Emergency

„Doctor, doctor! We have emergency there in maternity…“ Milujem slovo emergency. Väčšinou to znamená menštruačné bolesti, pokašliavanie, alebo pobolievanie chrbta. Tak som len prevrátila očami, dojedla posledné zvyšky večere a šla si pre baterku.

Pomaly som sa vybrala smerom k nemocnici, v duchu nadávajúc aká pekná sobota to mohla byť a nie je, lebo už šiesty krát idem do nemocnice. Ľudia, ktorým sa nechce čakať v normálnej ambulancii, alebo si za celý týždeň nespomenú na svoje problémy vždy a zásadne prídu v sobotu. Tak som dnes vybavila bolestivú menštruáciu, absenciu menštruácie, bolesti chrbta u tehotnej, obstipáciu a infekciu močových ciest. Stávkujúc diagnózu som dorazila do ambulancie a pochopila, že slovo emergency je tento krát na mieste. Pohľad na ženu celú od blata ležiacu na vyšetrovacom stole, ktorá sa kúpala v kaluži krvi ma okamžite vrátil do reality a po spýtaní sa pár základných otázok som sa dozvedela, že potratila predvčerom v noci v štvrtom mesiaci tehotenstva. Zmerať tlak a pulz, zaistiť žilový prístup na podanie infúzií a liekov, nachystať veci na kyretáž, to všetko netrvalo viac ako 5 minút. Manžel, omráčený a ustráchaný celý čas stál pri svojej žene a aj keď som mala pocit, že mu bolo z pohľadu na krv zle, ani sa nepohol. Po podaní liekov a kyretáži krvácanie prestalo a pacientku sme nakoniec preložili do postele. Niektoré veci mi ale nešli do hlavy a tak som sa chcela porozprávať s manželom pacientky. Sedel na stoličke vo vyšetrovni a na jeho tvári bolo vidno úľavu a vďačnosť. Zistila som okrem iného, že vie po anglicky, učí v škole a na bábätko sa veľmi tešili, malo to byť ich druhé dieťa. Svojou lámanou angličtinou mi porozprával ako od včera kráčali pešo bahnom aby sa sem dostali, ako manželka krvácala celú cestu a v noci musel odháňať hyeny, ktoré zacítili krv. Ohromená jeho výkonom som stratila reč.

Neviem si ani predstaviť, ako im muselo byť po ceste. Dva dni pršalo a oni šli bosí s celým majetkom a jedlom aby sa dostali k pomoci. Je to jeho jediná žena, inú nemá a nechce (čo je v Sudáne viac ako nezvyklé) a ja dúfam, že budú mať ešte veľa detí. Mám rada happy endy, preto pozerám blbé romantické komédie a občas aj slzu uroním, keď to je dojímavé. Pri životných drámach je to ešte o to krajšie, že sa o happy end môžem pričniť svojou prácou. V takýchto momentoch som rada, že som tu a môžem byť užitočná pre ľudí, ktorí by inak nemali šancu na žiadnu zdravotnú starostlivosť. V takýchto momentoch cítim, že to čo robím má zmysel a trochu nepohodlia za to stojí.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *