Prvé narodeniny

Drahá Eliška a Ninka,
máte rok. Rozhodla som sa, že vám každý rok napíšem list. Dostanete ich, až keď budete dospelé, ale chcela by som vám o tomto roku niečo povedať.

Nebol ľahký, to rozhodne. Takto pred rokom som fučala ako veľryba, svojou veľkosťou a pohyblivosťou som ju aj nápadne pripomínala. Vlastne som sa celkom bála, že niekto zavolá Greenpeace, keď ma uvidí (nedajbože) zohýbať sa a zaväzovať si šnúrky na topánkach. Vy dve ste ešte sladko hlavami tlačili do mojich rebier a nohami skúšali moju schopnosť udržať moč.

A potom ste sa narodili, a je mi veľmi ľúto, že sme vás tak necitlivo z môjho brucha vybrali. Bola to vaša prvá a určite nie posledná životná trauma, bolo to na vás aj dosť vidieť (viďte foto). Ale keby vás vo mne nechali ešte jeden deň, asi by som explodovala. Ďalšia vec, za ktorú sa vám chcem ospravedlniť je, že som vás nedojčila. Úprimne ma to mrzí, ale materské mlieko som vám dať nedokázala. Dokázala som vám však vďaka tomu dať spokojnú a usmiatu matku, tak dúfam, že je to viac. Nechcela som vás trápiť hadičkami a striekačkami, seba odsávaním a všetkých naokolo svojou zlou náladou. Ak vám niekedy niekto bude tvrdiť, že preto máte cukrovku, vysoký krvný tlak, nadváhu alebo zníženú imunitu, vedzte, že to nie je pravda. Obézne budete, ak sa nebudete hýbať a jesť veľké množstvá nekvalitných potravín.

Sľubujem, že vás prihlásim na športy, tanec a čokoľvek, čo vás bude baviť. Aj keby som pre to mala pracovať neskoro do noci, pokúsim sa vám zaistiť také podmienky, aké som ja nemala. Ale chcela by som vám zároveň povedať jednu vec: To, čo so svojimi životmi spravíte, je len a len na vás. Máte možnosti a schopnosti prežiť život naplno a dať mu zmysel. Len to za vás nikto urobiť nemôže.

Ja vás budem ľúbiť vždy. Aj keby z vás boli lesbické budhistické vegánky, aj keby ste sa rozhodli byť mužmi/odsťahovať sa na Mars/prevádzkovať ilegálnu práčku peňazí, vždy tu budem pre vás. Jediná vec ohľadom vašej výchovy, ktorá ma trápi je, aby z vás boli dobrí ľudia. Takí, ktorí sa pri pohľade na bezdomovca neotočia, ale rozdelia sa s desiatou. Takí, ktorí sa pokúsia spraviť tento svet troška lepším miestom pre život. Ostatné zvládneme, nebojte.

Pochovali sme moju milovanú starkú, ktorá nemala tú šancu vás poriadne spoznať. Milovala by vás nekonečne, tak ako nás všetkých a dostali by ste tú najlepšiu kultúrnu výchovu. Brávala by vás na balet a do múzeí, naučila by vás liezť po preliezkach a vôbec by ju netrápilo, že sa ľudia pozerajú. Naučila by vás hrať karty a šach. Naučila by vás všetko bez jedného jediného slova. Takí ľudia už dnes nie sú.

Tento rok nebol ľahký. Málo som spala. Veľa pracovala. Musím byť mamou aj otcom, kuchárkou, slúžkou, logistkou, doktorkou aj sestričkou, manažérkou, učiteľkou aj upratovačkou. Nie je to ľahké, ale to uvidíte raz samé.

Viete, svet sa trošku zbláznil. Ako povedala jedna skvelá herečka: „Neúcta plodí neúctu a zlo plodí zlo“. To je odrazom toho aký bol rok 2016. Svetu vládne zlo a ostalo v ňom veľmi málo dobrých ostrovčekov. Ale ten náš vám ešte niekoľko rokov zachovám. Preto skúmajte, objavujte nové svety, hrajte sa a ostaňte ešte dlho deťmi.

Dievčatká moje, ľúbim vás a prajem vám krásne narodeniny.

Zdieľaj

Jeden komentár k “Prvé narodeniny”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *