Nútite deti jesť? Prečo?

Ninka sedí nad polievkou a vôbec nechce jesť. Ja som zúfalá, lebo neviem čo s ňou a Eliška to všetko sleduje a nechápe. Vyhrážam sa jej, prosím ju, dohováram, neplatí nič. Horko-ťažko do nej dostanem dve ďalšie lyžičky a posielam ju preč. V tom počujem z obývačky zvuk vracania a bežím eliminovať škody.

A viete, čo? Sekla som s tým presne po tomto zážitku. Ninka nikdy nebola jedák, je málo, skôr ovocie a zeleninu, jedlo si vyberá. Prílohy takmer neje, polievky miluje a keby mohla, tak žije na sladkostiach. Eliška je všetko, keď je hladná, keď nie je, neje ani ona.

„Zjedz to, lebo ti to napchám ušami! Keď nebudeš jesť, budeš chorá! Dobré deti papajú! Okamžite, zjedz, lebo…!“ Našli ste sa v týchto vetách? Vydierate deti, alebo im hrozíte? 

Ja som zistila, že to absolútne nepomáha. Ak nechcú jesť, aj tak to do nich nedostanem, výsledok je akurát vynervovaná matka. Navyše som sa zamyslela nad tým, prečo to robím. Prišla som na to, že dôvody môžu byť rôzne. Jednak som sa bála, že keď nebudú jesť, tak neviem čo. A fakt ani neviem čo by sa im mohlo stať, keď sa nenajedia. Akože schudnú? Alebo budú menej vystrájať, lebo nebudú vládať? 😀 Nech. Druhým dôvodom, ktorý je oveľa prozaickejší je ten, že JA som sa s jedlom natrápila, navarila a ony si dovolia to nechcieť. A odkedy som prišla na to, že je to viac o mne ako o nich, jesť nemusia.

Mám svoje pravidlá. Ak nezjedia, nedostanú žiadnu sladkosť. Ak na raňajky nezjedia, jedlo balím von a ponúknem ho znova. A tomu verte, že po hodine na ihrisku zošrotujú všetko. Ak nejedia na obed, ohrejem po spánku.

Faktom je, že naše zaužívané stravovacie návyky sú úplne zlé. Moje deti nemajú veľmi rady chlieb. Nevidím dôvod, prečo by som mala trvať na tom aby ho jedli, keď mňa z neho nafukuje a vôbec mi nerobí dobre. Zemiaky im tiež nechutia, mäso jedia zriedkavo. Milujú maliny a čučoriedky, no tak im ich kúpim, najlepšie namiesto kinderka, aj keď aj tie milujú a niekedy ich aj dostanú.

Koľko z nás sa snaží obmedziť prílohy, nejesť po piatej, schudnúť, upraviť stravovanie? A prečo sa stále snažíme nacpať do detí to, čo je v konečnom dôsledku potom príčinou obezity a metabolických porúch?

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *