O korporátoch

„Pani doktorka, máme tu partnerskú hádku, on sa išiel baviť a ona išla plakať k plotu.“
„Myslíte, že sa išla obesiť?“

Pýtam sa, lebo neviem v čom presne by inak mohla spočívať moja lekárska pomoc panej, ktorá je staršia ako ja a mala by si byť schopná ustriehnuť partnerské hádky na verejnosti. A nielen na verejnosti, ale hlavne na firemnej párty, na ktorej má všetkých kolegov.

Občas chodím robiť zdravotný dozor na firemné akcie a teambuildingy. Za ten čas, čo sa nudím na lavičke a míňam pantenol na dospelých, ktorí nie sú schopní natrieť sa opaľovacím krémom a dezinfikujem menšie odreniny, som sa všeličo o firmách naučila. Sú také, kde na prvý pohľad vidíte, že sú zamestnanci spokojní, každý sa baví s každým, podieľajú sa na aktivitách počas teambuilingu a podporujú sa. Takých je však drvivá menšina.

Vo väčšine firiem korporátneho typu veľmi presne viete, kto kam patrí a najlepšie to vidno najmä večer. Popri športových a teambuildingových aktivitách sa väčšinou nepije a večer keď začnú nalievať, prejavia sa vzťahy naplno. Mám inak oveľa radšej akcie, kde nenalievajú tvrdý alkohol, lebo majú zvyčajne menej dramatický priebeh.

Manažment

Vždy viete, ktorí to sú. Chodia ako s pierkom v zadku a na ľudí pozerajú zhora. Nezapájajú sa takmer do žiadnych aktivít a na športové aktivity sa pozerajú od baru s kubánskymi cigarami. Ak sú medzi nimi ženy, zvyčajne sedia samé (lebo šéfky nikto nemá rád), alebo dohliadajú na event a buzerujú čašníkov.

Miestny mačo

Zahlási sa na turnaj vo futbale, plážovom volejbale aj v pinpongu a všetko stihne. Okrem toho sa s každým priateľsky potľapkáva, pot z neho kvapká a je strašne sexy. Aspoň teda v jeho predstavách, jeho kolegyne si to obvykle nemyslia. Tento typ neskôr večer končí veľmi opitý obchytávajúc pekné kolegyne (#metoo). Tie sa niekedy aj bránia, v závislosti od toho, aké promile majú.

Pipky

Prídu v opätkoch. Zásadne sa pohybujú v tlupách a nezapájajú sa do žiadnej športovej aktivity. Teda pokiaľ aktivitou nie je pokukávanie po manažmente za barom. Kabelky značkové, pery idú ďaleko pred nimi a vždy som zvedavá, čo sa skrýva pod tou omietkou. Vo voľnom čase zrejme točia videá beauty tutoriálov na youtube.

Pán chrípočka

Prihlási sa na futbalový zápas. Väčšinou ešte v prvom polčase si natiahne nejaký sval. Okamžite uteká k stanovisku zdravotníka a pýta si sadru, alebo aspoň ľad. Zvyšok zápasu odohrá krivkajúc a hlasno ssskajúc pri každom kope. Díva sa, či všetci dostatočne zaregistrovali, že je zranený a stavím sa o dvacku, že vo firme o tom rozpráva ešte týždeň. Musí byť veľmi obľúbený v kolektíve.

Pani od prepážky

Má po pädesiatke a život ju baví zhruba tak ako môžu človeka baviť účtovnícke tabuľky. Obvykle akcie opúšťa prvým autobusom o deviatej a o desiatej už je v posteli. Ak nie, tak zaručene čaká na hity typu Dlouhá noc a potom to rozbalí. Pozná naspamäť všetky texty Božského Káju a tak celkovo sa zabudla niekde v 80tych rokoch, vlastne ešte stále dúfa v návrat ku komunizmu.

Pán generálny

Najvyšší z najvyšších. Zo zadku mu zvyknú trčať aj tri páry nôh, príde zásadne neskoro a zásadne na veľmi drahom aute. Po úvodnom prejave, ktorý je v zmysle: „bla bla bla, ďakujem vám za prácu (bodaj by nie, keď bude na odmeny), bla bla bla, bavte sa, bla bla bla“, prehodí pár slov s manažmentom. Niekedy sa dokonca zdrží aj na večeru a dá si jedno pivo s plebsom. Odchádza prvý, zvyčajne aj s tými pármi nôh v zadku, lebo má určite oveľa dôležitejšie veci na práci, ako je nejaký teambuilding. Základom úspechu je predsa vyzerať zaneprázdnene…

Šedý priemer

To sú všetci tí ostatní. Tí, ktorí sa bavia, tancujú, na nič sa nehrajú a v kolektíve vychádzajú dobre. Mnohí sa časom prehupnú do nejakej inej pozície a začnú sa u nich prejavovať nenápadné zmeny osobnosti.

A tak sa nad ránom zvyčajne nalodia do autobusov, alebo poberú do hotelových izieb, niektorým treba pomôcť a ja som vtedy strašne rada, že v to osudné ráno tam už nebudem. Rána po sú totiž po takýchto akciách fakt zlé.

Zdieľaj

Jeden komentár k “O korporátoch”

  1. Haha uplna pravda ? Dobrovolne sa priznavam k prislusnosti k sedemu priemeru, nastastie abstinujucemu takze rana po byvali v pohode.
    Btw. Strasne ma pobavili insta stories z posledneho eventu kde ste cakali na helenku. Som skoro umrela od smiechu ked ste sa dockali. ??

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *