O ekológii

Na mojom blogu pravdepodobne nikdy nenájdete klasické zero waste rady. Tí, ktorí ma poznáte, viete, že som príliš pohodlná na to, aby som sa obmedzovala pri každodenných činnostiach kvôli životnému prostrediu. Je to síce smutné, ale je to tak. A so mnou asi tak 95% tejto planéty. Rozhodla som sa preto napísať článok o tom, čo môžeme spraviť pre planétu a absolútne sa tým neobmedzíme. Recyklovaním nebudem začínať, lebo pevne verím, že už všetci doma máte zvlášť miesto na plast a papier.

Plasty

Začnime teda tým totálne najhorším, čo ako ľudstvo produkujeme, a to sú plasty a polystyrén. Nebudem vám hovoriť, že nikdy si už nekúpte kolu v plastovej fľaši, lebo je to fuj a zhoríte za to v pekle. Na začiatok by stačilo, keby ste si kúpili jednu dobrú a peknú fľašu na vodu a jeden pekný a kvalitný prenosný pohár na kávu. Ja som si nedávno kúpila jednu v HM a je taká pekná, že si ju ani nezabúdam vziať z domu. Hocikde si ju naplním vodou a snažím sa dodržiavať pitný režim. Jasné, že občas si svoj keep cup zabudnem, alebo aj fľašku na vodu. Ale minimalizovala som kúpu plastových fliaš (a ušetrila som fakt dosť peňazí). Skúste si napríklad začať nosiť obaly na jedlo, ak chodíte niekam po obed a jete ho doma alebo v kancelárii. Nebojte, nebudú na vás pozerať divne. Alebo budú, no a čo. Nabudúce keď si objednáte limonádu, kolu alebo čokoľvek na pitie v reštaurácii, upozornite vopred čašníka, že nechcete slamku, toto vás nestojí absolútne žiadne vlastné úsilie.

Sáčky

Sú fakt všade. Minule som tak išla do obchodu a kúpila som okrem iného aj tri jablká. V rámci minimalizácie sáčkov, som si ich vyložila na pás a predavačka hneď vytiahla sáčok, že mi ich tam predsa len dá. Odmietla som. Pozrela na mňa ako na vraha. Odvtedy sme viedli takú tichú súkromnú vojnu. Vždy vyskúšala, či fakt nezmením názor. A fakt, nezmenila som. Už mi ich neponúka, vyhrala som.

Áno, môžete si kúpiť vrecká na pečivo, zemiaky a ovocie a nosiť ich so sebou do obchodu. Bolo by to super. Ale stavím sa o čo chcete, že ich aj tak zabudnete, spolu s tou plátenou taškou, ktorých máte doma aspoň 30. Ja nie som iná. Ale teda na začiatok by sme mohli skúsiť, rožky do sáčku, zeleninu nie, hmm? Textilné tašky na nákup stačí nezabudnúť doma (ak sa podarí, máte bod k dobru). Okrem toho, sa bránim používaniu tých hnusných plastových rukavíc pri naberaní pečiva, ktoré sú len ďalším odpadom.

Oblečenie

Názov slow fashion ste už určite počuli. Že si máme vyberať výrobcov, ktorí pracujú ekologicky, používajú prírodné farby, snažia sa o produkciu malého množstva odpadu, upcyklujú. Super nápad, ale ktorá slovenská rodina si to môže pravidelne dovoliť? Väčšina slow fashion módy je šialene drahá. A áno, aj ja sa snažím si vyberať lokálne ekologické šaty, ale netreba to zasa preháňať.

Skôr by som povedala, že stačí nakupovať menej. Toto riešenie sa volá kapsulový šatník. To znamená, že máte v skrini málo vecí, ale všetky sa dajú nosiť spolu. Ja som momentálne niekde na pol ceste medzi recykláciou toho, čo už si v živote neoblečiem a plánovaním nákupu desiatich vecí, ktoré budem nosiť stále dokola. Pokojne nech sú aj drahšie.

To isté sa teraz snažím spraviť so šatníkom dievčat. Nekupujem im vzorované veci, snažím sa aby mali farby, ktoré sa ľahko kombinujú a neutrálne doplnky, ako tenisky, čiapky, šály, ponožky. Veci po dievčatách tiež posúvam ďalej, aspoň také, ktoré sú v dobrom stave. A aj tak tu mám ešte tri vrecia šiat.

Inak, čím menej vecí máte, tým menej ich potrebujete. Boli časy, kedy sa celý môj materiálny život zmestil do dvoch cestovných tašiek.

Kozmetika

Toto je najľahšia vec na svete. V rámci kozmetiky nám všetkým úplne stačí, aby výrobky neobsahovali mikro a nano častice, ktoré sa dostávajú do vody a škodia morským živočíchom. Preto pozor na pílingy, opaľovacie krémy, zubné pasty s mikroperličkami. Tiež by bolo super, ak by sme používali kozmetiku, ktorá nie je testovaná na zvieratách. Okrem toho, je už potom na vás, či chcete ísť ešte ďalej a kupovať ekologické prášky, čapované aviváže a iné vychytávky, ktoré sú určite veľkým plus k životnému prostrediu, avšak o ich efektivite mám určité pochybnosti.

Papier

Zasa niečo, kde toho nemusíte veľa spraviť. Odmietnite 460 servítok v mekáči. Aj tie letáky, čo sa vám všade snažia napchať. Aj tie handry, čo ste si kúpili úplne neslowfashion v Zare, si môžete strčiť do kabelky namiesto papierovej tašky. Do tohto odstavca patria aj vložky, tampóny a plienky. Takto, mňa nikto nedonúti žiť bez vlhčených utierok. A látkové vložky, nie, ďakujem pekne. Ale napríklad taký menštruačný kalíšok by som vyskúšala, lebo vraj je dobrý. Toaleťák by som tiež mohla kupovať aspoň recyklovaný. Látkovať nebudem, ale babám som kupovala eko plienky, lebo na iné boli alergické. Ale áno, aj tie sú drahé, zaplatíte za ne dvakrát viac ako za obyčajné. Takže si tak trocha myslím, že je to aj úloha štátu, aby podporoval ekologické riešenia, výrobky a postupy.

Doprava

Nepoužívajte autá, choďte pešo, MHD a podobne. Bla, bla, bla. By som ich natrepala všetkých s dvojkočíkom do trolejbusu, fakt. Ináč, minule som sa strašne ekologicky vybrala s dvoma deťmi autobusom, cez plece obrovská taška so všetkými blbosťami, lialo ako z krhly. Deti v gumákoch sa tešili, ja menej. A najmenej, keď si Eliška na prechode do tých gumákov ešte aj nacikala. To bol môj posledný ekologický dopravný pokus.

Normálne používajte autá, veď na to boli vynájdené. Ale keď sa dá, rozvezte kamošky po stretku domov, nech si nemusia volať taxík. Keď je pekne a nikam sa neponáhľate, tak aj tá prechádzka stojí za úvahu.

 

Tak čo? Presvedčila som vás trocha, že sa to dá aj bez toho, aby sa z vás nestali látkujúce v orechovom slize perúce strhané matky? Inak ani nemusíte urobiť všetko naraz. Fakt stačí, keď si zajtra tú balenú vodu prvýkrát nekúpite.

Dajte mi vedieť vaše ekologické vychytávky, ktoré nestoja veľa úsila a osvedčili sa vám. Rada vyskúšam!

 

Zdieľaj

Jeden komentár k “O ekológii”

  1. Super článok:) Ja som sa nad svojím pričinením znečisťovania planéty vážne zamyslela cca pred rokom. Z vlastnej skúsenosti viem, že začať žiť ekologicky nejde z dňa na deň, je to beh na dlhú trať. Treba od základu zmeniť návyky a to ide ťažko. Preto si myslím, že je dôležité začať čo najskôr a ísť na to postupne, aby človek nechytil hneď na začiatku šok z toľkých zmien a neskončil skôr, ako naozaj začal, všakže. Tvoje rady sú perfektné a sú skvelým nakopnutím pre všetkých, čo sa stále neodhodlali k zmene. Držím palce!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *