10 vecí, ktoré som si priala vedieť skôr

Keď som bola tehotná veľryba, alebo čerstvo po pôrode, všetci mi radili. Rady fajn aj menej fajn, no nikdy som si ich nepýtala. Nikdy ma nezaujímalo čo si kto myslí o tom či dojčím, alebo používam pampersky, alebo či olejčekujem a kúpem svoje deti každý deň. Robila som to tak, ako si myslím, že je správne a tak ako to mne a mojim deťom vyhovuje. Kiežby mi však niekto povedal týchto desať vecí:

1. Ten plač, ktorý počúvaš dolby surround každý večer, tu nebude navždy. Neboj sa, skúšaj lieky na bolesti bruška, vymeň mlieko a vydrž to, o mesiac dva to bude lepšie. Ak dojčíš, tvoja strava má na dieťa a jeho prdy iba minimálny vplyv. Nemusíš žiť na dvojdňových rožkoch a slepačom vývare.

2. To malé bábätko, ktoré ťa tak veľmi potrebuje, rýchlo vyrastie. A bude to každý deň lepšie. Príde deň, keď mu nachystáš makovník a ono ho samé zje. A ty s ním. Aj s kávou, teplou! Nebude ťa vždy potrebovať ku všetkému a ty si oddýchneš.

3.Je v poriadku ak si unavená. Porodila si, nespíš dobre a dlhodobo potláčaš svoje základné fyziologické potreby na úkor niekoho iného. Je samozrejmé, že si z toho unavená a v strese. Nie je na to liek, len spánok a teplá vaňa.

4.Rozplače ťa aj šteniatko v telke? Pohľad na tvoje čerstvo vyliahnuté mláďa tiež? Aj to je normálne. Hormóny robia svoje, niekedy aj pol roka po pôrode. Nemusíš sa za to vôbec hanbiť. Si žena, ktorá porodila dieťa a máš právo byť smutná, nahnevaná, veselá, plačlivá, zúrivá a aj všetko dokopy.

5.Chcem aby si vedela, že je v poriadku ak sa cítiš byť škaredá. Tvoje telo už nie je ako predtým a je možné, že ani nikdy nebude. Všetky nás to trápi a nie si v tom sama. Chce to čas, akceptovať niektoré zmeny, ktorými si prešla, a nielen fyzické. To ale neznamená, že sa už o seba nemusíš starať. Neoholila si si nohy dva týždne? Hlava mastná a pyžamo včerajšie? Ak sa dáš trošku doporiadku, budeš sa cítiť oveľa lepšie. Nie pekná, ale lepšie.

6.To ako vyzeráš, neurčuje tvoju hodnotu ako človeka. Ak si o 20 kíl ťažšia ako predtým a cítiš sa mizerne, stále si hodnotný človek. Určite si milá, inteligentná a krásna. Krásu ženy podľa váhy posudzujú len debili. A my ostatní vieme, že schudnúť je sakra ťažké.

7.Chcem ti povedať, že si zaslúžiš čas pre seba. Nikto od teba nemôže chcieť, aby si bola s dieťaťom 24 hodín denne. Máš právo ísť kaderníčke, cvičiť aj na kávu s najlepšou kamoškou. Pupočnú šnúru ti prestrihli v nemocnici, pamätáš? Tak nechaj dieťa pánovi tvorstva (babke, sestre, kamoške, susede…..) a choď na dve hodiny von. Behať, plávať, prejsť sa, do knižnice, kina, je to na tebe. A ak si veľmi unavená, pán tvorstva sa pôjde prejsť s kočíkom. A ty budeš spať. Počula si? Spať, nie variť, ani upratovať, ani sedieť na koňovi. Alebo si zafarbíš tie dvojmesačné odrasty.

8.Čítaj knihy, choď do divadla, ži aj iným životom ako materským. Aspoň sa budeš mať o čom rozprávať s ľuďmi, ktorým sú tvoje deti ukradnuté. Nie vždy sa to dá, ja viem. Niekedy si taká unavená, že len padneš do postele. Ale občas sa premôž, taká dobrá komédia, na ktorú sa musíš dopraviť mimo domu a dať si mejkap, je super vec.

9.Detské veci sú pasca a vedú k bankrotu. Namiesto pozerania detských kolekcií všetkých značiek si prečítaj knihu. Tvoje dieťa má plnú komodu vecí a nestihne ich vynosiť. O mesiac bude výpredaj. A ešte, kedy si si naposledy kúpila niečo na seba???

10. Si úžasná a zvládaš to skvele. A to by sme si mohli vravieť naozaj častejšie.

Zdieľaj

4 komentáre k “10 vecí, ktoré som si priala vedieť skôr”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *