Domčine Laskonky

Sľúbila som vám príbehy inšpiratívnych mám, ktoré asi nepoznáte, ale mali by ste. Dominiku som objavila na instagrame a odvtedy pravidelne slintám. Keby som bývala v jej blízkosti, vážila by som už 200 kíl a ochutnávala makronky od rána do večera. Inak vedeli ste, že keď vyhral Macron francúzske voľby, Dominika na jeho počesť spravila akciu na makronky? Ešte aj vtipná je tá žena! Tak som vám ju vyspovedala 🙂

Dominka, čo si robila pred materskou „dovolenkou“?

„Pred materskou som sa venovala viacerým prácam – začínala som v IT sektore, čo ma veľmi rýchlo prestalo baviť, keďže som sa nemohla realizovať, všetky postupy boli vopred dané. Potom som tiež učila angličtinu v súkromnej jazykovej škole, robila nákupcu pre farmaceutickú spoločnosť aj tímlídera 60 skladovým operátorom v retaily.“

„Všetky tieto zamestnania ma úplne vyžmýkali po psychickej stránke. Dávala som do nich všetko, no napriek tomu sa mi nedostávalo pochvaly, ktorú človek tak veľmi potrebuje, aby mohol fungovať ďalej, aby vedel, že to čo robí, robí dobre. Vždy všetci brali moju prácu ako samozrejmosť, a to ma vytáčalo.“

Čo ťa inšpirovalo začať piecť?

„Piekla som už od puberty a celkom mi to šlo. Skúšala som stále ťažšie a ťažšie recepty, až som natrafila na makrónky – všade sa písalo aké sú strašne náročné na prípravu a to bola presne voda pre moj mlyn – neexistuje aby som toto ja nedala. 🙂 A tak som piekla a skúšala, vyhodila x plechov kým som sa dopracovala k makrónkam, s ktorými som bola konečne spokojná.“

Hmmm, dobre. A prečo Domčine laskonky a nie makronky? S nimi si začínala?

Názov Domčine laskonky vznikol tak, že som v prvom rade chcela slovenský a ľahko zapamatateľný názov, žiadne x krát omieľané anglické všeobecné a zároveň nič konrétne nehovoriace slová. Laskonky majú s makrónkami veľmi veľa spoločného, sú to takí ich predchodcovia. Také slovenské makrónky, ak chcete. Tiež sa vyrábajú z orechov, bielkov a cukru a sú bezlepkové. A evokujú mi slovo lakocinka, ktoré mi spúšťa pavlovov reflex a sliny 🙂

Čo bol tvoj úplne prvý pokus o pečenie a ako dopadol?

Moj úplne prvý pokus o pečenie si fakt nepamatám, pravdepodobne to nedopadlo nijako katastrofálne. Len viem, že ako jedny z prvých som zvykla piecť americké cookies podľa knihy Barbie varí – tú knihu mám odloženú dodnes 🙂

Ako dlho trvá výroba takej torty?

Výroba stredne veľkej torty mi trvá zhruba okolo dvoch-troch hodín – ak počítam aj pečenie, zdobenie, fotenie. A tomu venujem v poslednej dobe stále viac a viac času.

Mňa osobne tiež veľmi zaujímajú makronky. Hovorí sa, že kto zvládne upiecť makronky,už zvládne upiecť všetko. Sú makronky naozaj také náročné na pečenie? Podaria sa ti vždy? Máš osvedčeý trik  ako na ne?

Makronky sú náročné na pečenie, kto tvrdí opak, klame. Ak sa Vám podaria na prvýkrát, ubezpečujem Vás, že je to šťastie začiatočníka. Jasné že som si za tie dva roky prešla rôznymi nedokonalosťami, ktoré som práve vďaka tomu že som dostatočne tvrdohlavá nielen identifikovala (čo je pri makrónkach asi najpodstatnejšie), ale aj odstránila. A jasné, že aj dnes sú dni, keď mi proste nejde karta – keď si zabudnem dať odležať bielky, alebo je vonku vlhko a skrátka makrónky sa rozhodnú nespolupracovať a popraskajú, stáva sa. Nehrám sa na dokonalú, no také popraskané nepredávam, musí sa potom robiť nová dávka.

(Ja by som dala aj popraskané 😀 ) Sleduješ politiku? Boli makronky po zvolení nového francúzskeho prezidenta za euro?

Politiku sledujem, keďže som ešte na škole chcela robiť diplomaciu a takmer mi to aj vyšlo (dnes by som bola niekde v Bruseli a to by bola asi škoda). Keď vo Francúzsku zvolili za nového prezidenta Macrona, tak som fakt spravila promo a makrónky som predávala po eure 🙂

Fotíš si torty sama? Baví ťa fotenie?

Všetky moje výtvory si fotím sama. Strašne ma to baví, ale som v tom naozaj amatér. Snažím sa neustále napredovať, sledujem slovenských aj zahraničných foodblogerov a foodstylistov a makám na sebe.

No a mojou poslednou otázkou musí byť: ako to vydržíš všetko nezjesť? 

Keď niečo pečieš stále dokola, tak sa toho obješ. Ale nemysli si, keď vymyslím novú makrónkovú príchuť, tak sa jej doma nevieme dojesť 🙂 Ale teda musím povedať, že vačšinou mi doma plačú a platí u nás že šusterove deti chodia bosé. Keď ja by som stále vymýšľala vo voľnom čase niečo nové a oni chcú stále tie najobľúbenejšie veci 🙂 A tento konflikt potom vačšinou riešim tak, že nenapečiem nič a hotovo.

Dominika má doma dvoch krásnych chalanov, z toho jeden nemá ešte ani pol roka. Ja v období do pol roka po pôrode som iba spala, vždy keď sa dalo. Fakt neviem kedy stíha piecť a v takých množstvách! O to úprimnejšie jej výtvory obdivujem.

Dominiku môžete sledovať tu.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *