakovina kože. Tu treba podotknúť, že na rakovine kože sa podieľa aj UVA žiarenie. Keď kupujete opaľovací krém, tak sa vždy presvedčte, či chráni proti obom typom žiarenia. Dnes už ale v drvivej väčšine krémy majú vyhovujúce zloženie a ochranné zložky.

K tomuto by som vám ešte chcela napísať jednu vec. Nenatierajte prosím deti malinovým, kokosovým alebo hocijakým iným olejom. Jednak im zarábate na parádne popáleniny, pretože tieto oleje neobsahujú ochranné faktory. Ďalšou vecou je však to, že im zarábate na vrásky a melanómy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Musím sa priznať, že ja nie som úplny zástanca natierania detí od hlavy po päty od jari do jesene krémami proti slnku, používaniu neoprénových plaviek pre deti a podobných extrémov. Deti natieram ak ideme k vode, v lete a počas dovolenky. Myslím, že všetkého veľa škodí. Aj slnka, aj opaľovacích prípravkov. Používam faktor 30, natieram po pobyte vo vode a pri mori a ak ideme von na menej ako hodinku, tak sa ani neunúvam.

Vitamín D

Naša pokožka totiž slnko potrebuje. Syntetizuje sa v nej vitamín D, ktorý vlastne nie je vitamín, ale hormón a zo slnka ho pokožka získava najviac. Okrem toho ho môžeme prijímať aj v potravinách, ako sú morské ryby, avokádo, vajcia. Viete inak, prečo sa vitamín D dáva malým deťom? Určite ste aj vy bábätku dávali, alebo dávate Vigantol, či inú formu vitamínu D. Zistilo sa totiž, že asi 70% slovenských detí, ho má nedostatok. Ja babám vitamín D dávam celoročne v kvapkách, nielen v zimných mesiacoch.

O tomto vitamíne je toho ešte veľa čo nevieme, ale zatiaľ vieme, že je dôležitý pre správne fungovanie imunity, obličiek, podporuje vstrebávanie vápnika a jeho ukladanie v kostiach. Deti, ktoré majú jeho deficit, sú vo väčšom riziku respiračných infekcií, ale aj zlomenín.

 

Tak si pamätajte, všetko s mierou, vyberte si dobre a hlavne si to leto užite aj s deťmi, do ničoho sa nesilte a zažite krásne chvíle, ktoré si budú deti pamätať.

Krásne leto a veľa nových dobrodružstiev!

 

Za opaľovacie prípravky na obrázku ďakujeme Little Hipster Shop.

Za krásne foto ďakujeme našej šikovnej Andrejke.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *