Návod na prežitie

Bola som v ôsmom mesiaci tehotenstva a už som si ani nevidela na špičky nôh. K operáciám som už tiež nechodila, lebo pre brucho som sa nevmestila k operačnému stolu. Vlastne sa mi zdalo, že mám krátke ruky. Ostávali už len drobné zákroky a pôrody, pri ktorých sa dá sedieť. Posledná pacientka, ktorej bábätko som priviedla na svet, sa ma ešte na pôrodnom stole opýtala: „a teraz sa vymeníme?“ Vôbec som sa jej nedivila, vyzerala som ako pred rozpadnutím a to som mala ešte dva mesiace pred sebou.

Prevracala som pol roka a zničila si zuby. Pamätám si ako by to bolo včera, vôňa praženice, ktorú si robili sestričky pravideľne na raňajky ma donútila prerušiť vizitu na izbách aj trikrát. Moje deti mali určite namiesto plodovej vody kolu, lebo nič iné som do seba jednoducho nedokázala dostať. Asi po troch mesiacoch na kole som žila dva týždne na rohlíkoch s paštékou. Zaprisahala som sa, že keď budú dostatočne veľké, z pomsty ich nechám dva týždne jesť rožky s paštékou. Ale už som im to odpustila. Asi toľko k radám, čo jesť a čo nejesť v tehotenstve. Máte na niečo chuť? Dajte si.

Takmer denne mi píšu tehotné ženy, či si môžu zafarbiť vlasy, nalakovať nechty, dať sushi alebo plesňový syr. Či môžu ísť do bazéna, piť kávu, cvičiť, jesť oregano a ja úprimne nechápem, kde to čítali a prečo má niekto potrebu takto strašiť tehotné ženy. Áno, surová ryba z neznámeho zdroja nemusí byť vždy dobrý nápad ani pre netehotného človeka, ale avokádové sushi vám vôbec neublíži a ak dôverujete reštaurácii, že používa čerstvé suroviny, tak ani lososové.

Zdá sa mi, že sa príliš radikalizujeme. Ak nosíme, tak nosíme nonstop, ak dojčíme, dojčíme do troch rokov, ak bio, tak poriadne a kupovaná výživa je smrť. Akoby sme zúfalo potrebovali nejaké istoty, že to robíme dobre a že sme dobré matky. Lenže viete, čo? Tie nedostaneme nikdy. Ani v podporných skupinách pre matky s rovnakou „úchylkou“, ani v živote. Návod na materstvo neexistuje.

 

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *