Šestonedelie

Mám kamarátku, je v šestonedelí. Viete, ona je tá najmilšia osoba na svete, pokiaľ ju niekto nenas…veďvietečo.
A tak si predstavte, že ste v šestonedelí, bábo nemá ani mesiac, spoznávate sa, rozbiehate dojčenie, odsávate, medzi nohami máte obrovské vložky, mastné vlasy, nenamaľovaná, v pyžame, v ktorom ste boli aj predvčerom. Všetky to poznáte, všetky sme to zažili. Pre mňa osobne bolo šestonedelie vyčerpávajúce, všetko je nové, neviete čo deti chcú, v hlave hormonálna búrka.


No a do tohto vášho skvelého stavu, VŠETCI chcú vidieť dieťa. VŠETCI znamená aj sesternica strýkovej kamošky čo vás predvčerom stretla po desiatich rokoch v potravinách a bohužiaľ vás spoznala aj napriek kapucni a okuliarom. A títo VŠETCI sa vám pokojne nanominujú na návštevy do bytu. Chcú si mojkať bábätko, v tom lepšom prípade, a v tom horšom očakávajú, že budete mať navarené dva chody a budete chlastať do rána. Ako za starých čias predsa. Osláviť dieťatko treba. Čo tam po nejakých tých vašich pocitoch, veď hlavne, že ONI uvidia vaše dieťa.

Že to urobia ľudia, ktorí nemajú deti, to sa dá pochopiť, aj keď kto by mohol mať pochopenie sú oni. Ale že to urobia aj matky dvoch detí, ktoré si tým všetkým nedávno prešli, je pre mňa totálne nepochopiteľné. To už ani my matky nemôžeme mať medzi sebou súcit a pochopenie?

Predstavte si, že taký novorodenec v prvý mesiac života, nemá žiadnu imunitu, všetko je nové aj pre neho, má mať pri sebe iba mamu a otca, prípadne súrodencov alebo babku. Má byť v známom, čistom a tichom prostredí, má byť chránené pred vplyvmi zvonka. Áno aj pred návštevami.
Tak si predstavte, že tejto mojej kamarátke sa do bytu chceli nasáčkovať rodina s dvoma malými deťmi (2 a 6ročnými), ktorí nedávno leteli lietadlom a boli urazení, keď ich odmietla. Lebo si chuderka precitlivelá niečo prečítala na internete a je strašne úzkostlivá. Táto moja kamarátka je mimochodom pediatrička a novorodencov, čo z návštev ochoreli videla niekoľko desiatok.

A preto vás dnes prosím, majme medzi sebou pochopenie a nechcime vidieť deti v šestonedelí. Ono to predsa len nejaký zmysel má, keď ani naše babky a prababky po stáročia chránili mamy s deťmi v tomto období. Maminky, ktoré ste čerstvo po pôrode: Nebojte sa odmietnuť návštevy, je to vaše plné právo a nikto sa za to na vás nemôže hnevať. Ani rodina.

Zdieľaj

Jeden komentár k “Šestonedelie”

  1. Výborný článok, ešte teraz mám v pamäti ako som od unavy zastávala a návšteva nie a nie odísť. Netreba sa báť povedať čo chceme/nechceme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *