Karma narodenia

Často premýšľam o tom, ako je určené, ktoré dieťa sa kam narodí. Narodenie sa totiž determinuje osud dieťaťa oveľa viac ako čokoľvek iné. A nie, teraz nemyslím cisársky rez oproti prirodzenému pôrodu. Myslím na prostredie, financie, vzdelanosť rodičov, ich záujmy a povahu.

Hoci o tom často nepremýšľame, prostredie deti ovplyvňuje viac ako si myslíme. Vzdelanie rodičov a ich príjem ovplyvňuje kognitívne schopnosti detí jednak preto, lebo vzdelaní rodičia majú tendenciu robiť lepšie voľby vo výchove, ale aj preto, že s vyšším príjmom klesá stres. Miera rodičovského stresu je takisto faktorom, ktorý ovplyvňuje deti. Ako to? Rodič, ktorý má dostatok príjmov, sa jednoducho môže dieťaťu venovať viac, ako ten, ktorý má prácu, prípadne dve a existenčné starosti. Štúdie ukázali, že deti rodičov v strese majú horšie študijné výsledky, kognitívne schopnosti a pamäť.

V nízkom veku je venovanie sa dieťaťu kľúčové pre vývoj mozgu. A tým nemyslím počúvanie Mozarta a jadrovú fyziku. Stačí jednoducho s dieťaťom sa rozprávať a poskytovať mu stimuly pre vývoj (spev, hudba, stimulačné hračky). Tieto aktivity našťastie nie sú podmienené príjmom rodičov, preto aj tí s menšími príjmami, ktorí sa deťom venujú, majú vyššie šance, že deťom sa bude dariť v škole a neskôr v živote.

Takisto je to aj s fyzickým zdravím. Vzdelaní rodičia robia pravdepodobne zdravšie voľby v jedle pre svoje dieťa, podporujú fyzickú aktivitu a dbajú na pravidelné preventívne prehliadky. Rodičia s vyšším príjmom si zasa môžu dovoliť kvalitné potraviny, lepšiu liečbu a výživové doplnky.

Ako to vyzerá v praxi?

Dvojičky sedia na gauči a jedia čipsy. Majú 3 roky a úplne pokazené zuby. Odmietajú bežnú stravu a denne pijú kofolu. Sú vzdorovité, priečne a nedá sa s nimi vychádzať. Pridelené v starostlivosti otca, chýba im mama, ktorá má dávno druhého priateľa a malé bábo. Pochádzajú z jednoduchého prostredia, ktoré im na výber veľmi nedáva.

Iné dvojičky majú dva roky a tiež pozerajú rozprávku. Jedia kukuričné chrumky, ktoré dostali za dobré správanie sa u zubára.  Vedia, že môžu jednu sladkosť denne. Raz týždenne chodia na tanečnú a denne majú tvorivé aktivity. Pochádzajú z prostredia, kde sa pravidelne navštevuje knižnica, divadlo aj múzeá.

Karma narodenia je silná vec. Často myslievam na deti, ktoré sú už len narodením znevýhodnené oproti ostatným. A tu musím zasa raz skonštatovať, že štát fatálne zlyháva v podpore znevýhodnených detí. Či už sa jedná o sledovanie prostredia, v ktorom deti žijú, alebo vo vytváraní podmienok pre rodičov, zamestnanosť a výchovu detí.

Deti sú špongie, ktoré do seba nasávajú všetko s čím sa v prostredí stretnú. Ak majú okolo seba múdrych, láskavých ľudí, ktorí sa im venujú, majú lepšie šance do budúceho života. Pamätajte si preto, že už len to, že sa s nimi rozprávate, z vás robí lepších rodičov.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *