Manuál pre matku po materskej dovolenke

Materská dovolenka je super vec. Toľko sa naučíte. Viete, čo je reflux, ako sa prebaľuje dieťa, poznáte detské ihriská, aj všetky mená dinosaurov naspamäť . Zvládate jednou rukou miešať krupicovú kašu a druhou odháňať od sporáka dieťa, pritom simultánne vykrikujete príkazy na dieťa staršie. Multitasking sa to volá a úto vlastnosť majú špičkoví manažéri. A matky.
No a potom príde ten čas, keď sa musíte zaradiť naspäť do spoločnosti. Nie je to ľahké, lebo síce ovládate všetky detské postavy od My Little Pony, cez Paw Patrol až po Požiarnika Sama, ale svet vonku vám trocha utiekol pomedzi prsty. Niekedy netušíte ani aký je deň, mesiac, rok, nieto ešte aktuality z týchto dní.
Pripravila som vám preto manuál pre matky po materskej dovolenke, ktorý vám so zaradením do života určite pomôže.

Stolovanie
Nie, nemusíte kolegyňu utierať, keď jej náhodou kvapne. Nie ste doma. Po ľavej ruke vidlička, v pravej nožík, lyžicou jeme iba polievku. Okrem materskej, na materskej obvykle jeme lyžicou všetko, lebo šetríme čas a bordel. No a máte pol hodinu, čo je v materskom čase nekonečne veľa, čiže nemusíte hltať ako o život. Normálne, pomaly. Áno, normálne je pomaly.

Konverzácie
Toto je ťažká vec. Musíte sa naladiť od hajajaj-kukuku na dospelácke veci, niekedy aj v cudzom jazyku. Nerozprávajte o politike, náboženstve, peniazoch, aspoň nezistíte akí sú vaši kolegovia debili hneď na začiatku. Vianočný večierok to istí, tam sa to ukáže na stopro. A bohužiaľ ani vaše deti nikoho na pracovisku nezaujímajú, takže okruh tém sa zužuje na počasie, kultúru, udalosti (nie ohováračky) a šport. Blbé, lebo neviem ako vy, ale ja nie som ani Iľko, ani Borbély a správy nesledujem. Skúste tipy na dobré filmy, knihy, divadlo, možno bezdetní kolegovia poradia a vy konečne vypadnete večer von.

Móda
Kým vy ste nosili tenisky a ruksak všade, lebo veď materská, móda si žila svoj život a vy zrazu zisťujete, že svet ovládla kožušina na topánkach, leopardí vzor a flitre. Máte pocit, že ste na materskej boli 20 rokov, pozeráte na ten nevkus a neviete, či sa máte vystreliť na Mars, alebo ísť nakupovať. To druhé samozrejme a týmto všetkým veciam sa vyhnite. Kúpte si jedny dobré kožené lodičky na nízkom opätku, v ktorých zvládnete bežať na bus aj vybrať dieťa zo škôlky. Kúpte si veľkú čiernu kabelku, lebo tých krámov po materskej nebudete nosiť o nič menej, práve naopak, občas sa k nim pridá počítač alebo nákup z potravín.

Technika
Vyšiel najnovší iphone. Nie je o nič lepší ako ten starší a ľudia prechádzajú na Samsungy a Huaweie. Keďže materská vám finančne úplne neprilepšila, nemusíte ľutovať zbytočných 1500e. Lebo presne toľko stojí. Koniec technického okienka.

Politika
Eeeee, v Amerike majú Trumpa a robí im tam dosť problémy. Som sa dozvedela od Američaniek. Okrem toho majú vo Francúzsku fakt pekného prezidenta. Aj v Kanade premiéra. No a novozélandská premiérka porodila v úrade a o 6 týždňov bola šup naspäť v práci. Predvčerom vzala dieťa aj na návštevu OSN, malý sedel s tatkom a pozorne počúval. Ale vraj o pol štvrtej nad ránom až taký pokojný nebol.
Zo Slovenska môžete skúsiť predebadiť ďalší pochod, Dankov diplom, horiace vlaky, alebo blížiace sa komunálne voľby. Teda ak nevolíte Kotlebu, to by ste mali byť radšej úplne ticho.

Koniec materskej je ťažký, ale budete mať znova nové podnety, stretnete dospelých ľudí a niektorí sú aj celkom fajn. Do materskej reality sa vrátite presne pred bránou škôlky, keď dieťa skočí do mláky a odnesú to vaše nové lodičky.

Zdieľaj

5 komentárov k “Manuál pre matku po materskej dovolenke”

  1. Jeziiiis vďaka !!! Možem takéto este zaktualizovane ( neverím , ze som take zložité slovo použila ) poprosiť este o rok ????? Teda v auguste aby som bola presná …. vďaka !!!
    Inak si stále lepšia a lepšia …. teším moc na ďalšie články ….?

  2. Ahoj, veľmi sa mi páči čo a ako píšeš! nadhľad, ľahkosť, humor a hlavne polopate tak ako sa veci majú… ja som na MD už 2.roky,a keďže druhý mrňous má 4 mesiace… tak ešte mám nejaký ten rok, dva, tri pred sebou. Ešte že som ťa objavila… mám čo čítať počas nočného kojenia ??‍♀️ prajem všetko dobré T.

  3. Rada si tu čítam lebo aj ja som už niekolko rokov spánkovo deprivovana stvormatka ( no niekedy sa cítim ako praveka žena ). Posledne deti no 3 a 4 mám dvojičky…no a kedysi dávno som aj ja bola lekárkou 😀 a btw mojim plánom bolo tiež dobrovoľnícit na misiách 🙂 len to teda nevyšlo a namiesto toho rodím, kojim a učím sa rozne soft skills a inému (nezabit napríklad:) ….. teším a desím sa toho nástupu spat do prace. Super sú tieto tvoje články, vždy ma tu čosi rozosmeje a hlavne povzbudí! Vieš to brať s ľahkosťou a to je super. Pozdravujem 🙂 Monika

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *