Nyanakim

Obdobie dažďov skončilo. Nepršalo už týždeň, cesty uschli a do dedín sa začína vracať život. Sem tam okolo prejde auto alebo motorka a v tieni je dnes krásnych 38 stupňov. Pondelky, asi ako väčšina ľudí, nemám rada; nahromadená práca mi znechutí obyčajne celý týždeň. A ani dnes to nebolo inak, štyridsať pacientiek na ambulancii dalo zabrať mne aj peru, ktoré definitívne vypovedalo službu okolo druhej. Po vybavení vizity, ambulancie, ultrazvukov a jedného pôrodu, ktorý sa priplietol do stredu pracovného dňa, som okamžite zamierila do sprchy, aj keď som už vyzerala, že ma niekto okúpal.

Tie pôrody sú veľmi zvláštne udalosti. Stresy zo strany mamičky, ktorá sa zmieta v bolestiach viem pochopiť, sama si neviem predstaviť, že by som niečo také mala prežiť. Navyše sa k nim pridajú obavy a strach otecka, ktorý vidí milovanú osobu ako sa trápi. No potom je tu stres nás, ktorí sme v tej chvíli zodpovední za dva životy. Ja som si ešte stále na túto svoju úlohu nezvykla a vždy tŕpnem, či budem počuť ten naliehavý krik nového človeka, ktorým sa prihlási na svet. Tu človek preberá úlohu pôrodníka, doktora pre novorodencov ale častokrát aj sestry, už neraz som si priala mať aspoň osem rúk a dve hlavy.

Pôrod je krásna vec, keď sa nič nedeje. No akonáhle vznikne problém, mení sa na drámu, ktorá nie vždy dopadne dobre. A čím viac si toho čítam o tom, čo všetko sa môže pri pôrode pokaziť, tým väčší rešpekt pred tým mám. V krajine s najvyššou materskou mortalitou na svete, kde sa v nemocnici narodí len 10% detí a často ani v nemocnici nemajú všetku dostupnú starostlivosť, ženy kráčajú za pôrodmi celé dni a nie vždy sa im podarí prísť včas. Tej žene z večerného pôrodu sa to podarilo len tak tak. Kým mi sestra pripravila pôrodný set, miestnosťou sa už dávno rozliehal detský plač. „Bude sa volať Nyanakim“ Potešila som sa, v jazyku Dinka to znamená dcéra doktora.

Zdieľaj

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *