O plienkach

Toto je v istom veku dieťaťa celkom citlivá téma, na ktorú existuje milión názorov, blogov, článkov. Všade nájdete rady ako zbaviť dieťaťa plienky, takže tento blog nebude ďalším návodom. Chcela by som vám napísať niečo, čo vám pomôže možno oveľa viac.

Celá tá materská súťaž o to, koho dieťa je lepšie, poslušnejšie, šikovnejšie, ma žeraví do biela. Moje dve deti mohli byť odplienkované už pred pol rokom. Neurobila som to. Som príliš lenivá na to, aby som ich v zime vyzliekala z desiatich vrstiev oblečenia zakaždým, keď si zmyslia, že chcú ocikať trávičku. Som takisto príliš lenivá na to, aby som vstávala v noci vždy, keď sa im práve dá na záchod. A absolútne ma vytáčajú matky, ktoré tvrdia, že majú deti odplienkované v roku. Keď dieťa musíte posádzať na nočník, nepýta sa a má denne aj tri nehody, nie je odplienkované. Ostatné matky sú potom z toho akurát tak na nervy.

Takže takto to bolo u nás: deti sa na nočník pýtajú samé. Nikdy som ich nenútila a nikdy by som to ani nerobila. Verím, že nútiť dieťa sedieť na nočníku znamená neskoršie podvedomé bloky v tejto oblasti. Poznáte tých ľudí, ktorí keď sú neznámom prostredí (na dovolenke, služobnej ceste atď), sa nevedia vytoto? Jop, to sú oni. Netvrdím, že všetci, ale tvrdím, že zbytočne trvať na skorom odplienkovaní je skôr škodlivé ako prospešné.

Neodplienkovávajte deti, ak:

  • Nechcú sedieť na nočníku alebo záchode.
  • Skrývajú sa s plienkou pod stolom a kakajú v súkromí.
  • Nemajú ráno suchú plienku.
  • Nepýtajú sa samé

Všetko má svoj čas, koniec koncov, na záchod budú chodiť ešte celý život. A vám nebude dvakrát príjemné hľadať záchod práve v tých najnevhodnejších momentoch. Áno, zahŕňa to situácie ako napríklad utekať cez celý obchoďák, aj keď ste sa práve dostali na rad v pokladni, kde ste čakali pol hodinu. Lebo dieťa zahlási: „Mamííííííí, vovénko!“ A máte vybavené. A to v Auparku je to ešte vždy lepšie ako v MHD.

Zatiaľ som zažila už všeličo. Kakanie pred dvesto turistami a potom zbieranie výlučkov do sáčku, presne ako po psovi. Ocikávanie trávičky, stromčekov a hovienko v gaťkách. No jo, a mám to naraz dvojmo! To znamená, že sa im určite dá cikať aj kakať úplne naraz. A to zasa znamená, že mám sakra málo rúk.

Takže, pokojne počkajte. Na leto, na ďalšie leto, na škôlku, na to, kým dieťa usúdi samé, že chce. Nie je to hanba. Maturovať s plienkou nebude. Nesilte to a dieťa sa vám odplienkuje aj samé.

 

Zdieľaj

13 komentárov k “O plienkach”

  1. Ahojky,
    tento članok si mi napísala ako z duše, malý sa odplienkoval až v dva a pol roku, presne som riešila, že ho nebudem cez zimu vyzliekať…. a urobil to sám od seba bez silenia a ničoho a aj v noci…. zo dňa na deň… som za to že každé dieťa musí dozrieť…. inak potom môže mať problémy….

  2. Trefne napísané.
    Dieťatko je možné odplienkovať až keď naozaj rozumie, čo sa okolo neho deje a to sa donutením jednoducho nedá.
    Baby veľmi vám fandím, držte sa!

  3. Pravda pravdúca ? tiež som sa vždy trápila tým, že prečo moja dcéra nerobí to, alebo ono ?. A teraz sa aj hanbím, že mi trvalo pokiaľ som pochopila, že nech robím čokoľvek všetko je tak ako má, všetko má svoj čas a vždy to príde vtedy, keď bude naša malá na to pripravená ?. Teraz má 2 roky a 8 mesiacov a odplienkovala sa sama až teraz, pekne sa pýta, alebo ide sama a to som ju ja blbá strkala na nočník už keď mala pol roka, lebo sa to tak má ?.

  4. Súhlasím s každou vetou, u nás boli dievčatá šikovné, zvládli to okolo 2. roku, pri najstaršej som to trošku tlačila (ešte neskúsená!!!), a nebolo to dobré, po čase sa dcera, presne ako Saška píšete, blokla a k plienkam sme sa museli vrátit. Našťastie len na chvilku. Synovi odplienkovanie trvalo dlhšie, ten mal z nočníka panický strach, tak sme nočník schovali a čakali. Musela som si síce počkať skoro až na jeho 3. narodeniny, ale potom to šlo rýchlo, zo dňa na deň, odplienkovaný bez jedinej nehody, vrátane nocí. Najhoršie je, keď sa do týchto vecí začnú, i v dobrom, starať iní. Každé dieťa je originál a niet nad to, keď matka i dieťa sú v kľude.

  5. Nikde nevidim kedy ste zacali. Casove obdobia ma zaujimaju 🙂 moj ma 2r 4m a ani bohovi, tym ze je druhy chalan neriesim to..

    1. no posadzala som ich po zobudeni hadam od roka roka a pol, ale nikdy som ich nenutila, netlacila na ne a ked nic nespravili tak som to neriesila. Same sa zacali pytat tak okolo 2rokov a 3mesiacov, ale len obcas. Odplienkovali sa ked mali cca dva a pol roka v lete, mali par nehod v aute, alebo v noci, ale inak v pohode.

  6. aach Saška, z duše mi píšeš! náš Matúš má 20m, ale ešte sa na to nechystám.. je narodený v polke decembra, takže rok bol absolútne nevhodný a skoro, rok a pol tiež, on si dáva načas, v lete ako 18m mi len chodiť začal, a v zime keď bude mať dva – stotožnujem sa s tvojím názorom, 100vrstiev oblečka, isto nočník riešiť nebudem… budúci rok v lete v 2,5r to myslím bude asi najschodnejšie a presne ako píšeš – dieťa by sa malo vedieť vypýtať, odkomunikovať – pasívne posadiť, náhodou tam niečo pustí, potom “nehoda”, potom zas nie –
    to nie je odplienkovanie podľa mňa.. a možno nám to vyjde zo dňa na deň :))

  7. Saska, vy ste mega super…. Fakt! 🙂 Moja dcera to dala ako 3 rocna sama, tyzden pred skolkou… Manzel ma v zime nahanal, ze ved uz je cas, ze jeho sestry dcera uz sedela na nocniku ako polrocna… Tak som mu povedala, ze nech to necha cele na mna, ze to v zime robit skratka nebudem… Ze ma vsetko svoj cas, niektore deti sa odplienkuju skor niektore neskor… S septembri mi manzel povedal, ze som mala pravdu a ze je rad, ze to nechal na mna… Paradny clanok! ❤️

  8. Pekný článok. Neznášam porovnávanie. Mám 3 deti. Dvaja starší chalani boli bez plienok keď mali cca 20mesiacov sami od seba sa rozhodli. Dcérka má skoro 2.5 roka a ani počuť. Každé dieťa je unikát, v niečo sikovnejsie jedno v niečom druhé a tak je to správne.?

  9. Od dnes uz budem fakt na temu odplienkovania alergicka. Dcera ma problemy s velkou potrebou a boli sme pri doktorke a samozrejme ako to vacsinou byva sestricka sa za tie dlhe roky praxe povazuje za doktorku, tak sa ma pyta, ci malu pravidelne posadzam na nocnik. Ze pomahaju rezimove opatrenia, teda pravidelne posadzat na nocnik. Ja ze nie, obcas ju posadime, ale proste tam nechce sediet, tak ju nenutim a vacsinou ked aj robi potrebu tak sa schovava a ta spustila, ze ako to je mozne, ona je uz velka baba (ma 22mes.), ze aj ked nechce sediet, ze ja ju mam zabavit, ze ved som doma, mam cas vymslat ako ju zabavit a skusat. Ja, ze asi nie je pripravena, ked tam proste sediet nechce, ci ju tam mam prilepit. Odporucila mi kupit si knizku ako odplienkovat dieta. Proste chovala sa ku mne ako k nejakej neschopacke, pretoze nemam este odplienkovane dieta, ktore nema ani 2 roky a, ze uz rocne deti si schopne sediet na nocniku.

  10. Super článok, a Vás obdivujem, že ste dokázali odplienkovat dvojičky. A vôbec za všetko dvakrát. Ja zas tak trochu neverím že dieťa sa opýta scista jasna samo od seba. Že to potrebuje trochu postrčiť. Začala som tým, že sme si s malou vysvetlili na čo je nočník dobrý a že keď bude chcieť cikať má ukázať na nočník. Po tom, čo som si overila, že tomu rozumie, som jej nedala plienku. Po pár nehodách jej začalo byť neprijemne v mokrých veciach a preto si sadla na nočník. Trvalo to necelé tri dni. Mala 2r 3m. A urobili sme to v zime, lebo som cítila že mi rozumie a začala lepšie komunikovať. Keď sme to skúšali na jej druhé narodeniny, vôbec nechápala o čom rozprávam, preto som to nesilila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *