Ako vybrať umelé mlieko pre bábätko

Človek by čakal, že nájde nejaké rozumné porovnanie umelých mliek, zloženia, komfortu bábätiek a podobne, najlepšie od nejakého pediatra, ktorý sa v tom vyzná. Keď som vyberala pre baby umelé mlieko, strávila som na internete hodiny, no slovenskí pediatri asi ešte spia. Preto som si začala čítať o umelých mliekach sama.

Materskému mlieku sa nič nevyrovná, no ak z nejakého dôvodu nechcete alebo nemôžete dojčiť, tak dobrá správa pre vás je, že vaše dieťa prežije umelé mlieko bez ujmy. Pokiaľ ste vyskúšali laktačnú poradkyňu, nonstop prikladanie, cievkovacie a lyžičkové peklo, jedli ste senovku a smrdeli ako zmoknutá vegeta, viete o čom píšem.

Výber umelého mlieka však závisí na mnohých faktoroch, lebo nie každý drobec je úplne bezproblémový a môže vyžadovať mlieka špeciálne, napríklad hypoalergénne, antirefluxné a iné. Tieto predpisuje pediater a tým ušetríte asi polovicu peňazí z ceny mlieka, ktorú vám preplatí poisťovňa.

Výber umelého mlieka je dôležitý, lebo bude nahrádzať dieťaťu to vaše. Preto by malo mať zloženie čo najviac podobné materskému mlieku a prídavné látky, ktoré bábätko potrebuje pre rast a vývoj.
Takýmito látkami sú vitamíny A, C, D, probiotiká alebo prebiotiká, železo a omega3 mastné kyseliny (DHA, ARA).

Na čo si dať pozor pri výbere:

  • Obsah bielkovín v mlieku je veľmi dôležitý. Za optimálny obsah bielkovín sa považuje pomer 1.7g/100ml mlieka, ktorý má aj materské mlieko. Umelé mlieka zvyknú mať tento pomer vyšší, niekedy až nad 2g/100ml, pretože bielkoviny kravského mlieka nie sú také kvalitné ako z mlieka materského. To však podľa najnovších štúdií môže viesť k detskej obezite, cukrovke a iným ochoreniam. Preto je dôležité aby mlieko, ktoré budete dávať deťom malo vysokokvalitné bielkoviny v rozumnom pomere.
  • V prvom roku života majú deti vysokú spotrebu železa, mlieko by malo byť preto obohatené o železo, ale niektoré takéto mlieka môžu spôsobovať zápchu u bábätka. Takže mlieko, ktoré vyberiete, by malo mať dostatok železa, no nespôsobovať brušný diskomfort. Niektoré mlieka zapekajú, iné sú ťažšie stráviteľné a deti z nich vracajú. Nájsť také, ktoré bábätku sadne môže trvať nejaký čas.
  • V prvých dvoch rokoch mozog bábätka stále dozrieva a na to potrebuje a denne spotrebúva omega3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležitou stavebnou zložkou mozgových buniek. Preto sa dojčenecké mlieka obohacujú o výťažky z repkového oleja, ktorý má najpriaznivejší pomer nenasýtených mastných kyselín.
  • Probiotiká a prebiotiká pomáhajú budovať zdravú črevnú flóru a tým prispievajú k imunite detí, keďže črevo, hoci sa to nezdá, je najväčším  imunitným orgánom v ľudskom tele. Nie nadarmo sa vraví, sme to, čo jeme.
  • Niektoré mamy si potrpia na BIO kvalitu mlieka, to znamená z regulovaného hospodárstva s prísne kontrolovaným obsahom pesticídov a iných látok. Avšak aj neBIO mlieka prechádzajú prísnymi kontrolami, takže tu sa nie je veľmi čoho obávať.
  • K rozhodujúcim kritériám patrí určite aj cena. Neplatí nutne, že drahšie mlieka sú aj kvalitnejšie, aj keď povedzme si úprimne, umelé mlieko nie je žiadny lacný špás. U mňa doma ide na kilá :slight_smile:

A ešte dôležité upozornenia:
Neprechádzajte na 2ku mlieko skôr ako má vaše dieťa zavedené dva príkrmy. Veľmi častým omylom mamičiek je, že pokladajú 2ku za silnejšiu a výživnejšiu, no opak je pravdou. Pokračovacie mlieka sú slabšie, nenahrádzajú kompletnú výživu pre deti a preto musia mať zdroje vitamínov a minerálov aj zo zeleniny, ovocia a mäsa. Niektoré štúdie dokonca odporúčajú ostať na prvom mlieku až do konca prvého roka života.

Značku mlieka nestriedajte často, je to pre nevyvinuté obličky dieťaťa veľká záťaž.

Dúfam, že som vám článkom pomohla a poteším sa každému zdieľaniu medzi mamami, ktoré majú rovnaký problém, ako som kedysi mala ja.

Zdieľaj

29 komentárov k “Ako vybrať umelé mlieko pre bábätko”

      1. Och ďakujem, že som natrafila za normálny článok na tému UM. Ten odstavec o laktačnej ma pobavil, sú to len 3 mesiace a po odchode laktačnej a snahe dodržiavať to, čo všetko odporučila sa mi chcelo plakať. ( vlastne po 1 dni som revala ako malaaaa ??). Úprimne ja som si doteraz nečítala čo presne obsahuje Nutrilon 1 AR, ktoré náš drobec zbožnuje, nemožem sa statožniť s tým, že musíme UM.Bola som veľmi nešťastná, že nemôžem kojiť. Po prečítaní članku ste/ si ma upokojila ???.

        1. Nutrilon je dobre mlieko, obsahuje vsetko co ma mlieko mat. Dojcenie z vas neurobi lepsiu matku, takze hore hlavu o rok sa na tom budete smiat 🙂

  1. Dobrý deň,vďaka za užitočné informácie,ktoré v týchto dňoch potrebujem,keďže sa žiaľ zaraďujem k ďalším z nekojacich matiek. Nemôžete napísať konkrétnejšie,ktoré UM by toto spĺňalo,či konkrétne značky tu asi zverejňovať nemôžete.
    Ďakujem,aj za ďalšie super články.

    1. Ja som bola velmi spokojna s Hipp, ale splna ich urcite aj Sunar, Nutrilon. Osobne nemam dobru skusenost s Bebou. Dakujem velmi za precitanie 🙂

        1. Ahoj, nie je to zle, pokial malemu nerobi problem. Moje po nej mali velmi tvrdu stolicu a bolelo ich brusko pri kazdom kakani, takze som bola nutena vymenit….

          1. Zaujimave ako na kazde dieta UM inak posobi. U nas Beba dobre a Sunar nas zapekal riadne.
            Mimochodom velmi pekne dakujem za tento clanok 🙂

          2. Hej, je to fakt, ze kazdemu nieco ine vyhovuje. Preto si ani nedovolim odporucat konkretnu znacku, iba mozem povedat, co mojim babam sedelo…

      1. Surfujem po nete a konecne som natrafila na normalny clanok. Ano senovku som brala na kila 😀 Da sa nejak dat odber na Vase clanky alebo nieco take?

        1. Dobrý deň/Ahoj,
          keď dám nový článok, tak to vždy vyhodím na fb a instagram, kde sme tiež ako doubletrouble.sk, takže odporúčam sledovať tam.
          Newsletter nerobím, lebo mňa to skôr otravuje, keď mi do mailu príde milión takýchto blbostí 🙂

  2. Aj ja prave riesim zmenu UM,skusame Hipp a som dost nervozna,ci je dobre a ako ho dcerka prijme. Dakujem aspon za tieto informacie,kedze pre nekojace matky nie su ziadne infornacie 🙁

  3. Najlepsiu skusenost mame s Bepa Supreme, je to vylepsena Beba HA, da sa zohnat len v Rakusku a Nemecku zatial, co je podstatne neobsahuje palmovy olej a je lahsie stravitelna kvoli upravenym bielkovinam. Nas drobec sa narodil predcasne o dva mesiace skor a myslim ze aj vdaka tomuto mliecku takmer vsetko dobehla. Na rozdiel od klasickej HA je perfektne rozpustna, nevyhodou je cena, takmer 29 eur za 800g ale v tomto nesetrime. Ak budete mat niekto zaujem, kludne napiste, ak pojdem na nakupy viem poslat postou 😉 cictom@centrum.sk

  4. super clanok??? ja by som sa chcela poradit (ak je to mozne),ako zistim ze babatku mliecko nevyhovuje?od zaciatku mame nutrilon (najskor 1,potom good sleep a teraz profutura)…medzi tym sme skusili humanu a to som zistila,ze nesedi lebo mal hnacku a kakal iba 1x za den…pred tym pravidelne 2-4x…nutrilon mu chuti aj ma peknu stolicu (akurat ten good sleep ho zapiekol pri dlhsom pouzivani,preto sme zmenili),len niekedy sa mi v noci alebo uz pri zaspavani velmi myka a kope nozickami aj zo spanku ? je aj toto znak ze treba mliecko vymenit???‍♀️ lebo to nechcem moc striedat a ublizit mu tym…davam aj sab simplex na noc a cez den probiotika…iny problem nie je,len tie nekludne noci ? a teda grckanie stale nepreslo…maly ma 4 a pol mesiaca…dakujem za kazdu radu??

    1. Ahoj,

      najcastejsie to zistis tak, ze babo ma hnacku alebo zapchu z mlieka. Ja by som na tvojom mieste nechala mlieko ktore mas teraz. Grcka ako casto? Davas odgrgnut? A aj v noci grcka? To, ze sa trha a je nekludny pravdepodobne nebude mliekom. Este mozes vyskusat pridat ku kazdemu jedlu Babycalm kvapky, mojim to dost pomahalo na brusko. Inak podla mna nic, po pol roku to bude ovela lepsie 🙂

  5. Ahojte, nebolo mi sudene kojit, tak tiez sma na UM. Uz sme zmenili na Nutrilon, no mala ma problemy s bruskom. Tazko kaka a ked pije mliecko, pocut crievka. Neviem uz ake mliecko zmenit, zacinam byt zufala.. poradite mi, trebarz aky Nutrilon by sa jej hodil?

    1. Ahoj,

      crievka pocut casto u babatiek, to je normalne. kedy ste menili nutrilon? Ako dlho je na nom? ja by som ho este chvilku nechala, ci sa to upravi a ak nie, tak skusit ine.

  6. Dobrý deň, super článok veľmi pomohol. My daváme Nitrilon AR 1 už ho mame 2 mesiace a všetko super až na to že teraz zmenili zloženie mliečko je riedšie a inak chuti a malinká má z neho bolesť bruška cely deň si preplakala :/

  7. obe moje deti mali detsku koliku a pravda je, že trvali velmi dlho kym sme našli mliečko, ktore im nesposobovalo vracanie a krče v brušku. Nutrilon nam nevyhovoval, obe deti pili Sunar expert

  8. Skvelý článok 🙂 Ako uz niekto spomenul, nie každej mamine je súdené kojiť a ani kilá senovky nepomohli aj za cenu nasledneho pachu pripomínjúceho dostihoveho koňa… bleh.
    Zatial sme na Nutrilone ale malá má stále este bolesti bruška a poplakáva tak tiez možno skúsime ten sunar expert.

  9. Tiež sa pripájam k vďačnosti za tento článok! Som tiež nekojaca mama… Náš mal prvé 3 mesiace také silné koliky, že sme všetci plakali s ním. Sunar HA zapekal, prešli sme na Nutrilon HA. Koliky neprestali ani po žiadnych kvapkách, cvikoch, až raz proste samé od seba… Len nám začal zasa strašne grckať. Nasadili sme aj stuzovadlo Nutriton. To mlieko potom viac smrdí, ale asi grcká menej. No keď už ideme stále na bruško, tak nestačím prezliekat znova i s Nutritonom…

    Moc ďakujeme hlavne za info, že 2.mlieko je slabšie, a kým nebudeme papať pekne príkrmy, tak radšej ostať na 1.

  10. Dobrý večer, aj mne článok padol vhod keďže som hľadala nejaké info ohľadom pokračovacieho mlieka. Tiež som rada za Vaše milé reakcie a že rešpektujete individuálne potreby každého dieťaťa. Rada sa podelím aj s mojou skúsenosťou. Ani mne nebolo dopriate dojčiť a domov sme odchádzali s Bebou. Aj keď sa mi doma podarilo ako tak rozbehnúť tvorbu mlieka za pomoci senovky a benediktu no úspech som nemala u dcéry a mlieko som stratila. Takže som pokračovala s Bebou ale nesadla jej vôbec. Asi po každom druhom napapaní vracala a niekedy úplne všetko čo vypila. Často odgrckávala a vymenili sme Bebu za Sunar Expert AR + comfort a sadol jej hneď. Vôbec žiadne ťažkosti a pokračujeme so Sunarom aj ďalej. Všetkým držím palce ?

  11. Paradny clanok. My sme momentalne na hippku,ale mala tazko kaka. Ma tvrdu stolicu. Sice ju ma raz za den,ale horko-tazko. Predtym sme mali nutrilon ha to ju zapekalo, bambinchen kozie to mala tiez velmi tvrdu stolicu a kazdy druhy den.
    Tak teraz menime po 3 tyzdnoch. Asi skusime hipp ha alebo france lait.

  12. my sme ich vyskusali vela, zo vsetkeho ho bolelo brusko, nakoniec nam sadol sunar premium, ten som pouzivala az kym nepresiel na stravu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *