Plienková dermatitída. Ako na ňu?

Tento článok nie je zvyčajný mama výlev, ani spomienka na Afriku. Je vlastne trošku odborný a chcela by som ním mamám s malými bábätkami uľahčiť život.

Ide o to, že moje deti mali škaredú plienkovú dermatitídu. Že neviete, čo to je? Sú to v podstate zapareniny, ale veľmi škaredé a ťažko sa liečia. Trvalo mi hodnú chvíľu, kým som prišla na spôsob, ako to vyliečiť a baby si prežili naozaj nepekné chvíle.

Plienková dermatitída začína ako obyčajná zaparenina. Tá ak sa neprelieči, prechádza do druhého štádia, kedy sa na pokožke bábätka objavujú nepekné vyrážky, pľuzgiere a niekedy môžu byť aj sekundárne infikované baktériami alebo kvasinkami. Vyzerá to približne takto:

(Zdroj: internet)

Dostala som všelijaké rady, vzácne, aj úplne od veci, radili mi mamy aj zdravotníčky. Najlepšia rada, ktorú som dostala bola: „Veď ich odplienkuj“. Ale skúste odplienkovať dieťa, ktoré na to nie je pripravené…

Z rád, za ktoré som veľmi vďačná a ktoré mi naozaj pomohli, som vám vybrala tie, ktoré stoja za vyskúšanie:

Deti po každom kakaní a pri každej výmene plienky osprchovať pod vodou a poriadne osušiť uterákom. Dieťatko môžete aj nechať s holou riťkou, pokiaľ to počasie a jeho vek dovoľuje.

Z krémov, ktoré pekne zaberajú sa mi osvedčil NeoPytiol, ktorý dostanete v lekárni. Ostatné na bežné zapareniny škoda skúšať, nie sú určené na liečbu dermatitídy.

Niekedy pri ťažkých stavoch a infekcii sú nutné aj kortikoidové krémy. Tu by som chcela podotknúť, že kortikoidové maste samé o sebe nepomôžu, ak je prítomný vyvolávajúci faktor podráždenia. Áno, na chvíľu to ustúpi, ale dermatitída sa vždy vráti. Kortikoidové krémy (Hydrocortizon krém) sú pre deti bezpečné, netreba sa ich báť, pri akútnom štádiu pomôžu zvládnuť zápal. Nesmú sa používať dlhšie ako 7 dní a predpíše ich pediater. Mala by to byť však posledná možnosť.

Antibiotické maste a maste proti kvasinkám. Ich použitie zváži pediater, je pravdepodobné, že vám ich prepíše ak uvidí na pokožke infekciu. Takisto sú bezpečné a netreba sa ich báť.

Najdôležitejšia rada, ktorá mi pomohla a bez ktorej by som sa pravdepodobne zacyklila v kruhu mastí a krémov, je: ZMENIŤ PLIENKY. Vyvolávacou príčinou dermatitídy je totiž plienka a to konkrétne chlór, ktorým je bielená. Takže máte dve možnosti. Začnete látkovať, alebo kúpite ekoplienky nebielené chlórom. Ja som zvolila druhú možnosť, kúpila som Babylove Bio, prípadne keď nemali, tak inú eko značku. Nevýhoda týchto plienok je, že nemajú takú savú schopnosť, ako normálne plienky a tak ich musíte častejšie meniť. To ale musíte aj tak, kvôli pravidelnému natieraniu a  ošetrovaniu.

Zbaviť sa plienkovej dermatitídy netrvá deň, no po zmene plienok uvidíte, že to je každým dňom lepšie. Spolu s masťami a krémami sa tento boj dá zvládnuť a dúfam, že nám naň ostane len nepekná spomienka. Ak poznáte maminky s malými bábätkami, odovzdajte tieto ťažko nadobudnuté skúsenosti ďalej 🙂

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *